Kiedy płaczą świerszcze

- When Crickets Cry
- 2008-10-27
- 2008-10-27
- Jacek Bielas
Co się stanie, gdy skrzyżują się ścieżki ciężko doświadczonego przez los mężczyzny pragnącego zapomnieć o przeszłości i dziecka rozpaczliwie walczącego o życie mimo braku nadziei na przyszłość?
Na rynku małego, sennego miasteczka, siedmioletnia Annie zbiera pieniądze na transplantację serca sprzedając lemoniadę. Reese przed sklepem rozmyśla o własnym życiu. Silny podmuch wiatru porywa zebrane przez dziewczynkę banknoty. Mężczyzna widzi wyjeżdżający zza rogu poobijany samochód dostawczy i trzepoczącą na wietrze żółtą sukienkę wbiegającej na ulicę Annie. Od tego momentu nic już nie będzie takie jak dawniej.
Kiedy płaczą świerszcze to niebanalna opowieść o pięknie życia, o miłości i odwadze, o szansach, które tak łatwo zmarnować oglądając się wstecz.
Kiedy płaczą świerszcze to zarazem poetycka historia miłosna, thriller przyprawiający o szybsze bicie serca jak i religijne objawienie. Losy uroczych bohaterów i nieoczekiwane zwroty akcji sprawiają, iż od lektury nie można się oderwać.
(Southern Living)
Kup Kiedy płaczą świerszcze w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Kiedy płaczą świerszcze
Moja druga książka Charlesa Martina - obdarzonego ogromną wrażliwością. Musiałam zerknąć na zdjęcie pisarza. Sprawdzić, czy można tę wrażliwość z jego twarzy wyczytać. - Hmm… można. :) Wzruszająca opowieść o sercu (dosłownie i metaforycznie). O sercu, które nie służy jedynie do pompowania krwi. O sercu, dzięki któremu odczuwamy wszelkie emocje. O sercu małej dziewczynki, której śmierć depcze po piętach, która hoduje świerszcze i żyje nadzieją. I o mężczyźnie z okaleczonym sercem, który ucieka przed bolesną przeszłością. I o nadziei, która się tli – aż do ostatniej strony książki. Niezwykle ujmująca lektura - i dobra dla "serca". Moje zmiękło… i ulokowało się w przełyku. ;)
Oceny książki Kiedy płaczą świerszcze
2375 użytkowników ma tytuł Kiedy płaczą świerszcze na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 209
- Przeczytane 1 135
- 2018 11
- 2014 10
- Literatura amerykańska 10
- Z biblioteki 7

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kiedy płaczą świerszcze
Poruszająca do głębi.
Poruszająca do głębi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka, która:
rozśmiesza
wzrusza
uczy
trzyma w napięciu
inspiruje...
Książka, która:
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo torozśmiesza
wzrusza
uczy
trzyma w napięciu
inspiruje...
Momentami zbyt rozwlekła, momentami zbyt skomplikowanie opisano problemy kardiologiczne bohaterów, momentami wydaje się, że informacje w powieści są niespójne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówny bohater nie powinien podejmować decyzji odnośnie wyboru biorcy serca. Uważam, że to była zbyt obciazajaca go decyzja, którą inni powinni obiektywnie podjąć za niego.
Sama książka mega, ale dużo powtarzających się opisów. Jak ktoś lubi ten typ książek to polecam, delikatna lekturka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCudowna,wzruszająca,zaskakująca i podnosząca ciśnienie pozytywne,warto przeczytać, refleksje gwarantowane
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to,, I dam wam serce nowe i ducha nowego tchnę do waszego wnętrza, odbiorę wam serce kamienne, a dam wam serce z ciała." [Ez 36, 26 ]
Ten cytat z Pisma Świętego, który jedna z bohaterek miała wygrawerowany na złotym wisiorku w kształcie sandała, stanowi idealne streszczenie tej książki. Jest to bowiem opowieść o sercu. Sercu w dwóch wymiarach. Po pierwsze tym biologicznym, które poznajemy za sprawą lekarza - kardiologa i transplantologa. Człowiek ten już od najmłodszych lat zgłębia wiedzę medyczną. Główną motywacją do przesiadywania nad akademickimi podręcznikami w bibliotece jest chęć uratowania życia ukochanej osoby. Jest to motywacja najlepsza z możliwych, dlatego już w młodym wieku zostanie jednym z najlepszych transplantologów, zajmujących się przeszczepami serca. Zdarza się jednak tragedia, która na zawsze odmienia jego życie. Porzuca swój zawód, powołanie, dane mu przez Boga i wybiera życie w samotności w pobliżu jeziora Burton. Jedyną, bliską