Jak żyć żeby nie zwariować

Okładka książki Jak żyć żeby nie zwariować autora Jacek Santorski, 8388875604
Okładka książki Jak żyć żeby nie zwariować
Jacek Santorski Wydawnictwo: Jacek Santorski & Co Seria: Książki, które pomagają żyć nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Książki, które pomagają żyć
2003-01-01
1996-01-01

Kup Jak żyć żeby nie zwariować w ulubionej księgarnii

Oceny książki Jak żyć żeby nie zwariować

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak żyć żeby nie zwariować

Na półkach: , , , ,

Lata dziewięćdziesiąte to było eldorado dla psychoterapeutów. Człowiek krzywo pierdnął i na drugi dzień była już o tym pogadanka w tv albo wywiad w Zwierciadle. I na zmianę: Santorski-Eichelberger-Samson Samson-Eichelberger-Santorski. Potem Samson ten triumwirat opuścił i zagubił się we własnej emocjonalnej ciemni...
W tamtych czasach taka psychologia instant nawet mi pasowała. Teraz mnie nudzi i mierzi. Mamy ekspertów od każdej emocjonalnej bolączki, a społeczeństwo psychicznie rozsypane i przestraszone jak nigdy. A takie poradniki to na te czasy bajki z mchu i paproci.
Książka ląduje w pudle, które okresowo cyklicznie zapełniam i wystawiam na korytarz dla spragnionych lektury sąsiadów. Bo to, że mnie pogadanki w stylu: znudziło ci się stać to usiądź już nie dotyczą, nie oznacza, że ktoś inny nie potrzebuje o tym poczytać.

W tamtych czasach taka psychologia instant nawet mi...

Książka obecnie mocno przedatowana. Wyświechtane oczywistości, ni to filozoficzne, ni to psychologiczne. Sama postać autora nie wzbudza sympatii, który w 2020 roku uważa że kobieta powinna zawsze pachnieć i wyglądać, broń boże nie pokazywać jak robi sobie makijaż bo biednemu partnerowi może spaść od tego libido. Ciarki żenady przechodzą od słuchania tego "psychologa".

Wiele rad uznałem za bardzo wartościowe, chociaż nie zawsze zgadzałem się ze światopoglądem autora. Poza tym bardzo ciekawie się czyta.

225 użytkowników ma tytuł Jak żyć żeby nie zwariować na półkach głównych
44 użytkowników ma tytuł Jak żyć żeby nie zwariować na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Jak żyć żeby nie zwariować

Okładka książki Rozmowy o przywództwie na morzu i na lądzie Czarnomska Małgorzata, Jacek Santorski
Okładka książki I. Refleksje o przywództwie jutra Paweł Oksanowicz, Jacek Santorski
I. Refleksje o przywództwie jutra Paweł Oksanowicz, Jacek Santorski
Okładka książki Determinacja. Z prądem i pod prąd Jakub B. Bączek, Jacek Santorski
Determinacja. Z prądem i pod prąd Jakub B. Bączek, Jacek Santorski
Okładka książki SamoDzielna kobieta. O dojrzewaniu do zmian Anna Czarnecka, Jacek Santorski
SamoDzielna kobieta. O dojrzewaniu do zmian Anna Czarnecka, Jacek Santorski
Okładka książki Polska na kozetce Eliza Michalik, Jacek Santorski
Polska na kozetce Eliza Michalik, Jacek Santorski
Okładka książki Siła spokoju, którego nie ma Jacek Santorski, Jarek Szulski
Siła spokoju, którego nie ma Jacek Santorski, Jarek Szulski
Jacek Santorski
Jacek Santorski
Uznany autorytet w dziedzinie psychologii społecznej i psychologii biznesu. W latach 70. i 80. ubiegłego wieku pionier profesjonalnej psychoterapii w Polsce. Były członek rady nadzorczej Eurobanku. Obecnie osobisty doradca przedsiębiorców i menedżerów w zakresie sztuki życia i odpowiedzialnego biznesu. Prowadzi z Dominiką Kulczyk-Lubomirską Grupę Firm Doradczych Values, obejmującą Instytut Psychologii Biznesu oraz Instytut CR i Strategicznej Filantropii.

