Sztuki i sporty walki Dalekiego Wschodu

8. Kiai-Jitsu 気合
9. Nin-Jitsu 忍術
Kup Sztuki i sporty walki Dalekiego Wschodu w ulubionej księgarni
Oceny książki Sztuki i sporty walki Dalekiego Wschodu
76 użytkowników ma tytuł Sztuki i sporty walki Dalekiego Wschodu na półkach głównych- Przeczytane 46
- A3) -- POSIADAM 1
- Chcę przeczytać - Książki i ebooki 1
- Sztuki Walki = Japońskie [PL] 1
- Posiadam - Książki popularnonaukowe 1
- SZTUKI WALKI 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sztuki i sporty walki Dalekiego Wschodu
Przystępna forma i ładnie wydana.
Przystępna forma i ładnie wydana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli chcesz poznać historię sztuk walk Japonii to książka dla ciebie. Przy każdej omawianej sztuce mamy rys historyczny, opis aspektów technicznych oraz bardzo dobrze rysunki przedstawiające techniki. Przyjemnie się czyta widać, że autor posiada rozległą wiedzę na ten temat, sam ćwiczył karate i inne sztuki, pisze z własnej autopsji. Jego wykształcenie jako lekarz wojskowy zapewnia książce moce oparcie na faktach a nie bajdurzenie o mistycznych siłach energii ki, które można czasami spotkać w takich publikacjach.
Oczywiście niektóre teorie są już przestarzałe. Lecz trzeba zwrócić uwagę na trudny temat oraz czasy w których pisał nie zapewniały tak płynnego przebiegu informacji jak obecnie. Udowadnia to w nowszej publikacji "Encyklopedia Sztuk Walki" która niejako rozwija temat i uzupełnia nowe informacje. Poznając historię japońskich sztuk walk przechodzimy często przez historię Chin i Indii co niejako jest ciekawych spojrzeniem na rożne wydarzenia i kształtującą się mentalność ludzi, która wyrażała się w w tych sztukach i ewolucji w sport.
Książka mimo upływu lat trzyma lepszy poziom niż niektóre obecne, sam często ją czytam i uważam za bardzo dobrą.
Jeśli chcesz poznać historię sztuk walk Japonii to książka dla ciebie. Przy każdej omawianej sztuce mamy rys historyczny, opis aspektów technicznych oraz bardzo dobrze rysunki przedstawiające techniki. Przyjemnie się czyta widać, że autor posiada rozległą wiedzę na ten temat, sam ćwiczył karate i inne sztuki, pisze z własnej autopsji. Jego wykształcenie jako lekarz wojskowy...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDość osobliwa książka, miejscami nużąca, głównie opisuje początki rozwoju Japońskich sztuk walki w Polsce. Ale dla rozdziału o KenJutsu warto przeczytać, jak na swoje lata ten rozdział zawierał wiele ciekawych rzeczy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka naprawdę wspaniała, zawiera dużo informacji o historii oraz pochodzeniu najbardziej znanych sztuk oraz sportów walki z całego świata. Jak ją zacząłem dopiero po przeczytaniu parę razy z rzędu poczułem się w końcu nią nasycony a i do dziś do niej wracam. Mimo znalezieniu paru błędów z czystym sercem serdecznie polecam wszystkim którzy chcą się dowiedzieć czegoś o sztukach i sportach walki z punktu teorii.
Książka naprawdę wspaniała, zawiera dużo informacji o historii oraz pochodzeniu najbardziej znanych sztuk oraz sportów walki z całego świata. Jak ją zacząłem dopiero po przeczytaniu parę razy z rzędu poczułem się w końcu nią nasycony a i do dziś do niej wracam. Mimo znalezieniu paru błędów z czystym sercem serdecznie polecam wszystkim którzy chcą się dowiedzieć czegoś o...