Najnowsze artykuły
ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać425
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać2

- 1983-01-01
- 46 min.
- 8320705738
- Jadwiga Olędzka, Zofia Zinserling, Aldona Szpakowska
1. Mrs Gaskell: Opowieść starej niani (The Old Nurse's Story)
2. Joseph Sheridan Le Fanu: Duch pani Crowl (Madam Crowl's Ghost)
3. E.F. Benson: Jak z długiej galerii zniknął strach (How Fear Departed from the Long Gallery)
4. R.E. Howard: Nie kop mi grobu (Dig Me No Grave)
5. Rosa Mulholland: Nie czytać o zmierzchu (Not to Be Taken at Bed-Time)
2. Joseph Sheridan Le Fanu: Duch pani Crowl (Madam Crowl's Ghost)
4. R.E. Howard: Nie kop mi grobu (Dig Me No Grave)
5. Rosa Mulholland: Nie czytać o zmierzchu (Not to Be Taken at Bed-Time)
Kup Nie czytać o zmierzchu! 2 w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Nie czytać o zmierzchu! 2
93 użytkowników ma tytuł Nie czytać o zmierzchu! 2 na półkach głównych- Przeczytane 57
- 2018 3
- Groza 3
- Fantastyka 2
- Horror 2
- Literatura Grozy do 1945 1
- Fantasy, horror i inne cuda wianki 1
Tagi i tematy do książki Nie czytać o zmierzchu! 2
Wakacje wśród duchów. Antologia opowiadań o duchach Grant Allen, Charles Dickens, Elizabeth Gaskell, George McDonald, Abraham Merritt, Fitz-James O'Brien, Margaret Oliphant, A.T. Quiller-Couch, Oscar Wilde, William Butler Yeats

Elizabeth Gaskell
Często nazywana po prostu Panią Gaskell – angielska pisarka z czasów wiktoriańskich. Najbardziej znana jest z biografii pisarki Charlotte Brontë. Jej powieści są portretem życia różnych warstw społecznych.
Elizabeth Stevenson urodziła się w 1810 roku w domu o numerze 93 przy Cheyne Walk w Chelsea, które było wtedy przedmieściem Londynu. Jej matka, Elizabeth Holland, pochodziła z wpływowej rodziny ze środkowej Anglii. Zmarła w 1812 roku, gdy Elizabeth była jeszcze dzieckiem. Elizabeth była jedną z ośmiorga dzieci, wśród których tylko ona i jej brat John (urodzony w 1806) przeżyli dzieciństwo. John, pływając w Marynarce Handlowej, zaginął w 1827 roku w drodze do Indii.
Ojciec Elizabeth, William Stevenson, który był pastorem kościoła unitariańskiego i pisarzem, ożenił się ponownie po śmierci żony.
Elizabeth większość dzieciństwa spędziła w Cheshire, gdzie mieszkała z ciotką, Hannah Lumb, w Knutsford, miejscowości będącej pierwowzorem Cranford z powieści pod tym samym tytułem.
Spędziła również trochę czasu w Newcastle upon Tyne (z wielebnym Williamem Turnerem) i w Edynburgu. Jej macocha była siostrą szkockiego artysty, Williama Johna Thomsona, który specjalizował się w miniaturach i w 1832 namalował portret Elizabeth. W tym samym roku Elizabeth poślubiła Williama Gaskella, pastora kaplicy unitariańskiej przy Cross Street w Manchesterze, który robił karierę jako pisarz. Miesiąc miodowy spędzili w Północnej Walii, zatrzymali się u wuja Elizabeth, Samuela Hollanda, mieszkającego blisko Porthmadog.
Gaskellowie zamieszkali w Manchesterze, mieście przemysłowym, które stało się inspiracją do pisania powieści. Mieli kilkoro dzieci: córkę, urodzoną martwą w 1833 roku, następnie była Marianne (1834),Margaret Emily (1837),znaną jako Meta, Florence Elizabeth (1842),Williama (1844-1845) i Julię Bradford (1846). Później, w 1862 roku, Florence poślubiła adwokata Charlesa Cromptona.
Po publikacji pierwszej książki w 1850 roku wynajęli willę w Plymouth Grove, gdzie Gaskell mieszkała przez 15 lat – aż do śmierci. Oprócz jednej, wszystkie książki napisała w Plymouth Grove. Kręgi, w jakich obracali się Gaskellowie, obejmowały wielkich pisarzy, innowierców i reformatorów społecznych, takich jak William i Mary Howitt. Dom przy Plymouth Grove odwiedzali Charles Dickens, John Ruskin, Harriet Beecher Stowe czy amerykański pisarz Charles Eliot Norton, zaś dyrygent Charles Hallé mieszkał blisko i uczył jedną z córek Gaskell gry na pianinie. Charlotte Brontë, bliska przyjaciółka Gaskell, odwiedziła ją trzy razy, zaś raz schowała się za zasłoną w pokoju gościnnym, gdyż była zbyt nieśmiała, by spotkać się z innymi gośćmi Gaskell.
Elisabeth Gaskell zmarła w Holybourne w Hampshire w 1865 roku w wieku 55 lat. Dom przy Plymouth Grove, znany jako Gaskell House, był w posiadaniu rodziny Gaskellów do 1913 roku.
Pierwsza powieść Gaskell, Mary Barton, została anonimowo opublikowana w 1848 roku. Najbardziej znanymi powieściami są Cranford (1853),North and South (1854) i Wives and Daughters (1865). Stała się popularna głównie dzięki historiom o duchach, w których pisaniu wspierał ją Charles Dickens i który publikował je w magazynie „Household Words”. Styl tych opowiadań, zaliczanych do fikcji gotyckiej, był zupełnie inny od stylu, który stosowała w powieściach.
Gaskell ponadto napisała pierwszą biografię Charlotte Brontë, która odegrała znaczną rolę w odbiorze tej pisarki.

