Ja minę, ty miniesz... : wspomnienia o Halinie Poświatowskiej

Okładka książki Ja minę, ty miniesz... : wspomnienia o Halinie Poświatowskiej autora Mariola Pryzwan, 9788306031874
Okładka książki Ja minę, ty miniesz... : wspomnienia o Halinie Poświatowskiej
Mariola Pryzwan Wydawnictwo: Państwowy Instytut Wydawniczy biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2008-01-01
2000-01-01
978-83-06-03187-4

Kup Ja minę, ty miniesz... : wspomnienia o Halinie Poświatowskiej w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ja minę, ty miniesz... : wspomnienia o Halinie Poświatowskiej

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ja minę, ty miniesz... : wspomnienia o Halinie Poświatowskiej

Pamiętam,że kilkanaście lat temu to była jedyna taka pozycja na temat samej Poświatowskiej, jak i jej twórczości."Taka" czyli bliska ideału, rozprawiająca się z mitem poetki ckliwej, sentymentalnej, piszącej jakoby tylko o Erosie, a to była zaledwie jej część lub raczej jedna ze stron poetyckiej wrażliwości.
Autorka nie zaniedbała tu ważnej kwestii, a mianowicie uwypuklenia drapieżnej natury Haliny. Nareszcie ktoś pozwolił jej na krzyk, na niezgodę jaką przyniósł los i wszelkie odcienie cierpienia, nareszcie odczytano ją na nowo i jej poezja nabrała głębi.Pierwszy raz Poświatowska stanęła przed czytelnikiem niemalże naga,jedynie za zasłoną swoich metafor.
Wyszła ostatecznie z kręgu poetyki jedynie miłosnej by zaoferować całą rozpiętość uczuć z jakimi przyszło się jej zmagać i dzielić z czytelnikiem, a które do tej pory bagatelizowano lub nie traktowano z należytą uwagą przez jakieś 30 lat. ( Oczywiście biorąc pod uwagę chwilę pierwszego wydania przez M.Pryzwan swojej książki w latach dziewięćdziesiątych.)

W książce autorka poddaje pewne wiersze analizie ,tak by uchwycić istotę tej liryki.Przytaczane są również fragmenty korespondencji poetki, jak i wypowiedzi bliskich oraz osób ze środowiska Poświatowskiej. Uważam, że to cenna publikacja dla zainteresowanych twórczością poetki.

P.S. Prawdopodobnie przez odmienną okładkę oraz swoją nieuwagę (tytułu w przeciwieństwie do treści po tylu latach nie pamiętałam),powyższy wpis przypisałam pod nieodpowiedni tytuł traktujący o Poświatowskiej. Teraz moja opinia jest na właściwym miejscu i odzwierciedla zawartość opisywanej książki.

Autorka nie zaniedbała tu ważnej kwestii, a mianowicie...

Na półkach: , , , , , ,

Kolejna wspaniała książka opowiadająca o poetce taką jaka była, taką jaką inni ludzie ją widzieli - rodzina, przyjaciele, zwykli znajomi i dalecy znajomi. Książka bogata w zdjęcia, wspomnienia, listy, wiersze o poetce. Osobiście uważam że jest z niej wszystko czego potrzeba, żeby choć trochę zrozumieć jej osobę i zachwycić się.

Halina Poświatowska tak jak napisałam w poprzedniej opinii do książki o niej - imponuje mi i jak na razie nadal fascynacja nią oraz jej wierszami nie mija. Imponują mi także jej bliscy swoją wytrwałością, a w szczególności Ś.P. Pani Stanisława Mygowa.

Halina Poświatowska tak jak napisałam w...

" No tak, ludziom się wydaje, że nie chciało mi się żyć, a mnie się chciało i chce. Bardzo. Tylko powiedz jak?"

Jedna z tych książek ,które warto mieć w swojej domowej bibliotece.

Jedna z tych książek ,które warto mieć w swojej domowej bibliotece.

206 użytkowników ma tytuł Ja minę, ty miniesz... : wspomnienia o Halinie Poświatowskiej na półkach głównych
60 użytkowników ma tytuł Ja minę, ty miniesz... : wspomnienia o Halinie Poświatowskiej na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Ja minę, ty miniesz... : wspomnienia o Halinie Poświatowskiej

Mariola Pryzwan
Mariola Pryzwan
Mariola Pryzwan - polonistka, publicystka i biografistka, z zawodu bibliotekarz, pracuje w Pedagogicznej Bibliotece Wojewódzkiej w Warszawie. Jest autorką biografii literackich Marii Dąbrowskiej, Haliny Poświatowskiej, Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej, Władysława Broniewskiego, Anny Jantar, Anny German, Zbigniewa Cybulskiego. Opublikowała dwie książki w bydgoskim wydawnictwie „Świadectwo”: w 2004 roku „Dalej jest przestrzeń” (poświęcona bydgoskiej poetce Małgorzacie Szułczyńskiej) oraz w 2005 r. „To tylko życie”.

Cytaty z książki Ja minę, ty miniesz... : wspomnienia o Halinie Poświatowskiej

Dodaj cytat z książki Ja minę, ty miniesz... : wspomnienia o Halinie Poświatowskiej