Tokyo Toy Box #1

- 東京トイボックス
- 2011-10-01
- 2011-10-01
- Paulina Ślusarczyk-Bryła
Akihabara, Tokio. Niewielka wytwórnia gier wideo - Studio G3, walczy o byt na okrutnym rynku. Jej dyrektor, idealistyczny, nieodpowiedzialny, wiecznie nieogolony Tenkawa Taiyō zrobi absolutnie wszystko, by stworzyć grę, która podbije serca ludzi.
Ōtemachi, Tokio. Odnosząca sukcesy w świecie biznesu karierowiczka Tsukiyama Hoshino przeżywa kryzys ambicji, gdy zostaje nagle przeniesiona do podupadającej wytwórni gier z zadaniem wydźwignięcia jej z problemów finansowych. W to i tak niefortunne połączenie dwóch zupełnie różnych światów – żyjącego ideałami Taiyō i twardo stąpającej po ziemi Tsukiyamy, wdziera się firma będąca prawdziwą potęgą na rynku gamingowym, a wraz z nią – tajemniczy Sensui Izuru. Tak zaczyna się gra, w której stawką jest istnienie Studia G3!
„Tokyo Toy Box” to precyzyjne ukazanie bezpardonowych realiów rynku gamingowego „od kuchni”, gdzie polem walki są komputery, a bronią – wyobraźnia.
Obowiązkowa pozycja dla każdego fana japońskich gier!
Kup Tokyo Toy Box #1 w ulubionej księgarni
- Komiksy 3
- Mangi 3
- 2021 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tokyo Toy Box #1
To manga o dwóch rzeczach: związku dwojga ludzi i świecie gamedev’u. Tu mamy coś, co jednak rzadko bywa: wzajemne przyciąganie i animozje dwojga dorosłych ludzi, z ich problemami, doświadczeniami i strachem. Dodatkowo sprawę komplikuje to, że Tenkawa i Tsukiyama to jakby dwa światy. Ona, w czasie wolnym zaciągająca trochę gwarą, chodząca w dresie i grająca w gry dla dzieciaków, pracuje jako manager w programistycznej korporacji, która… jest powiązana z największą traumą Tenkawy! Teraz przyjdzie tym dwojgu spędzić więcej czasu niż myślą, ponieważ to Tsukiyama ma pomóc małej firemce wypuścić poważną grę: Samurai Kitchen (czy tylko ja widzę tu nawiązanie do Kulinarnych pojedynków?). Cała fabuła opiera się więc na tworzeniu gry i poważną relację, a nie romans, dwojga dorosłych. Poznajemy nie tylko twardy, trudny świat (trochę podobny do tego z Bakumana),który rządzi się dość specyficznymi prawami zależnie od tego, na jaki rynek skierowana jest gra. To tylko dwa tomy, więc historia jest dosyć niespieszna i krótka, jednak rozwinięcie czeka nas w kolejnej serii Giga Tokyo Toy Box.
Więcej na: https://www.monime.pl/tokyo-toy-box-manga-o-programistach-gier/
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiby nudne, bo nie moja tematyka, ale szybko się mi udało przeczytać, czasami nawet zabawne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Tokyo Toy Box" polecam tym, którzy nie oczekują pędzącej akcji i fantastycznych rozwiązań lub naiwnej opowiastki o miłości, ale chcą historii bardziej realnej, a jednocześnie pozytywnej. Manga prezentuje nam w sumie normalne życie, gdzie bohaterowie przede wszystkim pracują i zmagają się z codziennością, ale nie jest to obraz dołujący ani nudny dzięki m.in. sympatycznym postaciom i dużej dawce humoru.
Więcej do poczytania o mandze: https://blogomangach.wordpress.com/2015/02/04/tokyo-toy-box-t-1/
"Tokyo Toy Box" polecam tym, którzy nie oczekują pędzącej akcji i fantastycznych rozwiązań lub naiwnej opowiastki o miłości, ale chcą historii bardziej realnej, a jednocześnie pozytywnej. Manga prezentuje nam w sumie normalne życie, gdzie bohaterowie przede wszystkim pracują i zmagają się z codziennością, ale nie jest to obraz dołujący ani nudny dzięki m.in. sympatycznym...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo mangę sięgnęłam z czystej ciekawości,ponieważ słyszałam o niej wiele pochlebnych opinii.
Nie zawiodłam się.
Kreska mi się bardzo spodobała.
Historia jest bardzo interesująca i zapadająca w pamięci.
Bardzo spodobał mi się również pomysł by opisać,podać dodatkowe informacje o bohaterach.
Wizualnie manga też wygląda bardzo dobrze.
Główni bohaterowie są sympatyczni i dający się lubić.
Polecam wszystkim tą mangę.
"Zawsze myśleliśmy,że dorosłość zmusi nas do pożegnania się z grami."Ume.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie zawiodłam się.
Kreska mi się bardzo spodobała.
Historia jest bardzo interesująca i zapadająca w pamięci.
Wizualnie manga też wygląda bardzo dobrze.
Główni bohaterowie są sympatyczni i dający...
Nie mam pojęcia dlaczego, ale zarówno humor jak i fabuła tej mangi nie za bardzo przypadł mi do gustu. Odrobinę męczyłam się podczas czytania. Wniosek? Ta manga nie jest dla każdego. c;