ArtykułyMilion euro dla pisarki i burza w branży. Nagroda „Aena de Narrativa“ rozpala emocje
LubimyCzytać5

- Plague
- 2011-04-06
- 2011-04-06
- Natalia Mętrak-Ruda
Nie ma już nadziei w Perdido Beach.
Brakuje wody, kolejne dzieciaki umierają na grypę, której uleczyć nie potrafi nawet Lana. Na dodatek z ciałami niektórych mieszkańców ETAP-u dzieje się coś strasznego - tak strasznego, że nie mogąc znieść męczarni, błagają o śmierć. To coś rozprzestrzenia się równie szybko, jak śmiercionośny wirus grypy. Rada ogłasza kwarantannę na terenie całego miasta. Drake ucieka z więzienia. Krążcy po ulicach biczoręki budzi powszechną grozę.
Prawdziwa bitwa toczy się jednak w niewielkim pokoju, w domu na skraju Perdido Beach... Mały Pete, autystyczny brat Astrid, śni w morderczej gorączce. Jednak jego upiorne wizje, to nie majaki szaleńca – gdy rozum śpi, budzą się upiory...
Coś szuka dostępu do miasta, coś bardzo, bardzo złego, coś, czego nie można zobaczyć ani pokonać na jawie.
Kup Faza czwarta: Plaga w ulubionej księgarnii
Faza czwarta: Plaga
Coraz gorzej, panie Grant i drodzy Czytelnicy. Niestety, ale powieści zmierzają w stronę pewnego absurdu i obezwładniającej nudy. Nic ciekawego się nie dzieje, czyta się sucho i bez emocji. W czwartej części cyklu, oczywiście, dzieje się coś nowego. Jednak dla mnie niektóre wątki były już absurdalne. Trochę będę zdradzać z fabuły, więc wybaczcie. Po pierwsze dziwne, praktycznie nie do pokonania potworki w końcu znikają. Już nie chcę zdradzać jak, ale mam wrażenie, jakby autor je wymyślił, a potem nie za bardzo wiedział, co z tym tematem zrobić i skończyło się to, jak skończyło. Po drugie "operacja" jednej z bohaterek. Naprawdę? - pytałam samą siebie. Mimo całej mocy Lany, całego założenia ETAP-u, całej koncepcji gatunku (gdzie praktycznie wszystko może się zdarzyć) to jest naciągane, niewiarygodne i niedorzeczne. Słabo wyszła ta część. Jestem bardzo rozczarowana, bo mimo że pozostałe części nie były ambitnie napisane i czasem bardzo przynudzały, to i tak mnie zaciekawiły. Teraz? Dla mnie porażka.
Oceny książki Faza czwarta: Plaga
5933 użytkowników ma tytuł Faza czwarta: Plaga na półkach głównych- Przeczytane 3 850
- Chcę przeczytać 2 033
- Fantastyka 53
- Z biblioteki 41
- 2011 38
- 2013 37
Tagi i tematy do książki Faza czwarta: Plaga

Cytaty z książki Faza czwarta: Plaga
- Czasami cię nienawidzę! - zawołał, ruchem nadgarstka posyłając kamień z klifu na dół, prosto do wody.
- Tylko czasami? Diana uniosła brew sceptycznie. - Ja nienawidzę cię prawie cały czas.
- Tylko czasami? Diana uniosła...
Taylor ciagneła:
- Oh, Sam gdybyś tylko mógł byc tak madry i taki świetoszkowaty jak ja! Gdybys tylko był w stanie zrozumieć, że nigdy nie zdobędziesz mnie-niebieskookiej blondynki Astrid!
- Sam czy moge juz ją zastrzelic?- spytała Dekka.- Czy jeszcze za wcześnie?
- Poczekaj aż znajdziemy się w górach. Stlumią dźwięk.
Taylor ciagneła:
- Mowisz przez sen.
- Co mówiłam?
- Głównie coś w rodzaju: "mmm, uchhh, mmm, nie próbuj... urghhh". A poza tym pierdnęłaś bardzo cichutko. Niemal Melodyjnie.
- Mowisz przez sen.
- Co mówiłam?

