Pan Przypadek i korpoludki

- Detektyw Jacek Przypadek (tom 3)
- 2014-09-18
- 2014-09-18
„Pan Przypadek i korpoludki” to już trzeci tom przygód rodzimego detektywa geniusza. Tytułowy bohater, Jacek Przypadek, trochę romantyk, bardziej cynik, ponownie musi rozwiązać trzy niecodzienne zagadki. Wszystkie one dzieją się w świecie pracowników wielkich międzynarodowych korporacji. Pierwsza ze spraw nosi kryptonim „Morderstwo w Orient Espresso” i opowiada o tytułowym zabójstwie dokonanym w modnej kafejce serwującej ulubione przez korpoludków sushi. Druga zagadka, „Zbrodniarz i kara”, to historia największej zbrodni, jaką można sobie wyobrazić w świecie korporacji. Ponieważ jednak zbrodni tej nie przewiduje kodeks karny, firma musi wynająć do jej wyjaśnienia detektywa Przypadka. W ostatniej sprawie, „Moralności pana Julskiego”, Jacek musi z kolei odnaleźć złodzieja, który okradł… złodzieja.
Przy rozwiązywaniu tych zagadek Przypadek przysporzy sobie jak zwykle mnóstwa wielu wrogów. W tle będzie się wciąż czaił największy z nich, złowrogi Klempuch, szykujący dla niego szczególną niespodziankę. Chociaż tym razem Jacka zaskoczy najbardziej samo życie…
Więcej o bohaterze można dowiedzieć się z jego bloga znajdującego się pod adresem www.panprzypadek.blogspot.com
Kup Pan Przypadek i korpoludki w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Pan Przypadek i korpoludki
558 użytkowników ma tytuł Pan Przypadek i korpoludki na półkach głównych- Przeczytane 387
- 2024 16
- 2022 16
- Legimi 8
- 2025 8
- 2021 6
- Kryminał 6
Tagi i tematy do książki Pan Przypadek i korpoludki
Cytaty z książki Pan Przypadek i korpoludki
Żeby coś zmienić, najlepiej jest dostać do tego dobry powód. Ale najgorzej jest wtedy, kiedy ten dobry powód jest tak dobry, że można się go przestraszyć.
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pan Przypadek i korpoludki
Jasnowidz Jacek Przypadek tym razem działa na zlecenie w środowisku korporacyjnym. Wachlarz rozwiązywanych spraw szeroki - morderstwo, pusta paczka fajek konkurencji w niewłaściwym miejscu i czasie, kradzież kreacji (akurat nie chodzi o eleganckie wdzianko z modnego butiku). Do tego prywatne perypetie Jacka z kobietami, które okazują się jednak nie tak banalnie przewidywalne, jakby sobie tego pan jasnowidz życzył.
Literacko tom nadal trzyma wyrównany poziom w serii, jak już człowiek przywyknie, można się nawet do Jacka przyzwyczaić.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPostać Jacka Przypadka niezmiennie mnie fascynuje – każda jego sprawa wciąga na nowo. W tej odsłonie śledztwo prowadzi go do świata wielkich korporacji, gdzie pozornie poukładana rzeczywistość skrywa mroczne sekrety. Autor z charakterystycznym humorem i nutą satyry prezentuje mechanizmy działania ludzi z tego środowiska, jednocześnie rozwijając wątki znanych i lubianych postaci – Błażeja, Jacka i innych bohaterów, których losy śledzimy od pierwszych tomów. To lektura pełna błyskotliwych obserwacji i inteligentnej ironii.
Postać Jacka Przypadka niezmiennie mnie fascynuje – każda jego sprawa wciąga na nowo. W tej odsłonie śledztwo prowadzi go do świata wielkich korporacji, gdzie pozornie poukładana rzeczywistość skrywa mroczne sekrety. Autor z charakterystycznym humorem i nutą satyry prezentuje mechanizmy działania ludzi z tego środowiska, jednocześnie rozwijając wątki znanych i lubianych...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCoś nie mogę odnaleźć vibe. Niby ciekawe obserwacje społeczne - ale strasznie grube i przesadzone, zero-jedynkowe, niby śledztwo interesujące - ale jakoś nie przemawia.
Fakt, na podstawie obserwacji z pozoru nieistotnych zachowań detektyw potrafi wysnuć dobre wnioski, ale i tak jest to wszystko na koniec trochę rzucone w twarz czytelnika - z, co najmniej, pobłażaniem dla tych mniej inteligentnych i błyskotliwych a bardziej powierzchownych.
A tymczasem treści trochę brak - choć zgadzam się z ogólnym oglądem Autora.
Duży błąd rzeczowy - nie ma czegoś takiego, jak kościelne "unieważnienie małżeństwa" - wielokrotnie powtarzane w treści.
Jest stwierdzenie nieważności małżeństwa, czyli uznanie, że było nieważne od samego początku. Mimo całej sympatii dla Małgosi, razi mnie to uproszczenie, bo jak się wybieramy walczyć z głupotą , ciemnotą i zakłamaniem, to warto mieć wszystko tak opisane, żeby się nie można było czepiać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFakt, na podstawie obserwacji z pozoru nieistotnych zachowań detektyw potrafi wysnuć dobre wnioski, ale i tak jest to wszystko na koniec trochę rzucone w twarz czytelnika - z, co najmniej, pobłażaniem dla...
