"Konrad Wallenrod" Adama Mickiewicza

Oceny książki "Konrad Wallenrod" Adama Mickiewicza

OPINIE i DYSKUSJE o książce "Konrad Wallenrod" Adama Mickiewicza

Dawne ,szkolne czasy...

Dawne ,szkolne czasy...

47 użytkowników ma tytuł "Konrad Wallenrod" Adama Mickiewicza na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł "Konrad Wallenrod" Adama Mickiewicza na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki "Konrad Wallenrod" Adama Mickiewicza

Zdzisław Libera
Zdzisław Libera
prof. zw. dr Zdzisław Libera (ur. jako Zdzisław Libin) - polski historyk literatury pochodzenia żydowskiego. Przyszedł na świat w Warszawie, w spolonizowanej rodzinie Żydów. Absolwent Uniwersytetu Warszawskiego (filologia polska, filozofia i historia). W czasie II wojny światowej przebywał w warszawskim getcie, ale udało mu się przejść na stronę aryjską. Uczestnik powstania warszawskiego. Po wojnie wykładał na Uniwersytecie Warszawskim. Specjalista z okresu oświecenia w literaturze polskiej. Pomysłodawca i redaktor naczelny periodyku "Wiek Oświecenia". Zdzisław Libera żył 83 lata. Wybrane publikacje książkowe: "Konrad Wallenrod" Adama Mickiewicza" (Czytelnik, 1966),"Życie literackie w Warszawie w czasach Stanisława Augusta" (PIW, 1971),"Warszawa w wieku Oświecenia" (praca zbiorowa, Zakład Narodowy im. Ossolińskich, 1986),"Wiek oświecony" (PIW, 1986). Żona: Helena (do 26.03.1998, jego śmierć).

Okładka książki Bogurodzica Hieronim Feicht, Ewa Ostrowska, Jerzy Woronczak, autor nieznany
Bogurodzica Hieronim Feicht, Ewa Ostrowska, Jerzy Woronczak, autor nieznany
Okładka książki Zarys teorii literatury Michał Głowiński, Aleksandra Okopień-Sławińska, Janusz Sławiński

Cytaty z książki "Konrad Wallenrod" Adama Mickiewicza

Dodaj cytat z książki "Konrad Wallenrod" Adama Mickiewicza