Przemiana. Jak sprawić, by reszta twojego życia była jeszcze lepsza
Perspektywa zmian jest z jednej strony ekscytująca, z drugiej strony budzi pewne obawy. Ale to właśnie one stanowią klucz do sukcesu, bogactwa i prawdziwej satysfakcji w życiu osobistym i zawodowym. W Przemianie Brian Tracy pokazuje, jak dosłownie stworzyć siebie na nowo – odkreślić przeszłość grubą kreską i zacząć od nowa budować karierę i życie, o którym zawsze marzyłeś.
Ta książka podpowie ci, jak:
• zrozumieć, co jest dla ciebie naprawdę ważne,
• przejąć kontrolę nad swoją karierą – raz na zawsze!,
• znaleźć wymarzoną pracę,
• zmienić nieoczekiwane, pozornie negatywne zdarzenia w możliwości rozwoju,
• podnieść swoje zdolności zarobkowe
• nabrać pewności siebie i podejmować ryzyko oraz stanowcze kroki, które mogą przynieść prawdziwe korzyści.
Cieszący się międzynarodowym uznaniem ekspert psychologii sukcesu, Brian Tracy, pomógł tysiącom ludzi w stworzeniu nowego ja – tak jak sam ciągle tworzył siebie na nowo, dzięki czemu doszedł do olśniewających rezultatów w swoim życiu i karierze. Przedstawiona w książce siedmiostopniowa metoda Tracy’ego da ci przede wszystkim pewność siebie, potrzebną, by tak jak on spojrzeć śmiało w przyszłość, podejmować ryzyko i stworzyć dla siebie inspirujące nowe życie.
W naszym stale zmieniającym się świecie sukces i prawdziwe szczęście znajdą tylko ci, którzy nie tylko potrafią się zmienić, ale opanują tę umiejętność do perfekcji i staną się mistrzami zmian.
Jak pisze Tracy, dysponujesz jedyną w swoim rodzaju mieszanką talentu, wiedzy, umiejętności, doświadczenia i ambicji. Kiedy odkryjesz swoje wyjątkowe zdolności, droga do nowego życia stanie przed tobą otworem. Przedstawia sprawdzony siedmiostopniowy proces, który możesz wykorzystać w każdym wieku i na każdym etapie, aby świadomie wykreować pozytywne zmiany w twoim życiu. Te siedem kluczowych kroków to:
• Ponowna ocena - kiedy i w jaki sposób możesz spojrzeć z dystansu na wszystko, co ma wpływ na twoje życie.
• Ponowne przemyślenie - nauka zadawania właściwych pytań, dotyczących danej sytuacji.
• Reorganizacja - usprawnienie każdego aspektu życia zawodowego i osobistego, by osiągnąć maksymalną efektywność.
• Restrukturyzacja - gospodarowanie swoim czasem, energią, pieniędzmi i innymi zasobami, tak by przeznaczyć je na realizację priorytetów.
• Przeprojektowanie - uproszczenie wszystkich procesów i delegowanie zadań
• Tworzenie siebie na nowo – co zrobiłbyś inaczej, gdybyś mógł (lub musiał) zacząć życie i karierę od zera?
• Odzyskiwanie kontroli. Uświadom sobie, że to ty i tylko ty masz kontrolę nad swoim życiem i przeznaczeniem. Ta kontrola nie jest ciężarem, przeciwnie – to największy dar, który pomoże ci odmienić życie.
