ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać207
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać4
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać11
Kobieta w bieli

- The Woman in White
- 1988-01-01
- 1988-01-01
- Aldona Szpakowska
- Inne
"Wilkie Collins (1842-89),syn znanego pejzażysty, ukończył prawo, lecz jako zawód obrał literaturę. Od 1859 r. współpracuje z Dickensem w jego periodykach "Household Words" i "All the Year Round". W tym drugim piśmie drukuje w odcinkach w r. 1860 "Kobietę w bieli", dzięki której miał zyskać miano ojca angielskiej powieści kryminalnej. Oprócz zwartej konstrukcji, doskonałej charakterystyki postaci, bardzo plastycznego obrazu ówczesnej obyczajowości, "Kobietę w bieli" cechuje zręczne poprowadzenie wątku sensacyjnego, trzymającego czytelnika w napięciu od pierwszych do ostatnich stron. Zapewnia to powodzenie powieści po dziś dzień, czego dowodem są współczesne adaptacje telewizyjne. Collins jest autorem kilkunastu powieści, z których poza wznawianą obecnie "Kobietą w bieli" ukazał się w Polsce "Kamień księżycowy". "
Kup Kobieta w bieli w ulubionej księgarnii
Kobieta w bieli
"Kobieta w bieli" to historia, która na pewno przyczyniła się do ukształtowania mojego czytelniczego gustu. Wygrzebałam ją dawno temu z półki mojej mamy, a sentyment do wiktoriańskich opowieści pozostał mi do dziś. Jak na rok powstania (1860) książka ta zawiera bardzo zagmatwaną intrygę. Nie bez przyczyny nazywa się Collinsa ojcem angielskiej powieści kryminalnej. Oczywiście współcześnie taki plan nie miałby raczej szans się udać, ale tamtych czasach - wydaje mi się, że było to możliwe. Bardzo podobała mi się konstrukcja całej powieści, opierająca się na wspomnieniach i relacjach poszczególnych uczestników, z których każda wnosiła coś nowego do historii. Oprócz rozbudowanego wątku sensacyjnego znajdziemy tu również obraz ówczesnego społeczeństwa, który jestem w stanie ocenić dopiero po powtórnej lekturze, bo będąc 16-letnim podlotkiem o życiu wiedziałam niewiele. Teraz szczególnie irytują fragmenty z wyimaginowaną wyższością mężczyzn nad kobietami: "- Powiedziałem to, przyjacielu: ludzka pomysłowość znalazła jak dotąd dwa sposoby, dzięki którym mężczyzna może rządzić kobietą. Jeden sposób to bić ją. Jest to metoda przyjęta szeroko w niskich sferach, ale całkowicie obca wykształconym, wyższym warstwom. Drugi sposób jest znacznie dłuższy, znacznie trudniejszy, ale w końcowym rezultacie nie mniej pewny, polega na tym, by nigdy nie dać się kobiecie sprowokować. Ta metoda nie zawodzi ze zwierzętami, nie zawodzi z dziećmi, nie zawodzi z kobietami, które są niczym innym, jak tylko dorosłymi dziećmi". Skoro metoda nie zawodzi ze zwierzętami, to i z kobietą poskutkuje. I jak tu nie być feministką z wąsem, skoro część panów w obecnych czasach chciałoby powrotu takich relacji damsko-męskich. Pan i władca z jego wytresowanym zwierzątkiem... a o partnerstwie to nie słyszeli? :)
Oceny książki Kobieta w bieli
3314 użytkowników ma tytuł Kobieta w bieli na półkach głównych- Chcę przeczytać 2 291
- 100 książek BBC 45
- Klasyka 45
- 100 tytułów BBC 35
- Lista BBC 22
Tagi i tematy do książki Kobieta w bieli

Inne materiały dotyczące książki Kobieta w bieli

„Trzynasta opowieść” – współczesna powieść gotycka, zakazana miłość i przeklęte tajemnice

Księżna Kamila z brytyjskiej rodziny królewskiej otwiera pandemiczny Klub Książki

Sensacyjne wiktoriańskie powieści

Książkowa podróż z J.K. Rowling
Cytaty z książki Kobieta w bieli
Nasze słowa są olbrzymami, gdy wyrządzają nam krzywdy,a karłami, gdy oddają usługi.