Pokochać siebie Anna Dodziuk
Pokochać siebie
Anna Dodziuk
Znana psychoterapeutka napisała popularną książeczkę o poczuciu własnej wartości, o tym jak dobre lub złe myślenie o sobie może dodawać skrzydeł, lub być kulą u nogi. Autorka przedstawia przyczyny naszej niskiej samooceny i sugeruje metody zmiany tego stanu rzeczy. Siłą książki jest rozpatrywanie tego problemu z naszej polskiej perspektywy. Książka ma popularny charakter, nie jest zbyt głęboka, ale może stanowić dobrą podstawę do dalszych lektur. Autorka zaczyna od ciekawej myśli, że w polskiej tradycji społecznej utrwalony jest nawyk niechwalenia innych osób, raczej ich krytyki, a jak się już kogoś pochwali, to ta osoba kryguje się, bagatelizuje pochwałę. Jakoś się z tym wiąże dosyć powszechne w naszym narodzie negatywne myślenie o samych sobie, autorka przeprowadziła testy na ten temat. Ciekawym czy np. Polacy gorzej myślą o sobie niż jakieś inne nacje... Problem jest o tyle ważny, że ludzie o niskiej samoocenie: „nie lubią siebie, nie mają do siebie zaufania, brakuje im pewności siebie, kiedy zabierają się do zrobienia czegoś albo kiedy kontaktują się z innymi.” Podkreśla autorka że poczucie własnej wartości buduje się w dzieciństwie, relacja z rodzicami jest tutaj kluczowa. Pisze też o polskiej tradycji łajania dziecka bo: „dziecko może się zepsuć, wbić się w dumę, bo musi realistycznie oceniać swoje możliwości, bo trzeba je odpowiednio wychować. A "odpowiednio" oznacza za pomocą wytykania błędów, okazywania niezadowolenia i pretensji, krytykowania.” Autorka prezentuje też pobieżnie metody pracy nad podwyższeniem samooceny, za najważniejszą uznając metodę afirmacji opartą na książce Sondry Ray ‘Zasługuję na miłość’, radzi też chwalić samego siebie, radzi wręcz żeby upominać się o aprobatę i docenienie od najbliższych. Sugeruje również, żeby odseparować się od trującego otoczenia, które nas bez przerwy krytykuje i dołuje (najblizsi mogą to to robić przez lata, a i od nich odseparować się najtrudniej... ). Książka ma popularny, lekki charakter, nie jest systematycznym poradnikiem z którym trzeba pracować, raczej wstępem do innych, głębszych lektur. Może największą jej siłą jest spojrzenie na problem niskiej samooceny z polskiej perspektywy.
almos - awatar almos
Sztuka przyjaźni Alan Loy McGinnis
Sztuka przyjaźni
Alan Loy McGinnis
Przyjaźń, to jedna z najpiękniejszych i najważniejszych wartości ludzkich relacji. To uczucie, które daje nam wsparcie, rozumienie i radość. Każdy z nas doświadcza przyjaźni w różnym stopniu i na różnych etapach życia, ale czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego jest ona tak niezwykle istotna?  Odkryj tajemnice przyjaźni i dowiedz się, dlaczego może być kluczem do szczęśliwego i pełniejszego życia. Książka "Sztuka Przyjaźni" autorstwa Alana Loy McGinnisa to pozycja, która wnosi wiele cennych myśli na temat wartości i znaczenia przyjaźni w naszym życiu. McGinnis kładzie nacisk na fakt, że przyjaźń jest jednym z najważniejszych aspektów naszego bycia, wpływając pozytywnie na nasze zdrowie psychiczne i emocjonalne. Jednym z mocnych punktów tej książki jest jej praktyczne podejście. Autor nie tylko analizuje, dlaczego przyjaźń jest ważna, ale także oferuje konkretne wskazówki i strategie, jak budować i pielęgnować zdrowe relacje z innymi ludźmi. McGinnis podkreśla znaczenie empatii, zrozumienia i zaufania w przyjaźni, co może pomóc czytelnikom w polepszaniu swoich relacji. Książka "Sztuka Przyjaźni" jest napisana przystępnym językiem i zawiera liczne przykłady, które pomagają czytelnikom lepiej zrozumieć omawiane zagadnienia. Jednak nie jest to jedyna jej wartość. Autor bada także różne aspekty przyjaźni, takie jak jej wpływ na zdrowie, sukces zawodowy i życie rodzinne, co czyni tę książkę kompleksowym źródłem wiedzy na ten temat. Chociaż nie jest to może arcydzieło literatury, "Sztuka Przyjaźni" jest wartościową lekturą dla każdego, kto chce lepiej zrozumieć, jak budować trwałe i satysfakcjonujące relacje z innymi ludźmi. Alan Loy McGinnis stworzył praktyczny przewodnik, który może pomóc czytelnikom w kreowaniu bardziej harmonijnych i satysfakcjonujących przyjaźni w swoim życiu.
fajneksiazkipl - awatar fajneksiazkipl
Radość życia. O sztuce miłości i akceptacji Leo Buscaglia
Radość życia. O sztuce miłości i akceptacji
Leo Buscaglia
