Resentyment w strukturze systemów moralnych

- filozofia, etyka
- 2022-04-25
- 2022-04-25
- 9788367020220
- Bogdan Baran
Niemiecki filozof Max Scheler (1874–1928) napisał Resentyment w strukturze systemów moralnych tuż przed I wojną światową (1912) przede wszystkim jako polemikę z oceną chrześcijaństwa sformułowaną ćwierć wieku wcześniej przez Friedricha Nietzschego. Nietzsche wprowadził do terminologii moralnej pojęcie „resentymentu” jako wartości negatywnej. Scheler porównuje różne moralności i broni chrześcijaństwa przed zarzutem, że stanowi ono wykwit „resentymentu”, „moralności słabych”, którzy siłą swojej masy usiłują obalić wartości „arystokratyczne”, a przynajmniej nie potrafią ich udźwignąć. Sam wszakże broni tych wartości i przyznaje je właśnie chrześcijaństwu, choć już nie mieszczaństwu, również krytykowanemu przez Nietzschego za moralność „mydlarzy”. Scheler diagnozuje ponadto współczesną cywilizację mieszczańsko-przemysłową w prekursorski i odkrywczy sposób, który i dziś nie traci na aktualności. Obarcza działania powodowane resentymentem odpowiedzialnością za podporządkowanie „wartości życia” wartościom „użyteczności”. Przy okazji tych polemicznych kwestii rozwija znakomitą fenomenologiczną analizę zjawiska resentymentu, która weszła do kanonu XX-wiecznej myśli filozoficznej.
Kup Resentyment w strukturze systemów moralnych w ulubionej księgarni
Oceny książki Resentyment w strukturze systemów moralnych
11 użytkowników ma tytuł Resentyment w strukturze systemów moralnych na półkach głównych- Chcę przeczytać 10
- Chcę mieć (papier) 1
- Filozofia 1
- SCAN 1
- Scan [całość 600 dpi] 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Resentyment w strukturze systemów moralnych
Nic dziwnego, że skoro autor wyraził pewne chęci i zadowolenie z religii chrześcijańskiej, zaczął w pewnej chwili doszukiwać się fantazmatu jakiegoś duchowego i metafizycznego współczucia oraz kochania, takiego, które nie wynikałoby z naszej wrodzonej empatii i popędów biologocznych. Ale to tylko drobne niedociągnięcie, ledwo co pobrzmiewające: "Resentyment..." pozostaje wielopoziomową i dobrze przemyślaną pracą. Zachęcam.