Legendy o krwi. Antropologia przesądu

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Seria z Wagą
- 2008-10-02
- 2008-10-02
Najnowsza książka wybitnej badaczki Joanny Tokarskiej-Bakir dotyczy etnografii antysemityzmu i antyjudaizmu. Autorka kontynuuje rozważania, które zostały rozpoczęte w "Obrazie osobliwym. Hermeneutycznej lekturze źródeł etnograficznych: wielkich opowieściach". Wnikliwie śledzi losy przesądu popularnego w Europie, a żywego do dziś między innymi w Sandomierzu, owych „legend o krwi” (tzw. blood libels),który przypisuje Żydom tzw. mordy rytualne i profanacje eucharystii.
Siła książki tkwi w ponownym odczytaniu starych tekstów w kontekście nowych metod badawczych. Swoje wnioski autorka opiera na analizie m.in.: rękopiśmiennych średniowiecznych tekstów łacińskich rozpowszechniających wiarę w blood libel, poczynając od "Historiae memorabiles" Rudolfa von Schlettstadta, a także literatury antysemickiej. Rozważania są podpierane wywiadami etnograficznymi z mieszkańcami terenów, gdzie pamięć o blood libel jest wciąż żywa. Badania Tokarskiej-Bakir mają charakter interdyscyplinarny – wykorzystując ustalenia historyków, socjologów i psychologów społecznych interpretuje przebadane już źródła historyczne z perspektywy antropologicznej, łącząc analizę folklorystyczną, antropologię filozoficzną, teologię, religioznawstwo oraz psychoanalizę.
Kup Legendy o krwi. Antropologia przesądu w ulubionej księgarni
Oceny książki Legendy o krwi. Antropologia przesądu
248 użytkowników ma tytuł Legendy o krwi. Antropologia przesądu na półkach głównych- Chcę przeczytać 195
- Historia 4
- Do kupienia 3
- Judaica 3
- Antropologia 2
- Z wagą 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Legendy o krwi. Antropologia przesądu
Książka zawiera szczegółową analizę antropologiczną, etnograficzną i historyczną mitu o rzekomym porywaniu chrześcijan w celu pozyskania krwi do wyrobu macy. Ponadto od końca XIII wieku w chrześcijaństwie kształtuje się pogląd, że ciało Chrystusa w eucharystii jest stale zagrożone przez wroga zewnętrznego (Żydów) i wewnętrznego — źli chrześcijanie. Oba te aspekty stawały się przyczyną wielu pogromów ludności żydowskiej w Europie. Omówiony jest także pogrom kielecki z 1946 roku, którego przyczyną było zaginięcie 8-letniego chłopca, a plotka głosiła, że został właśnie porwany, aby wytoczyć z niego krew na macę.
Przytoczone opisy zawierają olbrzymi materiał źródłowy i ikonograficzny.
Po lekturze narzuca się refleksja, że chrześcijaństwo jest swego rodzaju religią bajkową, a to za sprawą interpretacji Biblii przez osoby duchowne, najczęściej niepiśmiennym wiernym.
Lektura godna uwagi.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka z saperską precyzją rozbraja tytułowe legendy. Poka-
zuje antropologiczno-społeczno-historyczne fundamenty
najważniejszych antysemickich klisz.
Autorka z saperską precyzją rozbraja tytułowe legendy. Poka-
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tozuje antropologiczno-społeczno-historyczne fundamenty
najważniejszych antysemickich klisz.
Książka jest głęboką, historyczną, antropologiczną i etnograficzną analizą mitu krwi, który głosi, że żydzi porywali i mordowali chrześcijańskie dzieci aby z nich mieć krew na macę. Jest to mit niezwykle żywotny i, jak autorka pokazuje, wciąż obecny w naszym kraju. Naprawdę nie ma znaczenia to, iż nie istnieją żadne dowody ów mit potwierdzające, jak pisze autorka, cytując Ludwika Stommę „W starciu z ideologią empiria jest bez szans” [(s.594)]
Książka, zwłaszcza jej pierwsza część, jest trudną lekturą, pełną żargonu antropologicznego, i filozoficznego, niemniej zawiera masę ciekawych informacji. Właściwie mamy tu historię mitu o krwi przedstawioną na przestrzeni dziejów, począwszy od wieku XII aż do dzisiaj.
Pierwsze pięć rozdziałów to historyczna analiza mitu krwi na bazie wielu dzieł literackich malarskich i innych. Podstawę teoretyczną rozważań stanowi teoria baśni Władmira Proppa, na której prawdę mówiąc mało się wyznaję.
W drugiej części książki mamy raport z badań terenowych przeprowadzonych na ziemi sandomierskiej w latach 2005-6; chodziło o zbadanie w jakiej postaci legendy o krwi przetrwały do dzisiaj w Sandomierzu i okolicach. Miejsce wybrano nieprzypadkowo: wszak w katedrze sandomierskiej wisi słynny obraz de Prevota przedstawiający mord rytualny.
Badania pokazują, że wiele osób wciąż wierzy w mord rytualny: typowe rozumowanie jest takie: skoro to wisi w kościele, to musi być prawdą, inaczej by tego w kościele nie powiesili.
Piękne są też opowieści o tym kto jest teraz żydem, niektórzy twierdzą, że: Kaczyński, Kwaśniewski, Mazowiecki, Rokita (głównie z powodu jego kapelusza),nawet Wojtyła. Zatem według nich, każdy kto u władzy to żyd... Wbrew pozorom, to wcale nieodosobniony pogląd w naszym pięknym społeczeństwie.