Tomasz Beksiński 1958 - 1999

- muzyka
- 2010-03-10
- 2010-03-10
- 978-83-929805-1-3
Tomasz Beksiński 1958-1999, album złożony z książki, napisanej przez Sylwię Stępniewską, albumu fotograficznego, wyboru ciekawszych prac wykonanych przez Tomka (rysunki, komiksy fotograficzne, poezje, okładki płyt) oraz filmu pt. "Dr. Jimmy" (30 min.).
Kup Tomasz Beksiński 1958 - 1999 w ulubionej księgarni
Oceny książki Tomasz Beksiński 1958 - 1999
113 użytkowników ma tytuł Tomasz Beksiński 1958 - 1999 na półkach głównych- Chcę przeczytać 87
- Muzyka 2
- Biografie 2
- Poszukuję (głównie e-book n/k) 1
- Posiadam 📚 1
- Grafika 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tomasz Beksiński 1958 - 1999
Książka w formie albumu wydana z okazji 10 rocznicy śmierci Tomka Beksińskiego. Mało znana, być może dlatego, że nie ukazała się w postaci tak teraz modnych e-booków. Oraz przed etapem kiedy temat Beksińskich osiągnął swoje apogeum po premierze filmu "Ostatnia rodzina". Kiedy to nasz kraj - jak to ładnie ujął Pan Piotr Dmochowski [przyjaciel malarza Beksińskiego] ogarnęła "beksomania". Pamiętam, że zeskanowaną kopię przysłała mi jakaś fanka Tomka Beksińskiego i miałem okazję ją poznać w zasadzie niedługo po premierze. Ostatnio do niej wróciłem, gdyż zeskanowaną kopię znalazłem na popularnym serwerze i przeczytałem drugi raz wywiad z przyjaciółką Beksy tzn. Aniją Orhodox z zespołu Closterkeller. To jej utwór z płyty "Violet" zażyczył sobie Tomek na swoim pogrzebie.
Rozmowa jest długa i przeplatana poetyckimi tekstami ulubionych wykonawców Tomka takich jak: Deine Lakaien, czeskie XIII Stoleti i oczywiście gotycka Lacrimosa. Rozmowa jest również przetykana co chwilę archiwalnymi felietonami z cyklu "Opowieści z krypty" dla "Tylko Rocka", fragmentami kilku tekstów z pop-kulturalnej "Machiny", gdzie Beksiński napisał teksty o kluczowym dla niego angielskim horrorze, czyli o "Kobiecie Wężu", swoim ulubionym cyklu przygód agenta 007, oraz oczywiście o Monthy Pythonie. Fragment jego ulubionego skeczu z "Martwą papugą" również się pojawia. Ogólnie Anija Orhodox staje się "adwokatką" wrażliwej i skomplikowanej duszy swego przyjaciela. Opowiada o jego miłosnych zawodach, usilnych poszukiwaniach tej "jedynej" i wreszcie o swojej reakcji na jego śmierć. Myślę, że jest to kwintesencja i ostateczne podsumowanie wszystkich motywów, które skłoniły go do odebrania sobie życia. No cóż, warto przeczytać tę książkę choćby tylko dla tego rozdziału, a potem być może sięgnąć po finalne podsumowanie w postaci dzieła redaktora naczelnego "Teraz Rocka" - Wiesława Weissa. Szczegółowiej postaci Tomka Beksińskiego już nie dało się opisać. Kilka ostatnich rozdziałów "Portretu prawdziwego" zrobiło na mnie ogromne wrażenie. Czytałem je z takim napięciem i podziwem dla autora za kwerendę, której dokonał, że na pewno wrócę do tej książki jeszcze nie ostatni raz.
Zainteresowanych opisaną rozmową autorki książki z Aniją Orthodox odsyłam na swój blog:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnany radiowiec, ale dla mnie przede wszystkim wybitny tłumacz filmowy. Jego pomysłowość na filmowe dialogi do dziś budzi wyłącznie podziw i zdumienie. Cały cykl o 007, Monthy Pyton, no i filmy, filmy, filmy...
"WYWIAD Z WAMPIREM": "Louis, louis" powtarzane pieszczotliwie przez Lestata -> "Ludwiczku, Ludwiczku".
"WILK" Mike'a Nicholsa:
"- Jaki jest cel pana wizyty?
- Moim celem jest przyjemność. Przecież to dupa nie z tej ziemi"
"SENS ŻYCIA wg MONTY PYTONA"
- Może jeszcze listek mięty na języczek?
- Spierdalaj, jestem pełny"
(pierwsze "spierdalaj" w zakneblowanej do tej pory telewizji publicznej. Tomasz Beksiński walczył o ten wulgaryzm nie dla wulgaryzmu samego w sobie. Po prostu nie rozumiał niekonsekwencji TVP, która zabrania tłumaczyć wulgaryzmów jako wulgaryzmy, a z drugiej strony pozwala przeklinać psom Pasikowskiego już w godzinach prime-time'u.)...
no i "MILCZENIE OWIEC" (czyta znów niezawodny Jarosław Łukomski)
-Co powiedział Pani ten z celi obok?
-Powiedział: "Czuję zapach twojej cipy".
-Rozumiem. Ja nie czuję.
"Rachmistrz spisowy próbował mnie kiedyś przebadać. Wsunąłem jego wątróbkę z fasolą, popijając wyśmienitym chianti."
Nie wiem, na ile jest to talent autora książki Thomasa Harrisa, scenarzysty Teda Tally, aktorów Anthony'ego Hopkinsa i Jodie Foster, a na ile... tłumaczenia niezrównanego Tomka Beksińskiego, a następnie czytającego jego słowa, lektora Jarka Łukomskiego. Ale ilekroć je słyszę, przechodzą mnie ciarki i chce mi się... jeść!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"SZKLANA PUŁAPKA": ("yippie-ki-yay motherfucker" przetłumaczone na yippie-ki-yay wydymańcu (czytał Jarosław Łukomski:-)
"WYWIAD Z WAMPIREM": "Louis, louis"...