Kup Przemiana. Jak sprawić, by reszta twojego życia była jeszcze lepsza w ulubionej księgarni
Oceny książki Przemiana. Jak sprawić, by reszta twojego życia była jeszcze lepsza
315 użytkowników ma tytuł Przemiana. Jak sprawić, by reszta twojego życia była jeszcze lepsza na półkach głównych- Chcę przeczytać 213
- Rozwój osobisty 4
- Poradniki 3
- Rozwój 3
- Egzemplarz recenzencki 2
- 2020 2
- LEGIMI 2
Tagi i tematy do książki Przemiana. Jak sprawić, by reszta twojego życia była jeszcze lepsza
Cytaty z książki Przemiana. Jak sprawić, by reszta twojego życia była jeszcze lepsza
Jednym z największych błędów, jakie możesz popełnić, jest myślenie, że pracujesz dla kogoś innego, a nie dla siebie.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przemiana. Jak sprawić, by reszta twojego życia była jeszcze lepsza
📚PRZEMIANA 🖋 @thebriantracy @wydawnictwomtbiznes
🔸🔹🔸🔹🔸🔹
Jeśli kiedykolwiek przemknęło Ci przez myśl: „Co by było, gdybym mógł/mogła zacząć od nowa, ale z obecną wiedzą?” to ta książka jest właśnie dla Ciebie.
Przemiana. Jak sprawić, by reszta twojego życia była jeszcze lepsza autorstwa Brian Tracy to nie kolejny poradnik, który poklepie Cię po ramieniu i powie, że „wszystko będzie dobrze”. To konkretna, siedmiostopniowa mapa wyjścia z miejsca, w którym utknąłeś i ukierunkowanie Cię do życia, które naprawdę chcesz prowadzić.
Tracy nie teoretyzuje. Pokazuje, jak spojrzeć na swoje życie z dystansu, przeorganizować je, uprościć, a potem… odważnie przejąć nad nim pełną kontrolę. I właśnie ten motyw najmocniej ze mną został. Ta świadomość, że zmiana to nie chaos, lecz decyzja.
Książka prowadzi przez siedem etapów transformacji: od ponownej oceny i przemyślenia swojej sytuacji, przez restrukturyzację czasu i energii, aż po stworzenie siebie na nowo. Brzmi poważnie? Może trochę. Ale Tracy pisze przystępnie, konkretnie i bez zbędnego patosu. Dostajemy pytania, ćwiczenia, przykłady z życia – a przede wszystkim impuls do działania.
Ogromnym atutem jest praktyczność tej lektury. To jedna z tych książek, które czyta się szybko, ale wraca do nich wielokrotnie. Bo samo przeczytanie nie zmienia życia. Zmienia je dopiero wdrożenie. A autor nie pozwala nam schować się za wymówkami. „Przemiana” przypomina, że:
nie jesteś swoją przeszłością,
nie jesteś swoimi błędami,
nie jesteś opinią innych ludzi.
Jesteś sumą decyzji, które podejmiesz od dziś.
To książka dla osób, które czują, że stać je na więcej. Dla tych, którzy myślą o zmianie pracy, kierunku zawodowego, a może całej życiowej ścieżki. Dla każdego, kto chce przestać reagować na rzeczywistość, a zacząć ją świadomie tworzyć.
Czy ta książka odmieni Twoje życie? Sama nie. Ale może sprawić, że podejmiesz decyzję, która je odmieni, a to już bardzo dużo! Za egzemplarz oraz możliwość współpracy reklamowej dziękujemy wydawnictwu @wydawnictwomtbiznes
#przemiana #briantracy #rozwojosobisty #ksiazkimotywacyjne #czytambolubie
📚PRZEMIANA 🖋 @thebriantracy @wydawnictwomtbiznes
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🔸🔹🔸🔹🔸🔹
6,5/10
Na szczęście środek broni się sam.
To krótki, bardzo konkretny poradnik, który serwuje pytania. O cele, ambicje, kierunek, w którym idziemy zawodowo. Pierwsze rozdziały naprawdę zmuszają do zatrzymania się i uczciwego spojrzenia na siebie.
Dużo tu nacisku na rozwój, produktywność i ciągłe „więcej”. Momentami aż za dużo, bo w wizji idealnego dnia trudno znaleźć przestrzeń na zwykłe życie.
Mimo to „Przemiana” ma sens. Nie obiecuje cudów, nie jest kołczingowym bełkotem, raczej konkretnym przewodnikiem po tym, jak przemyśleć swoje decyzje, priorytety i sposób działania. Do czytania z długopisem i z głową, nie na autopilocie.
Współpraca barterowa z Wydawnictwem MT Biznes.
