Gej w wielkim mieście

- Gej w wielkim mieście (tom 1)
- 2011-11-07
- 2011-11-07
- 978-83-933290-2-1
Napisana z lekkością i humorem. Przełamuje stereotypy, poruszając tematy tabu. Nie sposób się oderwać!
Jeszcze wczoraj wieczorem byłem szczęśliwy. Miało się spełnić moje wielkie marzenie. Miałem jechać do Warszawy…
Tak zaczyna się debiutancka powieść Mikołaja Milcke. Główny bohater jest homoseksualistą, za kilka dni ma rozpocząć studia na Uniwersytecie Warszawskim. Wyjeżdża z prowincjonalnego miasteczka na wschodzie Polski do wymarzonej stolicy. Opuszcza dom, w którym nigdy nie czuł się szczęśliwy. Wierzy, że teraz rozpocznie nowe życie, zostawiwszy za sobą rodzinne problemy i zaściankowy sposób myślenia.
Ale wyjazd do Warszawy to przede wszystkim podróż w głąb siebie. Z nieśmiałego i pełnego marzeń chłopca nasz bohater przeistacza się w dojrzałego mężczyznę. Spełnia swoje marzenia – także te o wielkiej miłości. Jednak jej smak nie zawsze będzie słodki. Wielkie miasto brutalnie zweryfikuje jego plany, a kłopoty pojawią się szybciej, niż sam przypuszcza…
Pierwowzorem głównego bohatera jest sam autor, a fabułę stanowią jego doświadczenia i przeżycia. Nie jest to jednak autobiografia. Autor wprowadził liczne elementy fikcji niezbędne do narracji w tego rodzaju opowieści. Akcja rozgrywa się na początku XXI wieku, w autentycznych punktach miasta. Warszawskie metro kończy się na stacji Ratusz Arsenał, nie ma jeszcze Arkadii, w budowie są Złote Tarasy. Warszawa rozwija się i zmienia a wraz z nią kształtuje się charakter i światopogląd naszego bohatera.
Kup Gej w wielkim mieście w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Gej w wielkim mieście
" Zabawne, doprawione refleksją, przygody geja z małego miasteczka ". Historia opowiedziana w sposób który wydaje się być lekki, przyjemny wręcz żartobliwy. Jednak to tylko pozory. Ta książka to zbiór trafnych obserwacji o życiu ludzi będących w związkach homoseksualnych i o tym jak są oni spostrzegani przez innych. Młody, bezimienny, bohater po przyjeździe do Warszawy z małego miasteczka staje w prawdzie sam z sobą i szuka prawdziwej miłości. Od dawna wie że z kobietami może się przyjaźnić i kumplować ale miłością może obdarzyć tylko mężczyznę. Akcja książki jest bardzo dynamiczna, przez cały czas coś się dzieje. Historia z mocnym przesłaniem. Nie ważne skąd pochodzimy, ile mamy lat i jakiej jesteśmy płci, zawsze bądźmy sobą ale z rozwagą korzystajmy z życia. Tej powieści nie zaliczyłabym do literatury pięknej, ale to nie jest kolejny, kiczowaty Harlekin. Ta lektura otwiera oczy na wiele ważnych społecznie spraw jednocześnie bawi i relaksuje.
Oceny książki Gej w wielkim mieście
1692 użytkowników ma tytuł Gej w wielkim mieście na półkach głównych- Przeczytane 1 128
- LGBT 40
- E-book 13
- Literatura polska 8
- 2012 8

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gej w wielkim mieście
Podobał mi się początek. Chłopak z prowincji przyjeżdża do Warszawy i stara się odnaleźć w nowej rzeczywistości i wśród nowych ludzi. Początkowo poczułam z nim bliskość, gdyż kiedyś też byłam kimś takim i napotykałam podobne trudności.
Pojawia się tu wiele problemów związanych z rodziną, poczuciem przynależności i akceptacji oraz szukaniem drugiej połówki w kraju pełnym homofobów. Dużo jest tu też niestety wszelakich schematów, a to nie działa na plus dla książki.
Podobał mi się wątek Wiktora i byłam bardzo rozczarowana, że tak gwałtownie się skończył. W jego miejsce pojawił się Mariusz, którego postać była po prostu nie do pojęcia. A tym bardziej to, jak naiwny i ślepy był nasz bohater i do czego doszło... w pewnym momencie czułam się jakbym czytała thriller. Nagromadzenie tego wszystkiego przerosło moją wytrzymałość.
Obiecujące zaś było zakończenie i przez to zdecyduję się na część drugą o żenującym tytule, choć nie spodziewam się rewelacji...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPojawia się tu wiele problemów związanych z rodziną, poczuciem przynależności i akceptacji oraz szukaniem drugiej połówki w kraju pełnym...
