Faza czwarta: Plaga
- 2011-04-06
- 2011-04-06
- Natalia Mętrak-Ruda
- Grant fantastyka
Nie ma już nadziei w Perdido Beach.
Brakuje wody, kolejne dzieciaki umierają na grypę, której uleczyć nie potrafi nawet Lana. Na dodatek z ciałami niektórych mieszkańców ETAP-u dzieje się coś strasznego - tak strasznego, że nie mogąc znieść męczarni, błagają o śmierć. To coś rozprzestrzenia się równie szybko, jak śmiercionośny wirus grypy. Rada ogłasza kwarantannę na terenie całego miasta. Drake ucieka z więzienia. Krążcy po ulicach biczoręki budzi powszechną grozę.
Prawdziwa bitwa toczy się jednak w niewielkim pokoju, w domu na skraju Perdido Beach... Mały Pete, autystyczny brat Astrid, śni w morderczej gorączce. Jednak jego upiorne wizje, to nie majaki szaleńca – gdy rozum śpi, budzą się upiory...
Coś szuka dostępu do miasta, coś bardzo, bardzo złego, coś, czego nie można zobaczyć ani pokonać na jawie.
- 3 770
- 1 994
„Faza czwarta: plaga” to czwarty tom serii „Gone”, który do wszystkich trudności naszych bohaterów dokłada epidemię grypy, w której ludzie DOSŁOWNIE wypluwają sobie płuca i nowego wroga w postaci wielkich robaków.
Miasto pod kopułą, nadprzyrodzone zdolności i tworzenie się społeczeństwa na nowo z dzieci i nastolatków to w bardzo dużym skrócie najważniejsze informacje o serii Gone, które z marszu powinny Was zachęcić do sięgnięcia po nią, jeśli tylko uda Wam się gdzieś dorwać tomy tej serii. Wzięła mnie ta seria totalnie z zaskoczenia. Nie spodziewałam się, że aż tak mnie wciągnie. Uwielbiam motyw tworzącego się od podstaw społeczeństwa po jakiejś apokalipsie, więc wiedziałam, że się polubię z tą serią, ale tutaj jest to w tak dusznej atmosferze i ciągłym napięciu, że nie mogę się oderwać od każdego kolejnego tomu. Jest to brutalne, ale w taki sposób, że mnie to jednocześnie obrzydza i kręci. 😂 Dałabym to jednak starszej młodzieży, bo jest spora szansa, że ja sama mogę mieć koszmary związane z niektórymi wydarzeniami, które tam miały miejsce. Nie mówię, że jest to idealna historia bez luk fabularnych, ale jak widzę jakieś nieścisłości to w ogóle nie psują mi one zabawy.😂
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiasto pod kopułą, nadprzyrodzone zdolności i tworzenie się społeczeństwa na nowo z dzieci i nastolatków to w bardzo dużym skrócie najważniejsze informacje o...
O ludzie co tu się działo. Bardzo dobry tom.
O ludzie co tu się działo. Bardzo dobry tom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna część powieści gdzie zostali same dzieci bez rodziców.
Historia mi się bardzo podobała i wciągała od pierwszej strony.
Książkę się szybko czytało.
Polecam wam tą książkę jeśli jeszcze nie czytaliście.
Kolejna część powieści gdzie zostali same dzieci bez rodziców.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria mi się bardzo podobała i wciągała od pierwszej strony.
Książkę się szybko czytało.
Polecam wam tą książkę jeśli jeszcze nie czytaliście.
Oj, dzieje się! Zdawałoby się, że ocalałe dzieciaki przetrwały już wszystko, co najgorsze. Ale nie: czeka je jeszcze brak wody pitnej, śmiercionośna pandemia grypy, ucieczka Drake'a z więzienia i plaga zmutowanych insektów... A stwór w ciemnościach tylko czeka, żeby dorwać małego Pete'a...
Dobrze się to czyta :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobrze się to czyta :)
Ogromnie ubolewam nad tym, że nieuchronnie zbliżam się do końca serii. Jestem totalnie zachwycona światem i bohaterami GONE (tymi pozytywnymi jak i negatywnymi, dawno nie targały mną takie emocje związane z poczynaniami bohaterów jak w tym przypadku).
Przeczytanie czwartego tomu zajęło mi dwa dni, ale gdybym nie musiała wstawać rano do pracy to zapewne zarwałabym na tę część noc :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytanie czwartego tomu zajęło mi dwa dni, ale gdybym nie musiała wstawać rano do pracy to zapewne zarwałabym na tę...
Po wielu latach z tej części pamiętam najbardziej to, że była wyjątkowo obrzydliwa. :p Ale bardzo lubię wątek epidemii, dlatego też jest moją ulubioną odsłoną Gone.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toreally liked it
really liked it
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiązka mi się podobała acz kolwike gdybym mogła dałbym je 8,5 a nie 9. Nastawiłam się na tą ksiażkę bardzo pozytywnie wszyscy mówili że to najlepsza część itd. Myślałam że to będzie coś niesamowitego. Mimo wszystko ksiązka jest moim zdaniem na razie naleprza z całej serri jednek oczekiwałam czegoś o wiele bardziej pozytywnego.
Mimo wszytko bardzo poleca te serie. Najmniej mi się podobała chyba pierwsza część potem trzecia potem druga i na koniec 4 jestem ciekawa czy po przcezytaniu wszytkich ksiażek z tej serii mój ranking się zmieni
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMimo wszytko bardzo poleca te serie. Najmniej...
Autor po raz kolejny bierze nas w podróż po Etapie. Jestem pod wielkim wrażeniem ilości bohaterów. Na dodatek jeszcze o wszystkich pamiętamy.
Sam bardzo się zmienił. Już nie jest członkiem rady, nie sprawuje władzy. A jednak wyrusza w bardzo ważną misję na polecenie Alberta.
Caine jest bardzo pewny siebie i swoich umiejętności. Wie, że może liczyć na Dianę, Penny i Robala. Jest totalnym przeciwieństwem Sama.
Diana przeszła ogromną przemianę. Na początku myślałam, że mi się litery poprzestawiały. Po prostu nie wierzyłam w jej przemianę.
Astrid jak to Genialna Astrid zmaga się z młodszym bratem.
W książce jest poruszony ważny temat-brak wody do picia. Ten wątek jest genialnie przedstawiony. Dzieciaki są w stanie zrobić wszystko za jedną kroplę wody.
Podsumowując, książka jak jej poprzedniczki jest ciekawa. Mamy nowe przygody.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem na Perdido Beach została zesłana grypa, którą nawet Uzdrowicielka nie umie uleczyć. Potem następują robaki.
Za każdym razem czytając GONE czuję się jakbym oglądała serial. Zawsze coś się dzieje i ciągle pojawiają się zwroty akcji ;) Ciekawe co mnie czeka w ostatnich dwóch tomach