Najnowsze artykuły
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać411
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać14

- literatura dziecięca
- Czytam Sobie. Poziom 3: Połykam Strony
- 2012-10-03
- 2012-10-03
Grzegorz Kasdepke po raz kolejny sięga po swojego ulubionego bohatera. Dorastający Kacper opowiada swej młodszej siostrze Basi sentymentalną historię o kasztanowych ludkach, które są smutne nie mogąc odnaleźć swej królowej. Opowiadanie ujmuje subtelnym, błyskotliwym dowcipem. Tym razem podszytym… dreszczykiem. Wrażenia dopełniają nastrojowe rysunki Daniela de Latour.
Kup Kasztan, tapczan, tralala w ulubionej księgarnii
Oceny książki Kasztan, tapczan, tralala
115 użytkowników ma tytuł Kasztan, tapczan, tralala na półkach głównych- Przeczytane 93
- Przeczytane 2016 2
- Nauka czytania 2
- 1) Egmont: Czytam sobie poziom 3 1
- Bajki mojego syna 1
- 2025 1
- Czytam sobie 2022 1
Tagi i tematy do książki Kasztan, tapczan, tralala
Opowieści biblijne Anna Gensler, Grzegorz Gortat, Grzegorz Kasdepke, Maria Ewa Letki, Jarosław Mikołajewski, Joanna Papuzińska, Eliza Piotrowska, Wojciech Widłak, Marcin Wroński
Bajki mają moc. Wspierające opowiadania dla dzieci i rodziców Sylwia Chutnik, Marta Iwanowska-Polkowska, Joanna Jagiełło, Grzegorz Kasdepke, Barbara Kosmowska, Aneta Krasińska, Urszula Młodnicka, Ewa Nowak, Joanna Olech, Ewa Świerżewska, Joanna Szulc, Jarosław Żyliński

Grzegorz Kasdepke
Polski pisarz dla dzieci i młodzieży, autor scenariuszy, dziennikarz.
Ukończył studia na Wydziale Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego. Były wieloletni redaktor naczelny magazynu dla dzieci „Świerszczyk”. Współpracuje z takimi wydawnictwami, jak: Literatura, Nasza Księgarnia, Egmont, Wydawnictwo Dwie Siostry, Wydawnictwo Literackie, Tamaryn, Agora i Muza.
Jest laureatem wielu nagród. W 2016 nie przyjął od ministra Piotra Glińskiego Brązowego Medalu „Zasłużony Kulturze Gloria Artis”.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kasztan, tapczan, tralala
Nie podoba mi się straszenie dzieci. Książka jest dobrze napisana, ale dlaczego demonizują w niej ludki z kasztanów? Brat straszy młodszą siostrę, a mama na to pozwala.
Niefajna
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiefajna
KOLEJNY RAZ POLECAM ! POLECAM !
Na jesienny wieczór, w polską złota jesień będzie jak znalazł ! Fantazje dzieci nie mają końca. A aby była bardzo mocno rozwinięta trzeba dużo czytać.
Mało jest rysunków, jak są to czarno białe szkice. W książce więcej tekstu.
SŁOWNICZEK ZAWIERA:
- szrotówek
- wykałaczka
- zadygotać
- złowieszczy
KOLEJNY RAZ POLECAM ! POLECAM !
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSame opowiadanie synka nie zachwyciło, mówił ze nudne jakieś. Brat opowiada tylko o kasztanach. Tam jest jednak druga ukryta historia w tle.
Mało jest rysunków, jak są to czarno białe...
Ach ci starsi bracia, ach te straszne opowieści o kasztanach i zrobionych z nich ludkach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLiczyłam na ciekawszą fabułę książki... taka jakaś bez ładu i bez składu... nic się w niej nie kleiło... powstała na siłę... rozczarowałam się :(
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohttp://www.nieperfekcyjnie.pl/2016/11/jesienne-lektury-z-serii-czytam-sobie.html
Książki uwielbiam od dziecka i uważam, że jest to odpowiedni czas na zapoznawanie maluchów z literaturą, ponieważ dobre nawyki powinno się kształtować już od najmłodszych lat. Nauka czytania jest często żmudnym i wymagającym procesem, dlatego w takim przypadku warto sięgać po wszelakie pomoce - w tym właśnie książki umożliwiające łatwiejsze zaznajomienie się ze składaniem zdań. Dobrym wyborem będą chociażby opowieści z serii 'Czytam sobie'. Być może to dzięki nim dzieciaki zapałają miłością do literatury.
Głównymi bohaterami w "Kasztan, tapczan, tralala" są Basia oraz Kacper. Starszy brat opowiada siostrze historię o kasztanach, która okazuje się nieco straszna, więc wprawia dziewczynkę w niemałe przerażenie, utrzymujące się przez cały dzień. Kiedy ktoś boi się, to wszystko może go wystraszyć - nawet niewinne kasztany.
Uwielbiam twórczość Grzegorza Kasdepke, więc sięgam po nią bez zastanowienia. Cieszę się, że autor zadbał o wyjaśnienie trudnych słów, jakich używa w książce, co nie zawsze się zdarza i przeszkadza w odpowiednim odbiorze konkretnej lektury. Poziom 3 serii 'Czytam sobie' jest już najbardziej zaawansowany, co od razu widać zarówno po ilości tekstu na stronach, ograniczeniu ilustracji do minimum, a także samego poziomu słownictwa. Opowieść sama w sobie nie zaintrygowała mnie, a zakończenie również nie zaskoczyło niczym. To historyjka na jeden raz, o której zapomni się bardzo szybko.
Seria 'Czytam sobie' składa się z wielu książeczek dostosowanych do wieku oraz nabytych umiejętności. Każdy kolejny poziom jest coraz trudniejszy i wymagający. Wszystkie lektury posiadają numerację stron pozwalającą śledzić postępy w czytaniu, jednocześnie utrwalając liczenie. Ogromnym atutem staje się także duża czcionka ułatwiająca samodzielne czytanie, a także ilustracje świetnie oddające klimat przedstawianej historii. Dzieci z pewnością ucieszą się z naklejek znajdujących się na końcu każdej książeczki oraz dyplomu do samodzielnego wypełnienia.
Jeżeli w Waszym otoczeniu znajdują się dzieci w wieku wczesnoszkolnym, to książki z tej serii będą idealnym prezentem. Wydawnictwo prezentuje tak bogatą ofertę, że każde dziecko powinno znaleźć lekturę odpowiednio dostosowaną do zainteresowań. Osobiście preferuję opowiadania przepełnione realizmem, a nie zdarzeniami opartymi na magii, jednak zdaję sobie sprawę z tego, że wiele osób uwielbia fantastykę, zatem na pewno niektóre książki spełnią ich oczekiwania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążki uwielbiam od dziecka i uważam, że jest to odpowiedni czas na zapoznawanie maluchów z literaturą, ponieważ dobre nawyki powinno się kształtować już od najmłodszych lat. Nauka czytania jest często żmudnym i wymagającym procesem, dlatego w takim przypadku warto sięgać po wszelakie pomoce...