Idee i symbole sztuki chrześcijańskiej
- sztuka
- WAM
- 2010-01-01
- 2010-01-01
- 978-83-7505-462-0
- sztuka ikonografia sztuka chrześcijańska symbol
Od pierwszych wieków sztuka spełniała w życiu Kościoła funkcję religijną. Przedstawienia artystyczne przekazywać miały również prawdy wiary. Zarówno malarstwo, jak rzeźba stosowały niezliczone symbole, wyrażając skomplikowane treści. Przedmiotem opracowania są przesłania symboliczne i ideowe polskiej sztuki chrześcijańskiej - od czasów piastowskich po współczesność. Ich analiza opiera się przede wszystkim na teologii średniowiecznej, czerpiącej z Pisma Świętego, Ojców Kościoła oraz z tekstów liturgistów. Zawsze w wydarzeniach religijnych ważną rolę odgrywały i nadal odgrywają symbole oraz wielkie przesłania ideowe. To one są najskrytszą cząstką natury ludzkiej, odciskając się w duszy i umyśle. Pozwalają zrozumieć sposób myślenia ludzi w konkretnych epokach i sytuacjach.