6,5/10
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tokiedyś nie rozumiałam powiedzenia, żeby nie oceniać książki po okładce, ale „Przemiana” Tracy’ego jest dokładnie tym momentem, w którym zrobiłabym ten błąd. To jedna z mniej atrakcyjnych okładek, jakie widziałam na półce.
Na szczęście środek broni się sam.
Opinia we współpracy barterowej z wydawnictwem MT Biznes.
Porady same w sobie są mocno amerykańskie i to z początku lat 2000. Idealna dla pracoholików, zwłaszcza milenialsów. Stosując się do porad zawartych w tej książce naprawdę zabrakłoby godzin podczas doby. Dodatkowo autor zaznacza, że ważne są też inne aspekty życia (np. rodzina),ale nie widzę jak w wizji autora moglibyśmy sobie pozwolić na przeznaczanie czasu czemuś innemu niż nauka i praca. Na pracę powinniśmy przeznaczać 10 godzin dziennie, minimum godzinę na naukę i czytanie książek, spać 7-8 godzin, ćwiczyć, dobrze wyglądać i mieć ładne ubrania oraz odpoczywać.
Opinia we współpracy barterowej z wydawnictwem MT Biznes.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsze trzy rozdziały książki są naprawdę bardzo ciekawe. Autor przygotował zbiór pytań o przyszłość, zainteresowania, ambicje i własne plany na przyszłość. Daje to możliwość zastanowienia się nad soba, sowimi pasjami i przyszłością.
Widząc tę książkę, można pomyśleć: „kolejny autor, który będzie przekonywał mnie, jak żyć, aby odmienić swoje życie”. I po części to prawda. Tytuł może być nieco mylący, ponieważ publikacja nie skupia się na ogólnych zmianach stylu życia, lecz przede wszystkim na funkcjonowaniu na rynku pracy oraz sposobach, by jak najlepiej wykorzystać zawodowe możliwości. Większość z tych rad można jednak spokojnie zaadaptować do innych obszarów naszego życia.
Choć wiele podejść przedstawionych przez autora może wydać się znajomych z innych poradników, w książce znalazłam również kilka naprawdę interesujących i świeżych ujęć tematu a fragmenty z pytaniami pozwalają na zatrzymanie się na chwilę i faktyczne zastanowienie się nad tym co się z nami dzieje, co czujemy i o czym myślimy. Momentami narracja jest mocno „amerykańska”, co sprawia, że przełożenie niektórych rozwiązań na polskie czy europejskie realia może być wyzwaniem. Mimo to sedno przekazu pozostaje zrozumiałe, a całość czyta się lekko i z zaangażowaniem.
To pozycja, po którą warto sięgnąć szczególnie wtedy, gdy znajdujemy się w momencie zawodowej reewaluacji i szukamy inspiracji do zmian lub nowych perspektyw.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"(...) sukces i prawdziwe szczęście znajdą jedynie ci, którzy nie tylko potrafią się zmienić, ale opanują te umiejętności do perfekcji i staną się mistrzami zmian."
Zmiany są kluczem do sukcesu i satysfakcji.
Świetna lektura - bez ściemy i zbędnych treści, które niczego nie wnoszą. Od dawna ciągnęło mnie do tego autora i jedyne, czego żałuję, to że nie sięgnęłam po jego publikacje znacznie wcześniej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZmiany są kluczem do sukcesu i satysfakcji.
"Przemiana" Briana Tracy to dość 'krótki' poradnik, jednak niech nie zwiedzie was liczba stron. Czasem mniej, znaczy więcej. Książka zawiera sporo trafnych wniosków, pytań skłaniających do reflekcji, które realnie mogą pomóc w zmianie, lub jak podkreśla autor przemianie.
Poradnik w dużej mierze skupia się na zagadnieniach psychologicznych, takich jak pewność siebie, motywacji, zarządzaniu priorytetami oraz czasem w kontekście finanswoym - pracy, prowadzenia działalności, które z powodzeniem można wykorzystać w każdej innej dziedzinie życia.