Po raz kolejny nie podoba mi się to podważanie samooceny syna Sakowicza, Błażeja. W sprawach Jacka każdy wydaje się podejrzany, ale na końcu przeważnie jest element zaskoczenia. Natomiast rzeczą na minus jest robienie przedstawienia i typowanie winnego, zamiast bez zbędnych szopek wskazanie podejrzanego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiby jest coraz lepiej, stosunek do bohaterów mam coraz cieplejszy, ale jednak pojawia się coś, czego nie sposób wyrzucić z pamięci. Liczne homofobiczne teksty, które sprawiają, że człowiekowi odechciewa się czytać. Nie wygłaszają ich główni bohaterowie, ale kiedy w jednym opowiadaniu pojawia się określenie "pedał", w kolejnym to samo, a w trzecim "ciotka" i tekst zarzucający, że geje, o których mowa to "baby", ponieważ żaden nie jest wystarczająco męski, to jednak człowiek zastanawia się, czy warto czytać dalej. Szczególnie, że są to elementy, które tak naprawdę nic nie wnoszą do fabuły. Od razu nasuwa się pytanie, czy to obraz poglądów autora, który chciał się wyżyć światopoglądowo, więc wepchnął do rozmowy tej lub tamtej homofobiczny tekst. Ani to zabawne, ani przyjemne w odbiorze, a niesmak pozostaje na długo.
Niby jest coraz lepiej, stosunek do bohaterów mam coraz cieplejszy, ale jednak pojawia się coś, czego nie sposób wyrzucić z pamięci. Liczne homofobiczne teksty, które sprawiają, że człowiekowi odechciewa się czytać. Nie wygłaszają ich główni bohaterowie, ale kiedy w jednym opowiadaniu pojawia się określenie "pedał", w kolejnym to samo, a w trzecim "ciotka" i tekst...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzy kolejne opowiadania z poczuciem humoru. Lekka i przyjemna powieść na weekend.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzy opowiadania-rozdziały luźno powiązane chronologicznie tłem. Pierwsze chyba najciekawsze. Trochę humoru, trochę nawiązań literackich i filmowych, sporo warszawskiego światka. Lektura lekka, łatwa i przyjemna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZagadki kryminalne były banalnie przewidywalne a wielki płot twist z zakończenia chyba jeszcze bardziej spodziewany.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaczęłam trochę od środka, bo od tomu trzeciego, ale akurat nie skończyłam jednego audiobooka i szybko chciałam zacząć kolejnego. Szukałam komedii kryminalnej i znalazłam serię o Jacku Przypadku, jednak mój abonament nie pozwolił mi zacząć od pierwszego tomu.
Czy mi to przeszkadzało? Wydaje mi się, że ani trochę. Mimo że kilka razy bohaterowie nawiązywali do wcześniejszych wydarzeń, nie były to bardzo istotne informacje.
Jeśli chodzi o samą historię, to jestem tak po środku. To rzeczywiście komedia kryminalna, ale zdecydowanie bardziej w kierunku komedii - więcej razy się uśmiechnęłam niż poczułam wciągnięta w zagadkę kryminalną, a właściwie w zagadki, ponieważ jak się okazało, jest to zbiór trzech historii. Dość krótkich, aczkolwiek szczegółowych. Jacek Przypadek to taki polski współczesny Sherlock Holmes, więc szczegółowo wyjaśnia nam, jak rozwiązał zagadkę. Zabrakło mi tu jednak odrobiny śledztwa - w większości jest to po prostu zbiór rozmów detektywa Jacka Przypadka z podejrzanymi.
Niemniej jednak na pewno odsłuchałam kolejną część, a potem może jeszcze jedną.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy mi to przeszkadzało? Wydaje mi się, że ani trochę. Mimo że kilka razy bohaterowie nawiązywali do wcześniejszych...
Wraz z kolejnymi częściami coraz bardziej podoba mi się ta seria i coraz bardziej twierdzę, że ma w sobie coś więcej niż tylko komedię w ujęciu kryminalnym. To trzeci tom i kontynuacja pewnych wątków osobistych z poprzednich części (także bez wiedzy o nich można tutaj kilku rzeczy nie zrozumieć) w formie trzech nowych opowiadań. Długich opowiadań, bo na ok. 60 stron każde.
Mam wrażenie, że autor pod kanwą humoru próbuje przemycić trochę satyry i faktycznego skłonienia do refleksji (nawet bardzo prostej). Zdecydowanie nie lubi nowobogackich osób z wielkich miast, a także tych, którzy żyją ponad stan. Oczywiście, autor robi to w sposób karykaturalny, wyraźnie przerysowany, natomiast czuć, że chciał "dopiec" takim ludziom. Widać to właściwie w każdym z trzech tekstów, natomiast odczułem to wyraźnie w trzecim opowiadaniu.
Pod kątem kryminalnym są to takie sobie historie, podobnie zresztą jak poprzednio - nie to tutaj jest najważniejsze, a sprawców jest dość łatwo odgadnąć. Szkoda, że nie zostawiono ciut więcej tropów, ale z drugiej strony mógł się wówczas nie zmieścić aspekt komediowy w postaci dzikich dialogów i poprowadzenia wątków rodziny Przypadka oraz Sakowicza (choć tego drugiego jest tutaj mniej). Ale chyba najjaśniejszymi postaciami są podejrzani i osoby uczestniczące w śledztwie, szczególnie te rozgadane.
Mimo że to tylko 180 stron (e-book),to nie czyta się tego bardzo szybko z uwagi na długie rozdziały i dużą ilość tekstu na stronę. Natomiast sam styl, jak na komedię kryminalną przystało, bardzo giętki, lekki i angażujący. Co do części śledczej, to ważniejsze od rozwiązania są tylko zawiązanie i rozwój akcji, a także różne mrugnięcia okiem autora do czytelnika.