Jedni ludzie przebiegają przez życie, inni przechodzą spacerkiem, a pani Vesey przesiedziała życie. Tak o wczesnej, jak i późnej porze dnia widywało się ją siedzącą w domu albo w ogrodzie. Niespodziewanie spotykało się pandą Vesey przesiadującą w niszach okiennych na korytarzach. Siadała na składanym stołeczku, kiedy przyjaciele zabrali ją na spacer, siadała, zanim spojrzała na coś, zanim coś powiedziała, zanim przytaknęła lub zaprzeczyła w odpowiedzi na najprostsze pytanie — zawsze tak samo grzecznie uśmiechnięta, zawsze z tą samą bierną uwagą, przechyliwszy głowę i wygodnie ułożywszy ręce, zawsze, cokolwiek by się w domu działo. Łagodna, ustępliwa, niezwykle spokojna i nikomu nie szkodząca starsza dama, która budziła w obserwatorach myśl, że nigdy, od chwili urodzenia, nie żyła naprawdę. Natura tyle ma do roboty z tym światem, jest tak zajęta produkowaniem wielu różnorodnych koegzystujących tworów, że niewątpliwie od czasu do czasu bywa zbyt zaganiana i zmęczona, by należycie wyodrębnić rozmaite procesy, jednocześnie się dokonujące. Wychodząc z tego założenia, nie pozbędę się nigdy przekonania, że Natura zaabsorbowana była niewątpliwie robiendem kapusty, kiedy rodziła się pani Vesey, i że poczciwa owa dama ponosi konsekwencje tego, że umysł Natury — matki nas wszystkich — zaprzątała w owym czasie troska o jarzyny.
Rozwiń ZwińJak wielkich rzeczy może dokonać cierpliwość kobiety i odwaga i stałość mężczyzny.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kobieta w bieli
Świetne to, nie mogłam się oderwać, a to ponad 20 godzin słuchania. Czego tam nie ma, thriller, kryminał, trochę romansu, a wszystko poprowadzone sprytną narracją, przez różnych bohaterów powieści: od tych najważniejszych, po wręcz epizodyczne postaci. Warto sięgnąć, niespodziewane wrażenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTajemniczy, budujący napięcie grozy początek. Przegadane rozwinięcie. Zakończenie oparte na misternej kryminalnej intrydze niewynagradzającej jednak wcześniejszego przyziemienie akcji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść uważana za prekursorkę gatunku kryminalno-detektywistycznego. Dobra, ale w dorobku autora znajdą się lepsze.
XIX wieczny czytelnik Collinsa nie mógłby narzekać na nudę. Dzieje się sporo, jedne skandaliczne manipulacje, gonią inne. Krótko mówiąc - dzieje się! Co jednak może powiedzieć czytelnik współczesny? Powieść z biegiem czasu nabrała charakteru, czy raczej trąci myszką? Cóż... to zależy. Dla fanów dickensowskiej prozy, nie będzie się do czego przyczepić, reszta może nie być aż tak entuzjastycznie nastawiona.
Akcja z pewnością nie jest wartka, mimo to, co chwilę ktoś mdleje, niektórzy dostają gorączki. Bywa nużąco, jednak koniec końców, dostajemy sporo - spiski, intrygi i wstrętny złoczyńca pod płaszczykiem arystokraty. Smaczku dodaje wieloosobowa narracja. Głosu udzielono nawet zwykłemu lokajowi, który tym razem nie okazał się być mordercą.
