Zen bez mistrzów zen

- Zen Without Zen Masters
- 2007-01-01
- 2007-01-01
- Dariusz Misiuna
"Każdy system namawia do wiary w to, czego sam nie jest w stanie udowodnić" - pisze Camden Benares w dyskordiańskim przewodniku po świecie medytacji, rozbrajając śmiechem zabobony, jakich pełno w new age'owych i buddyjskich książkach. Czy dla lepszego poznania siebie potrzeba mistrzów duchowych? Autor tej książki unika pospiesznych ocen. Namawia do kierowania się własnym doświadczeniem. Zamiast gotowych formuł i wyroczni, udziela prostych wskazówek, jak osiągnąć harmonię ciała i umysłu, przebijając się przez pancerz nawyków i ograniczeń. Zachęca do nie zrzucania odpowiedzialności za swoje życie na tzw. autorytety. Obok oryginalnych ćwiczeń, przedstawia szereg zabawnych opowieści, ponieważ największą przeszkodą w rozwoju wewnętrznym jest zbyt poważne traktowanie siebie. Dzięki unikalnemu połączeniu mądrości i śmiechu Zen bez mistrzów zen wszedł do kanonu dyskordianizmu - jedynej religii, która potrafi śmiać się sama z siebie - i jest uznawany za jeden z najlepszych przewodników medytacji.
Kup Zen bez mistrzów zen w ulubionej księgarni
Oceny książki Zen bez mistrzów zen
183 użytkowników ma tytuł Zen bez mistrzów zen na półkach głównych- Przeczytane 95
- Okultura 3
- Buddyzm 3
- Poszukuję 2
- 02. Okultura 1
- Necromorti~ 1
Tagi i tematy do książki Zen bez mistrzów zen
Cytaty z książki Zen bez mistrzów zen
Na podstawie wieloletnich kontaktów z guru i ich naukami Ralph doszedł do następującego wniosku:
"Każdy system,mający prowadzić do oświecania
za pośrednictwem wskazówek i przykładów,dostarcza
narzędzi, przy pomocy których można wytworzyć
złudzenie oświecenia.Jeśli posługujemy się nimi w sposób umiejętny,trudno odróżnić złudzenie od rzeczywistości".
...

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zen bez mistrzów zen
Krótko i treściwie na temat :-)
Krótko i treściwie na temat :-)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMa ładną okładkę. W środku nic ciekawego. Jeśli się oczekuje jakiś fantastycznych dyskordiańskich wywodów na miare Principii Dyskordii to będzie czekać zawód. To już lepiej poczytać cokolwiek innego. Jeśli się zastanawiasz czy wydać na nią pieniądze to odradzam, żałować będziesz. - Tako rzecze Lisku
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra, przez tę fantastyczną prostotę, w stylu dokłądnie zen. Nie dowiedziałam sie z niej NIC, czego bym wcześneij nie wiedziała, tym niemniej, cudownie było to sobie przypomnieć. W godzinę do półtorej można się z tą książką uporać, warto. :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo słaba pozycja. To co autor zamieścił na zaledwie kilkudziesięciu stronach można jedynie nazwać "laniem wody". Brak wartościowych treści w tej książce dyskwalifikuje ją w kręgu poruszanej tematyki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Ta książka jest zwierciadłem. Gdy zajrzy do niej małpa, nie wyjrzy z niej filozof."