Dzięki licznym przykładom, i pytaniom poradnik może być bardzo cenny dla osób, które chcą przejść na inny poziom swojej kariery, lub zmienić pracę. Ten wątek jest najszerzej poruszany w książce. Dla mnie jest ona swoistym prodnikiem, jak efektywnie przyjrzeć się swojej pozycji, oraz zmienić elementy, które być może, zgodnie z naszymi celami i aspiracjami wymagają usprawnienia w odniesieniu do naszej sytuacji na rynku pracy.
Poradnik jest wartościową pozycją, i aż szkoda, że takiego podejścia do szukania pracy, wyrzystywania wiedzy w praktyce np. podczas pracy, nie uczy się w szkołach.
Dziękuję za możliwość recenzencji wydawnictwu MT Biznes.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoradnik w dużej mierze skupia się na zagadnieniach psychologicznych, takich jak pewność siebie,...
Zmiana to jedyna pewna rzecz w życiu, a jednak większość z nas panicznie się jej boi. Brian Tracy w swojej „Przemianie” nie tylko oswaja ten strach, ale wręcz każe nam zaprzyjaźnić się z procesem transformacji.
Dla mnie ta książka to absolutny "konkret". Nie ma tu lania wody, jest za to 176 stron samej esencji. Tracy proponuje siedmiostopniową metodę, która pozwala spojrzeć na swoje życie zawodowe (i nie tylko) z zupełnie nowej perspektywy. Najbardziej trafił do mnie punkt o „ponownym przemyśleniu” i „przeprojektowaniu” – to niesamowite, jak wiele procesów w naszym życiu działa "z rozpędu", a nie dlatego, że są skuteczne.
Autor stawia sprawę jasno: Ty i tylko Ty masz kontrolę nad swoim przeznaczeniem. To nie jest typowy kołczingowy bełkot o tym, że "możesz wszystko", ale rzetelna strategia biznesowa przeniesiona na grunt osobisty. Jeśli czujesz, że utknąłeś/aś w martwym punkcie lub po prostu chcesz zarabiać więcej i pracować mądrzej – to pozycja obowiązkowa.
Daję mocne 9/10, bo to lektura, do której będę wracać z ołówkiem w ręku.
[Współpraca reklamowa (barter) z Wydawnictwem MT Biznes]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla mnie ta książka to absolutny "konkret". Nie ma tu lania wody, jest za to 176 stron samej esencji. Tracy proponuje siedmiostopniową metodę, która pozwala...
Czy zastanawialiście się kiedyś, co byście zrobili, gdybyście mogli zacząć swoją karierę zupełnie od nowa, z czystą kartą, ale z obecną wiedzą? To jedno z kluczowych pytań, które stawia Brian Tracy w „Przemianie”. I muszę przyznać – to pytanie otwiera w głowie mnóstwo szufladek.
Książka jest krótka (niecałe 180 stron),co uważam za jej ogromny atut. Można ją przeczytać w jeden wieczór, ale wdrażanie zawartych w niej rad zajmie znacznie dłużej. Tracy przeprowadza czytelnika przez proces „wymyślania siebie na nowo”. To, co mnie ujęło, to podejście do zmian nie jako do zagrożenia, ale jako do największej szansy na sukces i bogactwo.
Podoba mi się struktura tej książki – od ponownej oceny sytuacji, przez restrukturyzację zasobów (czasu i energii!),aż po odzyskanie pełnej kontroli. To lektura, która daje przysłowiowego „kopa” do działania i buduje pewność siebie. Po jej przeczytaniu perspektywa zmian przestaje przerażać, a zaczyna ekscytować.
Polecam każdemu, kto szuka drogowskazu w dynamicznie zmieniającym się świecie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest krótka (niecałe 180 stron),co uważam za jej ogromny atut. Można ją przeczytać w...
Przemiana" Briana Tracy to jedna z tych książek, które zapowiadają tematykę, która powinna zainteresować większość społeczeństwa (szczególnie gdy weźmiemy pod uwagę, że tylko 15% ludzi jest zadowolonych ze swojej pracy). Jednocześnie jest pozycją bardzo skoncentrowaną na wąskiej grupie zawodowej i wąskiej grupie ludzi, którym ta książka na pewno nie zaszkodzi.
