ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać9
ArtykułyUmrę, jeśli tego nie polubisz - weź udział w konkursie i wygraj wspomnienia influencerki
LubimyCzytać32
ArtykułyDlaczego poziom czytelnictwa w Polsce nie rośnie? Raport Biblioteki Narodowej
Iza Sadowska160
Makbet

- utwór dramatyczny (dramat, komedia, tragedia)
- Macbeth
- 2000-01-01
- 2000-01-01
- Stanisław Barańczak
- Ekranizacje:
- Makbet (2015)
„Makbet” to najkrótsza z tragedii Shakespeare’a i jej przesłanie jest tez najprostsze: N i e z a b i j a j. Jak to ujął S.T. Coleridge, sztuka ta nie zawiera „żadnych racjonalizacji dwuznacznej moralności, (...) żadnej sofistyki samooszustwa”. Z oczyma szeroko otwartymi na ohydę swego postępku, odważny, obdarzony wyobraźnią i moralnie wrażliwy człowiek popełnia skrytobójstwo dla zysku. Ofiara morderstwa pada jego gość, dobroczyńca, krewniak i król; aby osłonić się przed podejrzeniami, morderca poświęca natychmiast życie i dobre imię dwóch niewinnych podwładnych. Kara jest równie przerażająca jak zbrodnia – stanowi ja powolna śmierć duszy winowajcy zatruwanej grozą nad samym sobą, pohańbieniem, samotnością i rozpaczą, wreszcie – jego krwawa zagłada.
Alfred Harbage
- Z biblioteki 198
- 2014 149

Inne materiały dotyczące książki Makbet

Najdroższe książki świata: 10 cennych dzieł

Klasyka kultury i konteksty z popkultury, czyli przygotowania do matury – poradnik dla wszystkich

Być albo nie być na ekranie. Shakespeare i kino

Śnić o cudzych życiach. Rozmowa z Krzysztofem Umińskim, autorem „Trzech tłumaczek”

