Filozofia zdrowia

Anna Ciesielska Wydawnictwo: Anna zdrowie, medycyna
zdrowie, medycyna
1998-01-01
1998-01-01

Kup Filozofia zdrowia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Filozofia zdrowia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Filozofia zdrowia

Zgodzę się z opiniami pozostałych czytelników, że jest to książka wymagająca. Jeśli jednak interesuje nas ten temat i chcielibyśmy wprowadzić znaczące zmiany do naszego życia, Anna Ciesielska przeprowadzi nas krok po kroku przez poszczególne etapy przyswajania tejże wiedzy.

Książka, którą kupiłam kilkanaście lat temu - zachwyciła mnie. Do chwili obecnej korzystam z przepisów; np. na czas zimy polecam znakomity KRUPNIK energetyczny. Informacje dotyczące żywienia a w szczególności te o poszczególnych produktach spożywczych oraz o stosowaniu przypraw i ziół przyprawowych zmieniły moje podejście do kuchni i gotowania. Książka przekonała mnie, że nasz organizm potrzebuje stosowania właściwych tłuszczów, przygotowywania ciepłych posiłków, stosowania przypraw i ziół oraz picia właściwych napojów. To bardzo pouczająca książka. Polecam

Filozofie wschodnie zawsze były dla mnie trudne do zrozumienia; kuchnia 5 przemian, na tyle, na ile znam ją dotychczas, też budzi we mnie pewne pytania. Miałam nadzieję, że ta pozycja wyjaśni mi te zagadnienia w przystępny sposób. Niestety, nie. Nie wiem, na ile to „wina” autorki, a na ile ta wiedza po prostu JEST skomplikowana i chaotyczna, ale takie właśnie towarzyszyły mi odczucia podczas lektury: pomieszanie z poplątaniem. Gdyby ktoś chciał się zdiagnozować na podstawie tej książki, to uważam, że jest to nader utrudnione.
Pewne treści są dla mnie trudne do przyjęcia, np. odradzanie spożywania świeżych owoców, surówek, soków (lub dopuszczanie ich spożycia tylko przez zdrowe osoby i to jedynie w sezonie letnim, do tego jeszcze w niewielkiej ilości) albo twierdzenie, że spożywanie mięsa, masła i jajek jest niezbędne do zapobiegania osteoporozie. Nawet wody nie można się napić. Autorka twierdzi, że obróbka termiczna wręcz podnosi walory odżywcze i wcale nie niszczy witamin – zawsze słyszałam i czytałam, że tak jest, szczególnie wit. C ginie w wysokiej temperaturze, a tu każą długo gotować.
W części z przepisami kulinarnymi jest sporo smażonych potraw, a także – o dziwo – są tam surówki, sery i kiszonki, których spożywanie w części teoretycznej książki autorka przecież odradza. Niekonsekwencji znalazłoby się więcej, np. najpierw autorka twierdzi, że witaminy i mikroelementy w żywieniu nie są ważne, a potem wymienia część z nich dokładnie opisuje, jak działają i gdzie można je znaleźć. Mamy też wykaz, co należy z czym łączyć, a jakich połączeń unikać. To wszystko wydaje się być bardzo skomplikowane, przynajmniej przy pierwszej styczności. Brakuje mi porad co jadać w pracy; ja nie mam możliwości podgrzania posiłku.
Autorka nie powołuje się na żadne badania, książka jest wynikiem jej osobistych doświadczeń oraz 10 lat pracy z ludźmi. Bibliografia jest dość skąpa, obejmuje pozycje dotyczące filozofii wschodu, ziołolecznictwa, trochę medycyny z lat '70 i '80. Raczej nie są to wiarygodne źródła. Częste są sformułowania, że coś „jest wiadome”. Cała książka wydaje mi się być dość arbitralna, ale chyba taka jest specyfika chińskiej medycyny – z tym się nie dyskutuje.
Poza tym podczas czytania miałam wrażenie pewnego rodzaju pośpiechu, wiele zdań zakończonych jest wykrzyknikami, co mi trochę przeszkadzało.
Raczej niewiele z tej lektury wniosę do swojej kuchni.

168 użytkowników ma tytuł Filozofia zdrowia na półkach głównych
51 użytkowników ma tytuł Filozofia zdrowia na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Filozofia zdrowia

Dodaj cytat z książki Filozofia zdrowia