Mów i zwyciężaj. Jak perswazyjnie prezentować w każdej sytuacji

Okładka książki Mów i zwyciężaj. Jak perswazyjnie prezentować w każdej sytuacji autora Brian Tracy, 9788382317244
Okładka książki Mów i zwyciężaj. Jak perswazyjnie prezentować w każdej sytuacji
Brian Tracy Wydawnictwo: MT Biznes biznes, finanse
biznes, finanse
Speak to Win: How to Present with Power in Any Situation
2025-09-26
2010-01-01
Dorota Strumińska

Kup Mów i zwyciężaj. Jak perswazyjnie prezentować w każdej sytuacji w ulubionej księgarnii

Oceny książki Mów i zwyciężaj. Jak perswazyjnie prezentować w każdej sytuacji

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mów i zwyciężaj. Jak perswazyjnie prezentować w każdej sytuacji

Bardzo ciekawe ujęcie tematu. Po wstępie wyjaśniającym, dlaczego warto umieć MÓWIĆ i argumentacji, że przemawianie nie jest w istocie trudne (a wszyscy wielcy twórcy dopiero z czasem wykształcili ową umiejętność) autor wskazuje na cztery determinanty doskonałego przemawiania (I tu omawia: dążenie, decyzję, dyscyplinę i determinację). W ciekawy sposób opowiada, o tym jak skonstruować dobre przemówienie (z żartem, anegdotą, treścią wypoczynkową),a przede wszystkim jak dostosować je do odbiorcy (jego potrzeb). Przywołuje wydarzenia (także te trudniejsze) ze swojego osobistego doświadczenia i zwraca uwagę na nieuchwytne często niuanse, które mogą wpłynąć na odbiór prezentowanej przez nas treści. Opisuje swój proces tworzenia przekazu (pracę z czystą kartką). Pisze o mowie ciała, gestach, a nawet myślach, które powinny towarzyszyć przemawiającemu. Zwraca uwagę na autoprezentację i otoczenie. Uczy kontaktu ze słuchaczami. Treść podaje w interesującej i możliwej do zastosowania nie tylko w biznesie formie. W tej pozycji ujęło mnie w szczególny sposób nawiązanie autora do wiedzy z zakresu zarówno psychologii, jak i filozofii (czerpanie przez niego inspiracji od starożytnych mistrzów retoryki),a także zachęta do dobrego przygotowania się i uczynnienie przemówienia przyjemnym w odbiorze i przydatnym w życiu. Pozycja warta uwagi! Bardzo inspirująca i zachęcająca do tworzenia własnych tekstów przemówień!

Bardzo gorąco polecam i serdecznie dziękuję wydawnictwu MT BIZNES za egzemplarz recenzencki.

[współpraca barterowa z @wydawnictwomtbiznes]

“Mów i zwyciężaj” szczególnie rezonuje z kimś, kto zna to delikatne mrowienie w żołądku przed wystąpieniem. Nieważne, czy chodzi o prezentację na żywo, czy kamerę, która bezlitośnie patrzy prosto w oczy. To lektura, która nie obiecuje magii, ale daje zestaw bardzo konkretnych narzędzi.

Po zamknięciu książki nie ma się wrażenia, że przeczytało się suchy poradnik. To bardziej zaproszenie do eksperymentu. Spróbuj następnym razem inaczej, dodaj jedną technikę, przyjrzyj się reakcjom. A potem jeszcze jedną. I jeszcze jedną.

Pełna recenzja na blogu:

Czytało się wyjątkowo dobrze.

Czytało się wyjątkowo dobrze.

259 użytkowników ma tytuł Mów i zwyciężaj. Jak perswazyjnie prezentować w każdej sytuacji na półkach głównych
41 użytkowników ma tytuł Mów i zwyciężaj. Jak perswazyjnie prezentować w każdej sytuacji na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Mów i zwyciężaj. Jak perswazyjnie prezentować w każdej sytuacji

Cytaty z książki Mów i zwyciężaj. Jak perswazyjnie prezentować w każdej sytuacji

Dodaj cytat z książki Mów i zwyciężaj. Jak perswazyjnie prezentować w każdej sytuacji