ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać8
ArtykułyUmrę, jeśli tego nie polubisz - weź udział w konkursie i wygraj wspomnienia influencerki
LubimyCzytać28
ArtykułyDlaczego poziom czytelnictwa w Polsce nie rośnie? Raport Biblioteki Narodowej
Iza Sadowska151
Przyszłość natury ludzkiej. Czy zmierzamy do eugeniki liberalnej?

- filozofia, etyka
- Społeczeństwo Współczesne
- Die Zukunft der menschlichen Natur. Auf dem Weg zu einer liberalen Eugenik?
- 2003-01-01
- 2003-01-01
- Małgorzata Łukasiewicz
Dyskusja nad badaniami genetycznymi i inżynierią genetyczną krąży dotąd jałowo wokół kwestii moralnego statusu przedosobowego życia ludzkiego. Toteż przyjmuję perspektywę przyszłości, kiedy to praktyki dziś sporne okażą się może pionierami eugeniki liberalnej, regulowanej przez rynek. Badania zarodków i diagnostyka preimplantacyjna wzburzają umysły przede wszystkim dlatego, że egzemplifikują niebezpieczeństwo związane z metaforą "hodowli ludzi". Nie bez powodu boimy się, że w ten sposób zainicjuje się jednokierunkowy proces o ponadpokoleniowym zasięgu, za który nikt nie może być pociągnięty do odpowiedzialności, ponieważ przebiega on w poprzek aktualnych siatek interakcji w jednym tylko - pionowym - kierunku.
Kup Przyszłość natury ludzkiej. Czy zmierzamy do eugeniki liberalnej? w ulubionej księgarnii
Oceny książki Przyszłość natury ludzkiej. Czy zmierzamy do eugeniki liberalnej?
85 użytkowników ma tytuł Przyszłość natury ludzkiej. Czy zmierzamy do eugeniki liberalnej? na półkach głównych- Chcę przeczytać 60
- Filozofia 6
- Etyka 2
- 2019 1
- Kulturoznawstwo 1
- Nauka 1
- Kupić 1
- Ciekawostkowo 1

Cytaty z książki Przyszłość natury ludzkiej. Czy zmierzamy do eugeniki liberalnej?
Dopóki medyczna ingerencja kieruje się klinicznym celem leczenia chorób albo profilaktyki, lekarz może zakładać zgodę pacjenta, leczonego zapobiegawczo. Założenie konsensu zmienia działanie sterowane egocentrycznie w działanie komunikacyjne. Interweniujący genetyk, dopóki uważa się za lekarza, nie musi traktować ludzkiego zarodka z obiektywizującym nastawieniem technika, jako rzecz, którą trzeba wytworzyć, naprawić albo wyregulować zgodnie z życzeniami. (...) Leczony "zapobiegawczo" pacjent może się w przyszłości, jako osoba, odnieść do takiej prenatalnej interwencji inaczej niż ktoś, kto dowiaduje się, że jego genetyczne zadatki zostały zaprogramowane, niejako bez wirtualnej zgody, wyłącznie według preferencji osób trzecich. Dopiero w tym wypadku ingerencja genetyczna przybiera formę "technicyzacji" natury ludzkiej. Inaczej niż przy interwencji klinicznej, genetyczny materiał jest tu poddany manipulacji z perspektywy kogoś, kto działa instrumentalnie - wedle własnych celów "kolaboracyjnie" wywołuje pożądany stan. Modyfikujące ingerencje genetyczne noszą znamiona eugeniki pozytywnej, jeżeli przekraczają granice wyznaczone przez "logikę leczenia", tj. unikania zła.
Rozwiń ZwińInterakcyjna struktura procesów edukacji, w których dziecko zawsze występuje w roli drugiej osoby, sprawia, że formujące charakter oczekiwania rodziców są zasadniczo "podważalne". (...) Otóż takiej szansy nie ma wówczas, gdy preferencje rodziców zostały utrwalone genetycznzie. Interwencja genetyczna nie otwiera pola komunikacji, w którym planowane dziecko traktowane jest jako druga osoba i objęte procesem porozumiewania się. (...) Ingerencja prenatalna nie pozwala nastolatkowi dokonać rewizji, równoznacznej z procesem uczenia się. Zwada z genetycznie utrwalonym zamiarem osoby trzeciej to sytuacja bez wyjścia.
Interakcyjna struktura procesów edukacji, w których dziecko zawsze występuje w roli drugiej osoby, sprawia, że formujące charakter oczekiwan...
Rozwiń ZwińManipulowanie składem genomu, coraz dokładniej rozszyfrowywanego, oraz oczekiwania niektórych genetyków, że wkrótce będzie można wziąć sprawę ewolucji we własne ręce, sięgają obszarów, którymi dotąd nie mogliśmy rozporządzać, i podważają kategorialną różnicę między subiektywnym a obiektywnym,, między tym, co powstało naturalnie, a tym, co zostało zrobione. Chodzi o to, że biotechnologia zaciera głęboko zakorzenione rozróżnienia, dotychczas w naszych samoopisach uznawane za stałe. Mogłoby to zmienić naszą gatunkową samowiedzę etyczną w taki sposób, że naruszona zostałaby również nasza świadomość moralna - albowiem naturalana geneza stanowi niezbędny warunek, abyśmy mogli pojmować się jako autorzy własnego życia i jako równoprawni członkowie moralnej wspólnoty. Jest dla nas czymś oczywistym, że istniejemy jako ciało czy też poniekąd "jesteśmy" ciałem - otóż przypuszczam, że umiejętność programowania własnego genomu mogłaby zakłócić tę oczywistość oraz stworzyć nową, asymetryczną relację między osobami.
Manipulowanie składem genomu, coraz dokładniej rozszyfrowywanego, oraz oczekiwania niektórych genetyków, że wkrótce będzie można wziąć spraw...
Rozwiń Zwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przyszłość natury ludzkiej. Czy zmierzamy do eugeniki liberalnej?
Pan Habermas ♥️
Pan Habermas ♥️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMusiałam przeczytać na zaliczenie przedmiotu, jak się okazało nie była taka zła. Szybko się czyta i sporo rzeczy można się dowiedzieć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWarto przeczytać nawet nie po to, aby mieć zdanie na temat eugeniki, ale żeby się skonfrontować z filozoficznymi, świeckimi rozważaniami na temat naszej - ludzkiej - natury i etycznej konstytucji.