Książkę czytałem 2 razy. Pierwszy raz z ciekawości, zaś drugi w ramach przypomnienia po wydaniu trzeciej i czwartej części. Co ciekawe za drugim razem totalnie mnie zaskoczyła końcówka. Nie z powodu twistu w fabule, a bardziej dlatego, że zupełnie zapomniałem, że takie coś się zdarzyło. Wniosek dla mnie jest taki: łatwo przyszło - łatwo poszło [w niepamięć]. Bo faktycznie książkę, czyta się szybko i może być ciekawa dla chłopaka, który tak jak bohater przyjechał do wielkiego miasta z prowincji. Z pewnością wielu czytelników utożsamiało się do tej sytuacji i późniejszych "przygód" (nie seksualnych) bohatera. Jednak postać, którą stworzył Pan Mikołaj jest mega wkurzająca. Zachowanie głównego bohatera w niektórych sytuacjach jest tak absurdalne, niezrozumiałe, nieadekwatne do sytuacji, że na prawdę jesteśmy w stanie zniechęcić się. Na minus działa też fakt, że został powielony stereotyp, że skoro gej to pochodzi z dysfunkcyjnej rodziny. No dobra, taka wizja autora (być może zaczerpnięta z życia, wszak Pan Milcke sam mówił w wywiadach, że główny bohater ma bardzo wiele wspólnego z nim samym). Nie mniej jednak na szczęście cała historia nie opiera się na homo, a na budowaniu przyjaźni, relacji, zaufaniu, na poznawaniu siebie i po prostu życiu w wielkim mieście.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChoć książka z przed kilkaunastu lat to przypomniała mi moje wlasne kroki w duzym mieście na studiach gdy nie było smartfonów i trzeba było sobie radzić z orientacją na mieście.
Ciekawy wgląd w świat gejów na czatach.
Na minus naiwność głównego bohatera. Pierwszego chlopka rzuca za jeden błąd, a drugiego rozgrzesza ciągle za wszystko chocoaż palą się na czerwono wszystkie systemy alarmowe i przestrzegają go wszyscy przyjaciele.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię poczucoe humoru autora i pierwszoosobowa narracja, choć nie przekonuje mnie pisanie w czasie teraźniejszym, ale w innych książkach mam podobne odczucie.
Ciekawy wgląd w świat gejów na...
Z lekką nutką nostalgii czytało się tę "młodzieżówkę", której akcja dzieje się dwie dekady temu. Świat bez social mediów, smartfonów i notebooków, gdzie internet uraczyć można było w kafejkach i uczelnianych bibliotekach, głównym kanałem komunikacji są SMS-y, a każdy skrzętnie zbiera darmowe minuty, które przechodzą z miesiąca na miesiąc. Duży plus za świat przedstawiony i odtworzenie "tamtych" realiów. Kolejny, za przemycanie ważnych lekcji, by uważać na siebie i dbać o swoje zdrowie oraz bezpieczeństwo. Niestety, w tym wszystkim sama historia nie porywa, a główny bohater, choć ma 21 lat na karku i w kółko powtarza, że jest dorosłym mężczyzną, zachowuje się jak rozhisteryzowany małolat. Mówi jedno, myśli drugie, robi trzecie. W jednej chwili ma takie zasady, by kilka rozdziałów później je zmienić. Tu reaguje gwałtownie, tu zaraz jest wyrachowany i potrafi nad sobą zapanować. Jeśli miało to pokazać jakąś przemianę bohatera, to nie tędy droga.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW przypadku tej książki trudno mówić o jednej części, bo to w końcu cała seria. W każdym razie jeśli interesuje Was tematyka LGBT, z książkami Mikołaja Milcke zdecydowanie musicie się zapoznać. Nie dlatego, że są dobre i świetnie napisane (chociaż faktycznie są!),ale po prostu Milcke "wdarł się" przebojem do gejowskiej literatury i (jak by nie patrzeć) wyznaczył swojego czasu pewne trendy, stając się jednocześnie queerową ikoną.
"Gej w wielkim mieście" to historia młodego (przynajmniej w pierwszej części) geja z małego miasteczka, który trafia do Warszawy i... zaczyna się jazda. Perypetii jest sporo, zarówno zabawnych, jak też wręcz przeciwnie i na pewno byłoby mi trudno streścić to wszystko w jednej opinii. Przy czym przyznam, że serię czytałem dosyć dawno i nie wszystko już pamiętam, ale zdecydowanie mogę ją Wam polecić. Co prawda, główny bohater bywał czasami dość irytujący, zwłaszcza ze względu na jego naiwność, jednak ostatecznie można mu to wybaczyć. W każdym razie, jeśli szukacie czegoś, co będzie dobrą zabawą, a jednocześnie zmusi Was do refleksji, "Gej w wielkim mieście" będzie (moim zdaniem) świetnym wyborem.
Ciekawe, że w serwisie "Lubimy Czytać" kolejne części mają dość różne oceny: 6.4, 7.2, 7.5 i 7.4 (przynajmniej na tę chwilę). I powiem szczerze, że tym razem uważam te oceny za zaniżone. Najlepiej sprawdźcie sami!