Muszę przyznać, że nie było lekko. O ile sam styl nie stanowił problemu, o tyle mocne rozwleczenie fabuły, dawało się momentami we znaki. Po przebrnięciu przez pierwszą połowę, zostajemy zagęszczenie akcji, które utrzyma czytelnika ciekawego, jak ta historia się skończy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tej powieści są tajemnice i intrygi, a do tego mroczne, podstępne postacie, od których przechodzą ciarki oraz cudnowne ocalenie niewinnych, czyli to kwintesencja współczesny powieści krymianalnych i sensacyjnych. Niektóre rozwiązania wątków są mocno naciągane, ale i tak lektura sprawia przyjemność. Ciesze się dzieła tego autora w końcu zostały przetłumaczone na język polski i docenione, bo są tego warte.
W tej powieści są tajemnice i intrygi, a do tego mroczne, podstępne postacie, od których przechodzą ciarki oraz cudnowne ocalenie niewinnych, czyli to kwintesencja współczesny powieści krymianalnych i sensacyjnych. Niektóre rozwiązania wątków są mocno naciągane, ale i tak lektura sprawia przyjemność. Ciesze się dzieła tego autora w końcu zostały przetłumaczone na język...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety, nie doczytałam. Historia bardzo ciekawa, jednak rozwlekły sposób pisania autora umęczył mnie niemiłosiernie. Na początku myślałam, że autorką jest współczesna kobieta, która stara się stylizować powieść na XIX w. i stąd ciężar lektury. Uświadomienie sobie, że napisał ją mężczyzna i to rzeczywiście w tamtych czasach trochę złagodziło moją opinię i wyjaśniło makaronowe opisy, sztuczne, nadmuchane dialogi, naiwne postaci, które zamiast zachowywać się zgodnie ze zdrowym rozsądkiem, zachowują się absurdalnie, egzaltowanie; całe to decorum sentymentalnego kryminału. Niestety, nawet to nie pomogło i po prostu musiałam zakończyć czytanie.
Niestety, nie doczytałam. Historia bardzo ciekawa, jednak rozwlekły sposób pisania autora umęczył mnie niemiłosiernie. Na początku myślałam, że autorką jest współczesna kobieta, która stara się stylizować powieść na XIX w. i stąd ciężar lektury. Uświadomienie sobie, że napisał ją mężczyzna i to rzeczywiście w tamtych czasach trochę złagodziło moją opinię i wyjaśniło...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzepiękny język powieści, ciekawa historia, która w dobry sposób dawkuje napięcie i zdradza czytelnikowi kolejne elementy układanki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWylosowana w jakimś quizie, miała być idealnie do mnie dopasowana. I chyba muszę odnaleźć tą psychozabawę, bo chyba rozminęłam się tam z prawdą przy odpowiedziach.
No bardzo wymęczyła mnie ta powieść i nie doceniłam tej klasyki gatunku.
Jest owszem ciekawa i napisana pięknym językiem, ale bardzo obszerna i dla osób z podobnym do mnie temperamentem zbyt rozwlekła.
Opowiada historię nauczyciela rysunku zakochanego w swojej uczennicy, który na swojej drodze spotyka kobietę w bieli i to spotkanie odmienia jego życie.
Na początku powieści pojawia się pewna tajeminca, na której wyjaśnienie czekamy do samego końca snując przy tej okazji różne domysły.
W tle-wiktoriańska Anglia z uwydatnionymi losami kobiet, a więc dość ciekawy klimat.
Postacie rownież interesująco wykreowane. Zwłaszcza siostra wspomnianej uczennicy pani Halcombe, z perspektywy której wyrobiłam sobie zdanie o bohaterach.
Tak więc mimo wszystko nie chciałabym nikogo zniechęcić do tej pozycji, bo pomimo, że dla mne była niemal drogą przez mękę jestem dumna i szczęśliwa, że przebrnęłam :))
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo bardzo wymęczyła mnie ta powieść i nie doceniłam tej klasyki gatunku.