Opinie i dyskusje o książce Nie czytać o zmierzchu! 2
Bardzo zgrabny zbiorek pięciu opowiadań grozy. Szczególnie warte uwagi jest to Bensona, "Jak z długiej galerii zniknął strach", jest bowiem ciepłe w wymowie i takie - powiedzmy - swojskie, z duchami traktowanymi ostatecznie jako element nieodłącznie związany z rodową rezydencją i ogólnie rodziną, od pokoleń już przyzwyczajoną do widmowych nieszczęśników.
Doskonale sprawdza się też "Duch pani Crowl" Le Fanu i "Opowieść starej niani" Gaskell, choć to ostatnie trochę pozostawia do życzenia w kwestii translacji. Opowiadanie czyta się dość mozolnie, chwilami z koniecznością rozbierania zdań na czynniki pierwsze. Dobrze wypada też Howard z "Nie kop mi grobu", choć tu też tłumaczenie pozostawia trochę do życzenia ze względu na Jog-Sothoth, Jaggoth czy Kathulos, pochodzące z mitologii Cthulhu, ale w tym wydaniu brzmiące co najmniej dziwacznie.
Chyba najmniej mi się podobało tytułowe opowiadanie Rosy Mulholland, ale to tylko dlatego, że niezupełnie jest o duchach (to znaczy - bohater później nim się stanie, ale poza tym to po prostu opowieść o nieszczęśliwej, zaborczej miłości).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDoskonale sprawdza...
Bardzo dobre
Bardzo dobre
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDość ciekawe opowiadania, lecz można z powodzeniem czytać nawet po zmierzchu; czytałam je ponownie, gdyż postanowiłam wrócić do starej biblioteczki - czasem warto
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpowiadania w tym tomie są naprawdę creepy!
Rewelacyjny zbiorek!
POLECAM!
Opowiadania w tym tomie są naprawdę creepy!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjny zbiorek!
POLECAM!
Na pewno lepsza od pierwszej części, sporo klasycznego ghost story a na koniec mroczna baśń- legenda. Przyjemnie się czyta. 6,5
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoże to i słabiutkie i trąci myszką, ale w latach 80, gdy jeszcze nie było tak rozwiniętego rynku wydawniczego i repertuaru kinowego, dzieciaki w mojej klasie w podstawówce przekazywały sobie tą cieniutką broszurkę z rąk do rąk z lekkim drżeniem serca. Sentyment zawsze żywy.
Czytało się oczywiście po zmierzchu i z zapartym tchem, a wizje duchów, zjaw, martwych niewiniątek, hrabin z plamami na twarzach, komu z nas się to nie śniło...
Umieraliśmy ze strachu, gdy dzisiejsza gimbaza umarłaby, ale z nudów:)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytało się oczywiście po zmierzchu i z zapartym tchem, a wizje duchów, zjaw, martwych niewiniątek,...
Kolejna część za mną... dużo lepsza niż pierwsza. Czytana wprawdzie etapami – brak czasu, ale przeczytana.
1. OPOWIEŚĆ STAREJ NIANI
Nawet nie czytając o zmierzchu ( bo w autobusie w drodze do pracy ) miałam gęsią skórkę. Pojawia się tam: miłość, zazdrość, zdrada, duma, zemsta. Podobało mi się. Szybciutko się czyta.
2. DUCH PANI CROWL
Pani Crowl - okrutna, zła i podła. Jak ona mogła. Biedny chłopiec. Mam nadzieję, że okrutne babiszcze smaży się w piekle.
3. JAK Z DŁUGIEJ GALERII ZNIKNĄŁ STRACH
Heh. Przyznaję … pod sam koniec miałam ciareczki ( takie malutkie )
I pomyśleć, że można było tym wszystkim nieszczęściom zapobiec... wystarczyła odrobina empatii i współczucia... . Podobało się chyba najbardziej.
4. NIE KOP MI GROBU
No tak... rzeczywiście nie powinnam czytać o zmierzchu... a już na pewno nie w nocy…
Pakt z diabłem, czarna msza pogrzebowa...
Miałam ciary!!!
5. NIE CZYTAĆ O ZMIERZCHU
Bleech... tylko tyle
Wszystkie opowiadania mają mroczniejszy klimat niż opowiadania w części pierwszej. Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to1. OPOWIEŚĆ STAREJ NIANI
2. DUCH PANI CROWL
Pani Crowl - okrutna, zła i podła. Jak...
Moim zdaniem ta część jest zdecydowanie lepsza od poprzedniej. Opowiadania są bardziej wyraziste, czytałam je z większym zainteresowaniem. Jak to w zbiorze opowiadań bywa, jedne lepsze drugie słabsze - najmniej podobało mi się ostatnie, ale cały zbiór miał w sobie zdecydowanie więcej grozy, napięcia i tajemniczości od poprzedniego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnacznie słabszy zbiór niż Jedynka. W sumie żadne opowiadanie nie zapada w pamieć. Zaczynają się intrygująco, ale toną w nadmiarze zbędnych postaci i nierozwiniętych wątkach. Jedynie "Nie kop mi grobu" można by bronić - ma klimat.