OPINIE i DYSKUSJE o książce Faza czwarta: Plaga
W tej części jest świeżej, zło przybiera coraz dziwaczniejsze formy, tym razem dodatkowym problemem jest plaga chorób i zmutowanych zwierząt, no i dużo się tu dzieje w głównym wątku fabularnym, a zakończenie wywraca całą społeczność do góry nogami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwiat GONE wciągnął mnie na dobre. Surowy, bezlitosny, ale tak niesamowicie wciągający, że totalnie się od niego uzależniłam. Bohaterowie są tu tak prawdziwi, że nie da się wobec nich pozostać obojętną. Raz ich kocham, chwilę później mam ochotę nimi potrząsnąć. Jestem zaskoczona, że mimo, że jestem już dawno po 30, historia o dzieciakach tak bardzo mnie zachwyciła.
Uwielbiam w tej serii to, że Grant ani na chwilę nie pozwala czytelnikowi odetchnąć. Cały czas się coś dzieje, akcja gna do przodu niczym burza z piorunami, a bohaterowie stają się coraz bardziej mroczni i brutalni.
Ogroooomnie chciałabym obejrzeć ekranizację tej serii, serio!
Świat GONE wciągnął mnie na dobre. Surowy, bezlitosny, ale tak niesamowicie wciągający, że totalnie się od niego uzależniłam. Bohaterowie są tu tak prawdziwi, że nie da się wobec nich pozostać obojętną. Raz ich kocham, chwilę później mam ochotę nimi potrząsnąć. Jestem zaskoczona, że mimo, że jestem już dawno po 30, historia o dzieciakach tak bardzo mnie zachwyciła....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo tej pory najbrutalniejsza część, przez co odłożyłam ją i wróciłam do niej po jakimś czasie. Potem szybko się czytało. Ciekawa, dobrze poprowadzona historia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa seria naprawdę mnie wciągnęła. Naprawdę się tego nie spodziewałam biorąc pod uwagę jej klimat, nie przepadam za taką tematyką. Powtórzę się ale uważam, że ta seria nie powinna być rekomendowana dla młodzieży, zależy o jakim wieku myślimy mówiąc "młodzież", bo czasami niektóre opisy przyprawiały mnie o dreszcze, a bliżej już mi do 30 niż do 20 🤭
Jak na razie dla mnie najlepsza część.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak na razie dla mnie...
Świetna rozrywka! Gone jest dla mnie absolutnym zaskoczeniem, a każdy tom trzyma w napięciu i fenomenalnie odciąga od rzeczywistości. Okej, seria ma swoje bolączki: ma uproszczenia fabularne, cudowne przypadki na rękę bohaterom, nie każda przemiana jest dla mnie w pełni sensowna, a co niektóre z postaci zachowują się aż nazbyt dojrzale, ale nic z tych rzeczy nie psuje mi zabawy w czasie lektury. W tym momencie nic więcej mi nie trzeba.
W tym tomie nawiązujemy do poprzedniego grypą, która przeradza się w śmiercionośną pandemię. Jednak to jest ETAP, więc bohaterowie nie mogą zmagać się tylko z tym problemem. Dodatkowo mamy więc bunt, problem z jedzeniem, kończąca się wodę, wielkie robale wyłażące z ciał... Orkowi odbija, Drake dostaje armię i wszystko to powoduje, że dzieciaki muszą szukać pomocy. Świetne, choć brutalne. Czasem zapominam, że najstarsze dzieciaki mają tu tylko 15 lat. Od razu będę czytać kolejny tom!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Faza czwarta: plaga” to czwarty tom serii „Gone”, który do wszystkich trudności naszych bohaterów dokłada epidemię grypy, w której ludzie DOSŁOWNIE wypluwają sobie płuca i nowego wroga w postaci wielkich robaków.
Miasto pod kopułą, nadprzyrodzone zdolności i tworzenie się społeczeństwa na nowo z dzieci i nastolatków to w bardzo dużym skrócie najważniejsze informacje o serii Gone, które z marszu powinny Was zachęcić do sięgnięcia po nią, jeśli tylko uda Wam się gdzieś dorwać tomy tej serii. Wzięła mnie ta seria totalnie z zaskoczenia. Nie spodziewałam się, że aż tak mnie wciągnie. Uwielbiam motyw tworzącego się od podstaw społeczeństwa po jakiejś apokalipsie, więc wiedziałam, że się polubię z tą serią, ale tutaj jest to w tak dusznej atmosferze i ciągłym napięciu, że nie mogę się oderwać od każdego kolejnego tomu. Jest to brutalne, ale w taki sposób, że mnie to jednocześnie obrzydza i kręci. 😂 Dałabym to jednak starszej młodzieży, bo jest spora szansa, że ja sama mogę mieć koszmary związane z niektórymi wydarzeniami, które tam miały miejsce. Nie mówię, że jest to idealna historia bez luk fabularnych, ale jak widzę jakieś nieścisłości to w ogóle nie psują mi one zabawy.😂
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiasto pod kopułą, nadprzyrodzone zdolności i tworzenie się społeczeństwa na nowo z dzieci i nastolatków to w bardzo dużym skrócie najważniejsze informacje o...
Za każdym razem czytając GONE czuję się jakbym oglądała serial. Zawsze coś się dzieje i ciągle pojawiają się zwroty akcji ;) Ciekawe co mnie czeka w ostatnich dwóch tomach
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO ludzie co tu się działo. Bardzo dobry tom.
O ludzie co tu się działo. Bardzo dobry tom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna część powieści gdzie zostali same dzieci bez rodziców.
Historia mi się bardzo podobała i wciągała od pierwszej strony.
Książkę się szybko czytało.
Polecam wam tą książkę jeśli jeszcze nie czytaliście.
Kolejna część powieści gdzie zostali same dzieci bez rodziców.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria mi się bardzo podobała i wciągała od pierwszej strony.
Książkę się szybko czytało.
Polecam wam tą książkę jeśli jeszcze nie czytaliście.
Oj, dzieje się! Zdawałoby się, że ocalałe dzieciaki przetrwały już wszystko, co najgorsze. Ale nie: czeka je jeszcze brak wody pitnej, śmiercionośna pandemia grypy, ucieczka Drake'a z więzienia i plaga zmutowanych insektów... A stwór w ciemnościach tylko czeka, żeby dorwać małego Pete'a...
Dobrze się to czyta :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobrze się to czyta :)