Opowiada...
Wyzwanie Styczeń 2025 - Przeczytam klasyczną powieść
Przeczytanie tej pozycji to było prawdziwe wyzwanie...
Przestarzały język nie był problemem (np. do "y" zamiast "j" można się przyzwyczaić),ale pisownia wyrazów "tłómaczyć", "zkąd", "jestto", "pomódz", "wziąść" itp. powodowały, że mi, wzrokowcowi, krwawiły oczy...
Do tego niezliczona ilość literówek, ale to już pewnie wina wydawcy.
Historia sama w sobie ciekawa, chociaż przydługa. Wciągnęła mnie dopiero w okolicy 70%, kiedy akcja nabiera tempa.
Z chęcią dałabym wyższą ocenę, niestety nie mogę, przede wszystkim ze względu na tłumaczenie. Być może 150 lat temu pisano w ten sposób, ale skoro poprawność polityczna sięgnęła książek, to przydałaby się też poprawność ortograficzna.
Wyzwanie Styczeń 2025 - Przeczytam klasyczną powieść
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytanie tej pozycji to było prawdziwe wyzwanie...
Do tego niezliczona ilość literówek, ale to już pewnie...
Walter Hartright, w wieczór poprzedzający jego do Limmeridge House, gdzie ma objąć posadę nauczyciela rysunku, spotyka tajemniczą młodą kobietę, ubraną w biel i widocznie szukającą pomocy. Bijące z jej postaci szczerość i szlachetność sprawiają, że Walter decyduje się jej pomóc, nie pytając o okoliczności, które sprawiły, że znalazła się sama, w środku wielkiego miasta o tak późnej porze. Kiedy później dowiaduje się, że nieznajoma uciekła ze szpitala psychiatrycznego dręczą go wątpliwości, czy postąpił słusznie...
Następnego ranka po przybyciu na miejsce poznaje swoje uczennice - Marianne Halcombe i Laurę Fairlie, przyrodnie siostry mieszkające w Limmeridge House pod opieką wuja, Fryderyka Fairlie. Walter ze zdumieniem uświadamia sobie, że młodsza z sióstr, Laura, jest niezwykle podobna do kobiety w bieli, którą spotkał w Londynie...
Dni płyną beztrosko Walterowi i dziewczętom, z każdą chwilą jednak serce młodego nauczyciela bije mocniej dla Laury, a i ona nie jest obojętna. Szczęście jednak nie jest im pisane, bowiem Marianne wyznaje smutną prawdę Walterowi - Laura jest zaręczona z sir Parsivalem Glyde' em, co było życzeniem jej ojca, a panna Fairlie, mimo miłości, jaką żywi do Waltera, nie potrafi złamać raz danego słowa...
Zdruzgotany Walter opuszcza Limmeridge House, a Laura w spokoju pełnym cichego cierpienia i rozpaczy oczekuje dnia swego ślubu ..
Tak zaczyna się historia Laury i Waltera, w której roi się od mrocznych intryg, historii, która wciąga nas w wir tajemnic kreślonych wspaniałym piórem Wilkie Collinsa. Piękny, plastyczny język autora, który jednym zdaniem potrafi sprawić, że wiemy, iż mamy do czynienia z osobą anielsko dobrą czy też oślizgłą jak wąż! Wilkie Collins to mistrz wciągających historii i zawiłych intryg i zapewniam, że porwie Was ta powieść o sile siostrzanej miłości, ciemnej stronie ludzkiej duszy oraz o potędze pieniądza, która łamie słabe charaktery i prowadzi do czynów nikczemnych.Polecam gorąco!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCollins w najlepszym wydaniu.Świetnie poprowadzona intryga i kwiecisty język sprawiły , iż czytałam z wypiekami na twarzy.Gorąco polecam autora.