Najnowsze artykuły
Artykuły„Kawa z Mistrzem Zbrodni” – wygraj spotkanie z Wojciechem Chmielarzem z okazji Światowego Dnia Książki
LubimyCzytać1
Artykuły"Przejścia. Którędy do miłości" Natalii de Barbaro. Mamy dla Was 40 egzemplarzy książki!
LubimyCzytać2
Tabu

- Głowy Wawelskie
- 1971-01-01
- 1965-01-01
"Tabu" jest protestem przeciw doktrynerskim sztuczkom pokrywającym płaskie i małe czyny. Jest "Tabu" apelem o człowieczeństwo, o ludzką postawę wobec konfliktów i tragedii życia, dla których nie sposób znaleźć uniwersalne rozwiązanie, ale które z pewnością uwolnić trzeba od fałszu.
Fragment recenzji Wacława Sadkowskiego
- 2022 1
- Domowa biblioteczka 1
- 2010 - 2012 1
- Nie 1
Tagi i tematy do książki Tabu

Jacek Bocheński
Polski pisarz i publicysta, w latach 1997-1999 prezes Polskiego PEN Clubu.
Współzałożyciel i redaktor naczelny kwartalnika "Zapis", wydawanego poza cenzurą (do 1981 r.).
Jest członkiem Stowarzyszenia Pisarzy Polskich.
Mieszka w Warszawie, na Ursynowie.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tabu
„ Francois, poczekaj, musisz to dobrze zrozumieć, będziesz mnie pewnie miał dość, ale musisz zrozumieć. Jestem aktorką, owszem, daje ci tu wielki spektakl, ty jednak nie zaczynaj uważać się teraz, po wysłuchaniu całej tej historii z Diegiem, za przypadkowego statystę, który dostał się przez pomyłkę na niewłaściwą scenę i jest tym rąbnięty. Nie, Francois tak nie myśl. Też zagrałeś niezłą rólkę, mój prefekcie, i nie mów, że mógł ją zagrać ktokolwiek inny, obrażasz mnie tym.” (s. 131.)
Jacek Bocheński, Tabu, Czytelnik, Warszawa 1971.
Powieść Jacka Bocheńskiego
(napisana w latach 60-tych XX w.)
wyrasta ze znakomitego pomysłu,
by wybrać jedno imię, Dolores,
ale trzy bohaterki (zakonnicę, aktorkę, modystkę).
Mocne zestawienie.
Wybrać trzech mężczyzn o imieniu Diego
(wędrownego poetę, malarza, i jubilera)
i całość zatytułować „tabu”.
Tyle i aż tyle.
Trzy niezwykle krótkie opowiadania
każą zatrzymać się nad problemem tytułowym,
przypomnieć o jego znaczeniu i obecności w świecie człowieka.
Jacek Bocheński za „Tabu” otrzymał w 1965 r.
Nagrodę Honorową Radia Wolna Europa
za najlepszą książkę krajową.
Tabu Bocheńskiego – lekturą
godną polecenia!!!
10/10
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Tabu" to znakomity przykład literatury, która nie tak dawno uchodziła za nowatorską i odkrywczą, obecnie zaś jest po prostu niedzisiejszą, a wręcz zapomnianą.
Opublikowane w 1965 r. 100-stronicowe dziełko składa się z trzech monologów kobiecych. Można powiedzieć, że to ta sama kobieta, ale umieszczona w różnych epokach. Pierwszy monolog to zeznanie młodej dziewicy-zakonnicy przed inkwizytorami, a więc Średniowiecze, opowiadającej swoją ucieczkę z ukochanym mężczyzną (Diego) z Hiszpanii do Francji. Drugi monolog to zeznanie nieco starszej kobiety przed prefektem policji we Francji w czasach wojny domowej w Hiszpanii, policja francuska poszukuje ukochanego Dolores, Diego, skrywającego się komunisty. Część trzecia to rozmowa telefoniczna (ale czytamy tylko wypowiedź kobiety) na lotnisku gdzieś poza Hiszpanią, a rzecz dzieje się w czasach Franco.
Wszystkie kobiety popełniły grzech... grzech pożądania, może uwiedzenia mężczyzny, grzech winy i wstydu - grzech uniwersalny, ale nieco inny w każdej epoce i w każdej epoce opowieści inaczej przedstawiony. I być może warto przeczytać tę krótką książkę, aby to postrzeganie grzechu przez Bocheńskiego poznać i zgłębić.
Ja jednak jakkolwiek z zaciekawieniem podeszłam do tej lekturki, męczyłam się - zwłaszcza z drugą opowieścią. Nie ciekawiły mnie ani kontekst historyczny, ani rozterki tych kobiet - zbyt dalekie i archaiczne, a ich niektóre decyzje trudne dla mnie do zaakceptowania z psychologicznego punktu widzenia.
Sądzę, że książka może być ciekawa dla badaczy literatury Bocheńskiego lub freudyzmu w polskiej literaturze lat 60-tych. Ja szukam jednak ciekawych opowieści, które wciągną mnie i przytrzymają. Ten tytuł jednak do nich nie należy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpublikowane w 1965 r. 100-stronicowe dziełko składa się z trzech monologów kobiecych. Można powiedzieć, że to ta sama kobieta, ale umieszczona w różnych epokach. Pierwszy monolog to zeznanie młodej...