W przypadku tej książki trudno mówić o jednej części, bo to w końcu cała seria. W każdym razie jeśli interesuje Was tematyka LGBT, z książkami Mikołaja Milcke zdecydowanie musicie się zapoznać. Nie dlatego, że są dobre i świetnie napisane (chociaż faktycznie są!),ale po prostu Milcke "wdarł się" przebojem do gejowskiej literatury i (jak by nie patrzeć) wyznaczył swojego...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIleż wspomnień przywołuje ta książka! Czytając ją czułam się jak przyjaciółka głównego bohatera. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChaotyczna, pierwsze rozdziały w innym stylu niż reszta książki, główny bohater irytujący o conajmniej dziwnym rozumowaniu (super facet ale nawrócił się w nałogu? Nie to zbyt wiele, nie chcę go znać... kłamliwy podejrzany starszy koleś który mnie tylko wykorzystuje? Omg to miłość życia). Całkiem szybko się czytało jako mini odmóżdżacz.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ Mikołajem Pisarzem bawiłam się dobrze w The Trairtors i podczas czytania tej książki. Cieszę się że są 3 następne części
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPewnie, gdyby nie emisja programu „Traitors. Zdrajcy” nie miałabym bladego pojęcia kim jest Mikołaj Milcke, ale że polubiłam tego uczestnika, a przy okazji okazało się, że – jak podpisywali go twórcy programu, jest pisarzem, musiałam się przekonać co popełnił Mikołaj pisarz jak na niego mówiono. W ten oto sposób trafiłam na "Geja w wielkim mieście" i chociaż nie powaliła mnie ta książka na kolana i nie jest to moje top ten, to jednak doceniam ją za jej autentyczność. Ta powieść jest dokładnie taka, jaki jest jej Autor. Błyskotliwa, pełna uroku, a przy tym przepełniona humorem i autorefleksją, a czasem także refleksją o innych. Zamysł na jej fabułę jest dość prosty, oto młody mężczyzna z prowincji, przed którym coming out jeszcze jest rzeczą niedokonaną, rusza w pogoń za marzeniami, aby zaraz po maturze poczuć na własnej skórze uroki życia w stolicy w związku z rozpoczynanymi studiami na wydziale dziennikarstwa Uniwersytetu Warszawskiego. A że rzeczywistość małego miasteczka na wschodzie Polski i realia miasta stołecznego Warszawy są diametralnie różne, to i perypetie głównego bohatera opowiadać będą o jego wzlotach i upadkach w tych nowych okolicznościach miejskiej przygody. Czyta się tę książkę dobrze, głównie dlatego, że nie jest ona w jakikolwiek sposób napuszona, jest lekką i przyjemną lekturą, a wręcz uniwersalną opowieścią o poszukiwaniu miłości, akceptacji i swojego miejsca w świecie, która z pewnością utożsamiać się będzie wielu czytelników.
I słusznie, gdyż Mikołaj Milcke ma niezwykłą łatwość w prowadzeniu narracji, bez trudu wprowadza nas w życie swojego bohatera, tak że momentami nie wiemy czy to jeszcze postać wymyślona, czy już Autor pisze o sobie. I dobrze, bo dzięki temu razem z nim gonimy za jego marzeniami, ale i przeżywamy wraz z nim jego wzloty i upadki, czujemy jego lęki i odczuwamy gorzki smak rozczarowania.
Trzeba też oddać Autorowi, że zgrabnie balansuje pomiędzy komedią a dramatem, pokazując zarówno komiczne sytuacje, w jakie wpada bohater, jak i momenty pełne emocjonalnego napięcia. Przygody geja z małego miasteczka są nie tylko zabawne, ale też skłaniają do refleksji nad współczesnymi realiami życia osób LGBTQ+ w Polsce. Wiele scen ukazuje trudności, z jakimi mierzą się osoby homoseksualne w społeczeństwie, ale również radość i nadzieję, które towarzyszą poszukiwaniu miłości.
Ja bawiłam się bardzo dobrze czytając "Geja w wielkim mieście" i z pewnością sprawdzę, jak potoczyły się jego dalsze losy. Mnie ta powieść jednocześnie bawiła i wzruszała, a o to przecież chodzi w pisaniu, by poruszyć serca czytelników. Polecam.
Pewnie, gdyby nie emisja programu „Traitors. Zdrajcy” nie miałabym bladego pojęcia kim jest Mikołaj Milcke, ale że polubiłam tego uczestnika, a przy okazji okazało się, że – jak podpisywali go twórcy programu, jest pisarzem, musiałam się przekonać co popełnił Mikołaj pisarz jak na niego mówiono. W ten oto sposób trafiłam na "Geja w wielkim mieście" i chociaż nie powaliła...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHehe, ależ to było dobre.
Hehe, ależ to było dobre.