Najnowsze artykuły
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać207
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać4
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać11
Popularne wyszukiwania
Polecamy
Warneńczyk

- powieść historyczna
- 1976-01-01
- 1976-01-01
Powieść o losach Władysława Warneńczyka, króla polskiego z dynastii jagiellońskiej, który swój przydomek "zawdzięcza" wielkiej bitwie z Turkami, stoczonej w okolicach słynnego dziś bułgarskiego kurortu.
Kup Warneńczyk w ulubionej księgarnii
- Biografie/Monografie 1
- Historyczne 1
- 2009 Nabytki 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Warneńczyk
Całkiem przyjemna lektura o życiu i tragicznych losach polskiego króla Władyslawa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla kogoś, kogo interesuje historia to na pewno obowiązkowa lektura. Jeśli tylko przebrnie się przez trochę "archaiczny" język polski i trudne nazwiska węgierskie ;) Oczywiście to poniekąd fikcja literacka, ale zawsze to jakś propozycja jak naprawdę mogły wyglądać tamte wydarzenia...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW mojej opinii napisana wręcz baśniowo. Przyjemnie się czyta. Ciekawe fakty z życia młodego króla Polski i Węgier. Kiedy czyta się przebieg samej bitwy pod Warną, czytelnikowi jest szkoda i żal po Warneńczyku. Tak wielka bitwa mogła być wygrana... :) Fajna, prosta, napisana troszkę w archaicznym języku książka, która przypadła mi do gustu.