Pisma z antropologii filozoficznej i teorii wiedzy

Okładka książki Pisma z antropologii filozoficznej i teorii wiedzy autora Max Scheler, 8301056460
Okładka książki Pisma z antropologii filozoficznej i teorii wiedzy
Max Scheler Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN Seria: Biblioteka Klasyków Filozofii filozofia, etyka
filozofia, etyka
Biblioteka Klasyków Filozofii
brak, wybór pism
1987-01-01
1987-01-01
Adam Węgrzecki, Stanisław Czerniak

Kup Pisma z antropologii filozoficznej i teorii wiedzy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pisma z antropologii filozoficznej i teorii wiedzy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pisma z antropologii filozoficznej i teorii wiedzy

Zbiór tekstów Schelera z końcowego okresu jego twórczości, podzielony na dwie kategorie: pisma z antropologii filozoficznej i pisma z teorii wiedzy. Jednym z pism dotyczących antropologii filozoficznej jest fundamentalny dla tej dyscypliny esej "Stanowisko człowieka w kosmosie", stanowiący swoistą summę poglądów filozoficznych Schelera.

Po prace Schelera sięgnąłem mając już nieco wyrobioną opinię o tym filozofie, jako o przedstawicielu dogmatycznej metafizyki, nie wpisującym się do końca w filozoficzny dyskurs dwudziestego wieku. Duże więc było moje zdziwienie gdy okazało się, że Scheler jak najbardziej wchodzi w twórczą dyskusję zarówno z "mistrzami podejrzeń", jak i z pragmatyzmem, proponując oryginalne przezwyciężenie tych poglądów. "Stanowisko..." jest niewątpliwie tekstem klasycznym, jeżeli chodzi o teorię wiedzy, bardzo ciekawy jest tekst "O istocie filozofii i moralnym warunku poznania filozoficznego", w którym autor mierzy się z jednym z najtrudniejszych problemów filozoficznych, czyli z sensem samej filozofii.

Po prace Schelera sięgnąłem mając...

37 użytkowników ma tytuł Pisma z antropologii filozoficznej i teorii wiedzy na półkach głównych
18 użytkowników ma tytuł Pisma z antropologii filozoficznej i teorii wiedzy na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Pisma z antropologii filozoficznej i teorii wiedzy

Okładka książki O miłości – o nienawiści. Wypisy z ksiąg filozoficznych Piotr Abelard, Arystoteles, Francis Bacon, Maurice Blondel, Martin Buber, Marek Tulliusz Cyceron, Ferdinand Ebner, Henryk Elzenberg, Empedokles, Johann Gottlieb Fichte, Erich Fromm, Tadeusz Gadacz, Romano Guardini, Dietrich von Hildebrand, św. Augustyn z Hippony, Thomas Hobbes, David Hume, Jan Paweł II, Kartezjusz, Søren Kierkegaard, Wilhelm Gottfried Leibniz, Emmanuel Levinas, Gabriel Marcel, Jean-Luc Marion, Maurice Nédoncelle, Friedrich Nietzsche, José Ortega y Gasset, Blaise Pascal, Josef Pieper, Platon, Plotyn, François de La Rochefoucauld, Franz Rosenzweig, Max Scheler, Seneka, Adam Smith, Baruch de Spinoza, Wisława Szymborska, Pierre Teilhard de Chardin, św. Tomasz z Akwinu, Voltaire, Simone Weil
Okładka książki W kręgu dobra i zła. Wybrane teksty z etyki współczesnej od Hegla do Levinasa Henri Bergson, Martin Buber, Ludwig Andreas Feuerbach, Georg Hegel, Søren Kierkegaard, Emmanuel Levinas, John Stuart Mill, George Edward Moore, Friedrich Nietzsche, Jean-Paul Sartre, Max Scheler, Arthur Schopenhauer

Cytaty z książki Pisma z antropologii filozoficznej i teorii wiedzy

Dodaj cytat z książki Pisma z antropologii filozoficznej i teorii wiedzy