Dziękuję MT Biznes za przesłanie egzemplarza recenzenckiego. Brian Tracy to amerykański biznesmen — co czuć i widać w całej książce. Jego podejście jest stricte amerykańskie, a dochodzi do tego jeszcze jeden problem: ta książka jest stara. Zmieniły się czasy, zmieniło się podejście, zmieniły się firmy. Czytając tę książkę, trzeba naprawdę uważać, kiedy stosuje się zamieszczone w niej porady. To już nie te czasy, kiedy nadprogramowa praca dawała lepsze zarobki; tempo zmian jest tak ogromne, że zwyczajnie nie da się za wszystkim nadążyć, a pracodawcy częściej lubią wykorzystywać pracowników, niż ich nagradzać. Nasze czasy to też czasy dbania o work–life balance i ludzie z reguły chcą pracować mniej.
"Przemiana" to okrutna pozycja, ale jeśli się tak zastanowić — sprowadza czytelnika na ziemię. Nie buja łatwymi i bezbolesnymi sposobami na życie, przypomina, że jeśli chce się coś osiągnąć, trzeba na to zapracować. To pozycja dla biznesmenów, dla ludzi gotowych na ciężką pracę i dla tych, którzy chcą coś osiągnąć w życiu, ale niekoniecznie wiedzą jak. Wiele współczesnych pozycji o produktywności, pracy i osiąganiu sukcesu podkreśla istotę nawyku, kochania tego, co się robi, potrzebę przerw i kontaktów międzyludzkich. Czasami autorzy tych książek zapominają, że wszystko brzmi pięknie na papierze, ale rzeczywistość to rzeczywistość. Jestem pisarzem, kocham to robić — i co z tego, jeśli na tym nie zarabiam? Czasami mam ochotę wyrzucić laptop przez okno i nie wszystkie elementy procesu pisania mi się podobają. I właśnie w takich chwilach przychodzi Brian Tracy, który przypomina, że żeby dokonać przemiany, potrzeba czegoś więcej.
Dziękuję wydawnictwu za możliwość przeczytania i zrecenzowania tej pozycji.
Wydawnictwo MT Biznes - @wydawnictwomtbiznes
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziękuję MT...
Każdy lubi kiedy go pocieszają, szczególnie w dzisiejszych czasach, a ta książka na każdym kroku wydawała z siebie pozytywizm i dodawała otuchy, że wszystko czego sobie zapragniemy może się wydarzyć, oczywiście przy naszej ciężkiej pracy. Jak to mówią nic za darmo. Jednak to ile pomysłowych i ciekawych wskazówek zostało w tej książce umieszczonych jest zadziwiająca, wielu z tych rad się nie spodziewałam i nie jestem pewna czy w polskim społeczeństwie przeszłyby ale w sumie co szkodzi próbować, a może właśnie takie nachalne wychodzenie przed szereg daje tą upragnioną pozycję, książka ogółem wciąż powtarza, że trzeba o siebie i swoje marzenia walczyć.
Książka jest bardzo interaktywna, przy każdym rozdziale mamy małe zadania do wykonania, uporządkowanie swojego systemu wartości, ustanowienie celów, co chcemy osiągnąć, a żeby dotrzeć do tych celów musimy spojrzeć wstecz jak i na to co widzimy w sobie na tą chwilę. Potem krok po kroku przeanalizować wszystko i jak to mówi poradnik - stworzyć siebie na nowo ku lepszej przyszłości.
Poradnik jest dobry, prowadzi prosto do celu, zadaje takie pytanie jak kim jesteś i czego właściwie chcesz, by potem przejść do realnych wskazówek i rad. Myślę, że dla wielu osób szukających nowej pracy lub próbujących awansować w obecnej będą to przydatne rady.
Polecam i dziękuję za kopię książki Wydawnictwu MT Biznes.