Tę książkę powinnam ocenić, zanim w ogóle wzięłam się za czytanie. Przeczytaj, jest świetna, Buscaglia to geniusz!!! Geniusz? No tak, musi być wyjątkowy i świrnięty, bo kto przy zdrowych zmysłach wykłada przedmiot o dumnej nazwie MIŁOŚĆ. Do jakiego nudziarza studenci walą drzwiami i oknami, ustawiają się w kolejki, czyhają na korytarzach? Jeszcze tylko zerknęłam – ciągle przed lekturą – na forum LC, (no co, jestem przezorna i wnikliwa, nie dam się tak łatwo wciągnąć w te naiwne gierki ). Co czytam? Świetny, do bani, mistrz, nuda, odkrycie, może być, najlepsza książka w moim życiu, wtórzyzna i banały. Oooo, zła/beznadziejna/nudna w opozycji do genialna/rewelacyjna/świetna. To mnie zainteresowało, skrajne opinie. Co wybiorę, na co się zdecyduję, no bo letnio to to chyba nie będzie. Ok, książkę dostałam na talerzu, prosto pod nos, już się nie wzbraniałam. I co? Jaka jest moja opinia? Kto zwyciężył, zwolennicy czy oponenci? WSZYSCY, absolutnie wszyscy. Bo nie ma w niej nic odkrywczego, rzeczywiście, jest pełna powtórzeń i być może banałów, do tego jest zbiorem spisanych obcym piórem wykładów i konferencji z udziałem Buscaglii. Zgadzam się, można ją odebrać jako miałką i taką se. ALE. Ale ja mam o niej zgoła inne zdanie. O tym co „Pan Miłość” mi przekazał. W jaki sposób to zrobił, jak walił mnie młotkiem w łeb i krzyczał „kobieto, obudź się”. Jestem w ekstazie, jakież to proste. Musze pokochać siebie, kompletnie egoistycznie i bałwochwalczo, być dla siebie dobrą i wyrozumiałą, głaskać się i przytulać. A wszystko po to żeby żyć komfortowo i całą piersią, żeby mieć co dawać, żeby chcieć dawać. Nie w zamian, nie warunkowo ale tak zwyczajnie, po prostu, komuś dla mnie. I żeby kochać, bo tak pięknie jest kochać, wszystkich i wszystko dookoła. I żeby kolekcjonować szaleństwo, mieć go cały zapas, całą piwnicę i pełen strych, żeby starczyło na zawsze. Wiec jeśli oczekujesz czegoś nowego, jeśli oczekujesz, że ktoś poprowadzi Cię za rękę przez zawiłości psychologiczne tematu, jeśli oczekujesz pseudonaukowej rozprawki, zawiedziesz się. Nie sięgaj po tę lekturę, wykorzystaj ten czas na spacer albo wędkowanie. Ale jeśli jesteś gotowy/a na stek banałów, na anegdoty, na hymny na temat człowieka, na kilka prztyczków w nos i jesteś otwarty/a na ludzi, to nie czekaj, czytaj, czytaj…. U mnie „Radość życia” leży na stoliku, obok lampki nocnej, to dwoje przyjaciół bez których obyć się już teraz nie potrafię. I nie chcę.
Nobliszka - awatar Nobliszka
oceniła na109 lat temu
Siostrzane uczucia Małgorzata Domagalik
Siostrzane uczucia
Małgorzata Domagalik
Mądre książki pochodzą od mądrych pisarzy. Jaka powinna być Kobieta XXI w. ? Skrajna feministka czy potulna „żona przy mężu” :-) A może jakiś złoty środek? Czy feminizm nie jest zbytnio zniekształcony i wynaturzony w swojej stereotypowej opinii. Czy kobiety które pragną zarabiać tyle ile mężczyźni aby godnie przeżyć i mieć zapewnioną godną (nie głodową) emeryturę, nie musieć odrabiać nadgodzin i pracować dwa razy ciężej aby zauważono ich wartość i nie łamano ich praw to skrajne feministki? Stereotypy, schematy, prawidła i to co wypada.... Od dziecka uczone aby być ciche, pokorne i podążać ścieżką oczekiwań innych. Czy to jest droga do szczęścia i spełnienia? A może raczej do samodestrukcji, okaleczania psychiki, wachlarza kompleksów i ukrywania swojej kobiecości czy też wrażliwości. Czy mamy prawo do szczęścia i wyboru? Szukając złotego środka kobieta powinna być po prostu sobą, słuchać swojej duszy i serca. Stawać do wyścigu tylko z same ze sobą. Książka porusza też kwestie kobiecej solidarności której tak mało. W rzeczywistości to mężczyźni częściej wykazują „siostrzane'' uczucia i solidarność względem siebie. Niestety brak szacunku i pogarda jest zauważalna szczególnie u kobiet na wyższych szczeblach kariery, gdzie często dają innym „siostrom” (a czasem i nie tylko siostrom) do zrozumienia, że nie są tak dobre jak one. To zjawisko jest szeroko opisywane i obszernie tłumaczone przez wielu psychologów. W Polsce hejt, brak szacunku, wdzięczności, zawiść, zazdrość i wiele innych mało pozytywnych uczuć to szczególny problem i myślę, że warto mówić głośno o tych sprawach. Szansa dla kobiet to spojrzenie w głąb siebie, odszukanie połączenia ze swoją siłą i mądrością życiową. „Siostrzane uczucia” równa się po prostu empatia. Bo mądra i silna kobieta wspiera a nie zwalcza. Ciekawa książka poruszająca ważny temat. Pani Małgosiu – czekamy na kolejne :-)
Scarlett - awatar Scarlett

Cytaty z książki Jak żyć żeby nie zwariować

Dodaj cytat z książki Jak żyć żeby nie zwariować