-
ArtykułyKsiążka: najlepszy prezent na Dzień Matki. Przegląd ofertLubimyCzytać3
-
ArtykułyAutor „Taśm rodzinnych” wraca z powieścią idealną na nadchodzące lato. Czytamy „Znaki zodiaku”LubimyCzytać1
-
ArtykułyPolski reżyser zekranizuje powieść brytyjskiego laureata Bookera o rosyjskim kompozytorzeAnna Sierant2
-
ArtykułyAkcja recenzencka! Wygraj książkę „Czartoryska. Historia o marzycielce“ Moniki RaspenLubimyCzytać1
Cytaty z tagiem "kulinaria" [11]
[ + Dodaj cytat]
Jego metoda sprzątania była wyjątkowo osobliwa, ponieważ połknął po prostu wszystkie muchy i pająki z pudełek, zanim zdołałem go powstrzymać. Gdy skończył, powiedział radośnie:
- Proszę wprowadzić tę panią.
Włosi i Francuzi nie mają podniebień tak delikatnych jak my, Polacy - rzekł z namaszczeniem Gideon Rokicki - między innymi dlatego, że mali mores (łac. złe obyczaje) każą im warzywami na wiele sposobów przyrządzanymi się kontentować lub nawet pożerać jarzyny na surowo, jakby byli krowami czy świniami, nie zważając na to, iż człowiek mięsem przecież powinien się żywić, gdyż inaczej ciężko słabuje i nawet może umrzeć.
Dziś spodobało się Panu wystawić mnie na próbę, ale nie uległam pokusie. Do aglio e oglio nie dodałam czosnku, oliwę zamieniłam na olej kujawski...
Litwin się nie rodzi - on się wykluwa z cepelina.
Przez wieki niczego zdrożnego nie widziano w publicznym czyszczeniu zębów. W starożytnym Rzymie wspomina o tym poeta Marcjalis, w późnym średniowieczu – Erazm, a u Jędrzeja Kitowicza czytamy, że wśród zamożnej polskiej szlachty w XVIII wieku panowała moda na używanie cienko wystruganych wykałaczek z drewna bukszpanowego, które pod koniec posiłku kładziono na talerzach.
(...)dobry smak to nie z urodzenia dany snobom przywilej, ale dar od boga, który czasem można odnaleźć w całkiem nieprawdopodobnych miejscach i w osobach, niepodejrzewanych o taki potencjał.
- Mon Dieu! W tym kraju traktujecie sprawy kulinarne z karygodną wręcz obojętnością.
Życie nie wraca, kolejne powtórzenia tylko udają wcześniejsze wersje. Precyzja powtórzeń zabija. Wolę swój łagodny żal za smakiem, którego już nie odnajdę, niż pewność dokładnego powtórzenia. Dzięki temu kuchnia jest bliższa życia, bliższa nas.
(...) nacisk, jaki kładzie się na dobre maniery przy stole, stanowi nie lada zagwozdkę w przypadku kraju, który pod względem kulinarnym jest więcej niż lekko upośledzony.
Co z pana za kelner, jeśli pan nie potrafi gościowi wmówić, że befsztyk nie śmierdzi.