mu osobą jest jego szwagier. Książka powinna zachwycić wszystkich miłośników biologii i anatomii człowieka. Autor z ogromną dokładnością opisuje pracę serca, przebieg wielu chorób kardiologicznych i przeszczepy. Widać, że przed napisaniem książki musiał zgłębić wiedzę medyczną. Czytając o ciągłej walce z czasem, trudem pracy transplantologów, ich ogromnym poświęceniu i wykorzystaniu nawet najgorszych warunków do ratowania ludzkiego życia, odszukałam wiele podobieństw do polskiego filmu ,,Bogowie". Jeśli komuś podobał się ten film, zdecydowanie powinien sięgnąć po ,,Kiedy płaczą świerszcze" Jednak książka ta jest nie tylko o lekarzach. Jest również o pacjentach. I tu wyłania się drugi wymiar serca. Serca jako centrum duchowości człowieka, miejsca, gdzie skryte są wszystkie ludzkie uczucia. Bohater, o którym wspominałam doświadcza przełomu, gdy spotyka drobniutką Annie, sprzedającą lemoniadę. Nic nie byłoby w tym dziwnego, gdyby nie to, że dziewczynka w ten sposób zarabia na swoje leczenie, ma bowiem wielkie, lecz równocześnie chore serce. Innym sposobem na szybkie zdobycie pieniędzy jest zbieranie świerszczy, które zostaną sprzedane wędkarzom na przynęty. Świerszcze te płaczą, gdyż wiedzą, że dni Annie są policzone. Poznanie tych dwóch wymiarów serca pozwala lekarzowi zrozumieć to, że ,,Jeżeli życie jest tam, gdzie płynie krew, to śmierć pojawia się wówczas, gdy płynąc przestanie." Krew jest symbolem życia, lecz równocześnie cierpienia. Gdy czujemy, cierpimy, lecz bez uczuć, bez nawiązywania relacji, bez zaprzestania ucieczki przed swoją życiową misją, przestajemy żyć. Życie i serce wciąż pozostają odwieczną tajemnicą, której nie można zamknąć w medycznej terminologii. Tajemnicę tą zna tylko Bóg. Jedyne, co do nas należy to...
,,Wszystkie serca przestają bić, Annie. Ważne jest to, co z nim zrobisz, gdy będzie wciąż biło. "
W książce pojawiają się też drugoplanowi bohaterowie, którzy jednak są niezwykle ważni. Niewidomy Charlie, który niczym Mały Książe, widzi sercem, niezwykle silna Cindy, pogubiony Termit i niekonwencjonalny kaznodzieja, który głosi Ewangelię w barze. Dla mnie, miłośniczki ptaków duży plus za motyw niezwykle sobie wiernych kardynałów. Dodam jeszcze, że od razu można zauważyć męskie oblicze pisarza, bowiem wszystkie pojawiające się w książce pojazdy mechaniczne zostały dokładnie opisane. ,,Kiedy płaczą świerszcze" to powieść, która pobudza nadzieję, tylko po to, żeby za chwilę z impetem ją zgasić. Na końcu jednak okazuje się, że było to tylko po to, aby pozwolić jej zmartwychwstać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTen cytat z Pisma Świętego, który jedna z bohaterek miała wygrawerowany na złotym wisiorku w kształcie sandała, stanowi idealne streszczenie tej książki. Jest to bowiem opowieść o sercu. Sercu w dwóch wymiarach. Po pierwsze tym biologicznym,...
Przepiękna powieść.
Przepiękna powieść.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo cóż, płaczą świerszcz i ja płakałam czytając tą książkę... czyli polecam bardzo!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPomóżcie. Historia wspaniała, ale się zgubiłam. Rozdział 31 kończy się fajerwerkami 4 lipca i zdaniem, ze Emmy już nie było (zasnęli i ona się nie obudziła??) , a później w 34 jest opis heroicznej walki o życie Emmy zakończony jej śmiercią. Co się w takim razie wydarzyło w 31 rozdziale?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Kiedy płaczą świerszcze" Charlesa Martina - to ciepła i pełna mądrości powieść o życiu i o ludziach. To na pewno jedna z najcieplejszych, pięknych i wzruszających powieści o życiu, o tym co ważne i o nadziei, bez której nie da się niczego osiągnąć. Dawno już nie czytałam tak świetnej pełnej wzruszeń i nieprzewidywalnej książki.
Losy bohaterów i nieoczekiwane zwroty akcji sprawiają, iż od lektury nie można się oderwać. Lektura wywołuje głębokie emocje, fabuła jest urzekająca, a zakończenie powieście przynosi uśmiech i łzy, napełnia refleksją i zadumą, pozwala docenić codzienność i pozostaje w myślach na długo. Zachęcam do przeczytania!!!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLosy bohaterów i nieoczekiwane zwroty akcji...