Najnowsze artykuły
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać411
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać14

- 2018-10-17
- 2018-10-17
- 48 min.
- Lucyna Rodziewicz-Doktór
Pierwsza część serii o dziewczynce zombie.
Mortynka to dziewczynka nieco inna niż pozostałe dzieci. Mieszka w Zrujnowanej Willi razem z ciotką Agonią i wiernym towarzyszem, chartem Smutasem, z którym nigdy się nie rozstaje.
Mortynka chciałaby mieć przyjaciół w swoim wieku i bawić się z nimi, ale nie wolno jej nikomu się pokazywać, bo ludzie mogliby się wystraszyć. Pewnego dnia jednak nadarza się świetna okazja, by wyjść do dzieci: święto Halloween! Mortynka nie musi nawet się przebierać… Ale co będzie, gdy dzieci odkryją, że Mortynka naprawdę tak wygląda?
Kup Mortynka w ulubionej księgarnii
- Z biblioteki 2
- 2018 2
- 2023 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mortynka
Najlepsze w książce były imiona postaci.
Najlepsze w książce były imiona postaci.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytałem z córką i nawet nie nudziła, a czasami wręcz bawiła.
Czytałem z córką i nawet nie nudziła, a czasami wręcz bawiła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna opowieść , bawimy się z córką znakomicie , bardzo pomysłowe przygody , piękne ilustracje. Nawet Edgar Alan Poe występuje w jednej z części. Oby powstało więcej .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemne. Przewidywalne, ale nie denerwujące. Mortynkę łatwo polubić.
Przyjemne. Przewidywalne, ale nie denerwujące. Mortynkę łatwo polubić.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo fajna książka , ładnie ilustrowana, oprawa twarda . Historia dziewczynki, która jest inna i akceptacji społecznej pokazana pod postacią troszkę strasznego opowiadania. Polecam dla dzieci w wieku 4+.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMortynkę mamy już od dawna i znamy wszystkie trzy części. Mortynka to bardzo specyficzna dziewczynka, która jest… Zombie! Mieszka z ciotką i psem Smutasem w pewnej Zrujnowanej Willi, w której nie brakuje duchów, pająków i innych naturalnych dla nich rzeczy. Dziewczynka jest jednak bardzo samotna, gdyż ciotka Agonia kategorycznie zabrania jej bawić się z dziećmi z miasteczka, bo jest przekonana, że będą się jej bały. Jednak pewnego dnia, Mortynka podsłuchała rozmowę dzieci i dowiedziała się o pewnym święcie, wręcz stworzonym właśnie dla niej – Halloween! Kiedy nadszedł długo wyczekiwany dzień, dziewczynka wymknęła się z domu i nareszcie mogła pobawić się z innymi dziećmi. Jednak podczas zabawy zapomniała, że jest prawdziwym Zombie i poturlała swoją głową po ręce. Tymczasem jej nowo poznani znajomi, ku wielkiemu zdziwieniu Mortynki, tak bardzo się ucieszyli, że od tej pory byli częstymi gośćmi w Zrujnowanej Willi, a Mortynka zyskała najprawdziwszych w świecie przyjaciół. Ta historia jest naprawdę szczególna, bo opowiada o samotności, strachu przed akceptacją i odrzuceniu. Pokazuje, że inność jest super i wcale nie trzeba się jej bać, a zaakceptować i przyjąć z uśmiechem na twarzy. Moja córka, mimo że nie ma jeszcze 4 lat, uwielbia serię z Mortynką i z niecierpliwością czekamy na kolejne części! Dodam tylko, że ilustracje są przepiękne, a szczegóły i smaczki, które można znaleźć na stronach, idealnie dopełniają całość.
Mortynkę mamy już od dawna i znamy wszystkie trzy części. Mortynka to bardzo specyficzna dziewczynka, która jest… Zombie! Mieszka z ciotką i psem Smutasem w pewnej Zrujnowanej Willi, w której nie brakuje duchów, pająków i innych naturalnych dla nich rzeczy. Dziewczynka jest jednak bardzo samotna, gdyż ciotka Agonia kategorycznie zabrania jej bawić się z dziećmi z...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążeczka Barbary Cantini, opowiada o dziewczynce zupełnie niezwykłej, NIECO innej niż jej rówieśniczki.
Mortynka, po prostu cała jest inna.Ale czy jest w tym coś złego, że ktoś jest inny? Nie! Dla Mortynki to normalne, w końcu jest zombie.:)
Mała Zombie mieszka za Miasteczkiem, w Zrujnowanej Willi wraz z ciotką Agonią i białym chartem Smutasem.Lubi robić wszystko to co każde, zwyczajne dziecko.I chociaż, ma wydawałoby się wszystko, to jest coś czego pragnie najbardziej na świecie.Towarzystwa dzieci z Miasteczka, które ją fascynuje.
Czy uda jej się to zmienić? Czy dzieci poznają jej tajemnicę i zaakceptują jej odmienność?
Poznajemy tu nie tylko świat i uczucia dziewczynki ale również jej bliskich.
Opowiadanie , oprawione jest cudownymi ilustracjami wykonanymi przez samą autorkę, które zachwycają innowacją i kolorystyką.
Niestety sam tekst, faktycznie mógłby być nieco bardziej dopracowany.Aczkolwiek w jakimś stopniu wynagradza nam to wyróżniająca się tematyka i oryginalne podejście do tematu istot nieżywych.
Wiadomo jednak, że nie każdemu się to spodoba, ponieważ, nie każdy lubi zombie, duchy i inne halloweenowe sylwetki.Niemniej jednak warto po nią sięgnąć.Choćby dlatego, żeby pokazać dzieciom, ze bycie innym nie oznacza, że ktoś jest gorszy.Czasami ma to swoje niepowtarzalne plusy...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJej skóra jest biała, z zielonoszarym odcieniem.Oczy okrągłe jak piłeczki, otoczone fioletowymi sińcami dookoła.Ale to nie wszystko...
Nuda! Nie ciekawa! Mi się ani trochę nie podobała! Nie radzę jej czytać!
Nuda! Nie ciekawa! Mi się ani trochę nie podobała! Nie radzę jej czytać!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMortynka trafiła do mnie jakoś na początku roku, ale stwierdziłam, że dla Potworków jest na nią za wcześnie, a ja poczekam z poznaniem jej w bardziej odpowiednich okolicznościach. Czy okolice Halloween nie są na to idealnym czasem?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohttp://zapatrzonawksiazki.pl/index.php/2019/11/12/mortynka-barbara-cantini/
Moja córka lubi potwory, lubi się bać. Na Osobliwy Dom ... jest za mała ma 9 lat. Długo szukałam historyjki dla niej. I znalazłam. Może trochę późno bo książka ma dużo obrazków i nie jest gruba. Córka jest zachwycona, czekamy na kolejne części.