Powrót Makbeta, Spider-Mana i Enoli Holmes

Makbet i Spider-Man powracają na ekrany
Cytaty z książki Makbet
Życie jest tylko przechodnim półcieniem,
Nędznym aktorem, który swą rolę
Przez parę godzin wygrawszy na scenie
W nicość przepada - powieścią idioty,
Głośną, wrzaskliwą, a nic nie znaczącą.
Życie jest tylko przechodnim półcieniem,
Nędznym aktorem, który swą rolę
Przez parę godzin wygrawszy na scenie
W nicość...
Zamiary są wiatrem, kiedy nie idą z wykonaniem w parze
Zamiary są wiatrem, kiedy nie idą z wykonaniem w parze
Życie jest to opowieść idioty, pełna wrzasku i wściekłości, nic nie znacząca.
Życie jest to opowieść idioty, pełna wrzasku i wściekłości, nic nie znacząca.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Makbet
Powieść opowiada historię Makbeta, Szanownego szkockiego Szlachcica, który ma zamiar za wszelką cenę dosiąść szkockiego tronu, nawet gdyby to miało wymagać kilku zbrodni.
„Makbet" Williama Szekspira- króla dramatów, jest z pewnością jednym z najbardziej znanych i cenionych dzieł w historii literatury. Jednak jak wypada ona z mojej perspektywy? Napewno jest to lektura, która zasługuje na chwilę uwagi, tym bardziej, że do długich nie należy i warto poświęcić półtora godziny na oznajmienie się z tym dziełem.. w nawet nie. Cała masa bogatych walorów literackich i ciekawych motywów. Bardzo dobrze ukazana psychologia postaci, nakłaniająca do refleksji nad ludzką naturą i ambicjami (czasami również chorych). Nie da się ukryć, że książka momentami staje się dużym językowym wyzwaniem i czasami jej ton potrafi zmęczyć, na szczęście nie jest ona długa. za to wartościowa i dość zgrabnie napisana.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Makbet" Williama Szekspira- króla dramatów, jest z pewnością jednym z najbardziej znanych i cenionych dzieł w historii literatury. Jednak jak wypada ona z mojej perspektywy? Napewno jest to lektura,...
„Makbet” to przejmujące studium zbrodni i psychicznego upadku człowieka, który pozwala, by żądza władzy całkowicie nim zawładnęła.
Mary i opętańcze wizje stają się symbolem jątrzenia i rozkładu duszy bohatera. Makbet nie potrafi uwolnić się od poczucia winy – jego umysł staje się polem walki, gdzie rzeczywistość miesza się z halucynacjami. Władza, którą zdobył, okazuje się ciężarem nie do uniesienia.
Dramat ten pokazuje, że żądza władzy ma destrukcyjny charakter – nie daje spełnienia, lecz prowadzi do samotności, strachu i ostatecznego upadku.
„Makbet” to nie tylko tragedia jednostki, ale także ostrzeżenie: przekroczenie granic moralnych w imię ambicji nieuchronnie prowadzi do autodestrukcji.
Dramat ten jest pełen mroku i eskalującego napięcia – to tematyka trudna, ale potrzebna.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAkcja – reakcja, czyn – konsekwencje, powolny i sukcesywny rozpad sumienia, tożsamości i człowieczeństwa. Chore ambicje, które zaczynają dominować nad moralnością, a ponadto napędzają spiralę przemocy i nienawiści.
Mary i opętańcze wizje...
W mojej pamięci, Makbet był jedną z tych niewielh lektur które przeczytałem i bawiłem się nieźle. To zdanie wyłącznie dowodzi tego jak ludzka pamięć jest zawodna.
Niestety, strasznie się wynudziłem. I tylko utwierdziłem się w swoim zdaniu o klasykach. Mam wrażenie, że ich największy problem polega na tym, że były pionierami, opowiadały historie, które wtedy były świeże i odkrywcze, ale przez setki lat zostały tak przeorane przez kulturę, że dziś wydają się zwyczajnie płytkie i oklepane (Władca Pierścieni jest wyjątkiem).
Do zapomnienia 2 tygodnie po przeczytaniu bo tak bardzo jest nijaki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety, strasznie się wynudziłem. I tylko utwierdziłem się w swoim zdaniu o klasykach. Mam wrażenie, że ich największy problem polega na tym, że były pionierami, opowiadały historie, które wtedy były świeże i...
Ponadczasowa! Mimo upływu lat tematyka pozostaje aktualna. To fundament klasyki, który każdy miłośnik literatury powinien znać .Sięgając po książkę miałam pewne obawy, że sposób pisania może być zbyt wymagający, ale na szczęście nie. To literacka perełka, która udowadnia, że prawdziwa klasyka nie starzeje się nigdy. Pozycja obowiązkowa nie tylko dla miłośników klasyki, ale dla każdego, kto szuka w książce czegoś więcej niż tylko rozrywki. To książka, która uczy, porusza i inspiruje. Czas spędzony w towarzystwie dobrej literatury jest cenny.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjne dzieło mistrza.
Rewelacyjne dzieło mistrza.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiadomo - klasyka!
Wiadomo - klasyka!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo tylu latach nadal OMG wspaniała, po prostu wspaniała! Rewelacyjne ukazanie konsekwencji źle podjętej decyzji bohatera. Słowa, które padają na podatny grunt, inspirują do działania poprzez pobudzenie marzenia o władzy. Swoista podpowiedź wiedźm? a może jednak tylko wewnętrzny głos bohatera? powodują, że Makbet podąży drogą, z której trudno zawrócić. Jego (i Lady Makbet) zmagania, ujete w monologii myśli, rozterki graniczące z obłędem ... zagadka zdawałoby się znikomego zagrożenia władcy ... Makbet pozostanie niezwyciężony, dopóki "las nie zaatakuje" jego zamku, a on nie zostanie zabity przez żadnego człowieka zrodzonego z kobiety ... I ten nastrój. Wysoko sobie cenię również niezwykle nastrojową ekranizację z 2025 roku ( reż. Justin Kurzel).
Po tylu latach nadal OMG wspaniała, po prostu wspaniała! Rewelacyjne ukazanie konsekwencji źle podjętej decyzji bohatera. Słowa, które padają na podatny grunt, inspirują do działania poprzez pobudzenie marzenia o władzy. Swoista podpowiedź wiedźm? a może jednak tylko wewnętrzny głos bohatera? powodują, że Makbet podąży drogą, z której trudno zawrócić. Jego (i Lady Makbet)...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Makbet” to bardzo dobrze napisana tragedia, z wyraźnie dopracowanym językiem i mocnym klimatem. Choć nie zrobiła na mnie aż tak ogromnego wrażenia jak niektóre inne klasyki, to nadal jest to utwór, który zdecydowanie warto przeczytać — chociażby ze względu na język i sposób budowania napięcia. Ostatecznie oceniam go na 8/10.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest okej
Jest okej
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toByło okej. Pomysł na fabułę ciekawy, ale język utrudnia współczesny odbiór historii. Nie mam więcej przemyśleń, nic to we mnie nie poruszyło.