Najnowsze artykuły
ArtykułyMilion euro dla pisarki i burza w branży. Nagroda „Aena de Narrativa“ rozpala emocje
LubimyCzytać5
Artykuły„Kawa z Mistrzem Zbrodni” – wygraj spotkanie z Wojciechem Chmielarzem z okazji Światowego Dnia Książki
LubimyCzytać10
Artykuły"Przejścia. Którędy do miłości" Natalii de Barbaro. Mamy dla Was 40 egzemplarzy książki!
LubimyCzytać2
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać446
Popularne wyszukiwania
Polecamy
Imperium Wschodu. T. 1, Spustoszone ziemie

- fantasy, science fiction
- Imperium Wschodu (tom 1)
- Empire of the East: the Broken Lands
- 1990-01-01
- 1990-01-01
- Jerzy Śmigiel
Imperium Wschodu to opowieść o czasach, gdy nie technika jest podstawą bytu upadłej ludzkiej cywilizacji, lecz magia. Europa pogrążyła się w barbarzyństwie, jest podzielona na księstewka i państewka, nad wszystkim zaś dominuje na nowo odrodzony żywioł Wschodu.
Między suzerenami toczy się jednak cicha rywalizacja - każdy z nich pragnie wybić się nad pozostałych, a pomocą w tym może być Bestia - nie wiadomo czy zwierzę, czy mechanizm pozostały po przodkach, którego poszukują i władcy, i wolne jeszcze narody. Bestia bowiem jest kluczem do zwycięstwa.
Kup Imperium Wschodu. T. 1, Spustoszone ziemie w ulubionej księgarnii
Oceny książki Imperium Wschodu. T. 1, Spustoszone ziemie
63 użytkowników ma tytuł Imperium Wschodu. T. 1, Spustoszone ziemie na półkach głównych- Przeczytane 45
- Fantasy 4
- Fantastyka 4
- Na wymianę 1
- Przeczytane wielokrotnie 1
- Dzieciństwo 1
- Techno-fantasy 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Imperium Wschodu. T. 1, Spustoszone ziemie
Może być, czyli cztery gwiazdki. Świat, w którym upadła nauka, Europę podbili najeźdźcy ze wschodu dysponujący tajemniczą magią, a jeden chłopiec może ich pokonać dzięki odnalezieniu Tajemniczego Artefaktu z Przeszłości (czyli supernowoczesnego czołgu). Dałbym może nawet pięć gwiazdek, bo to taki produkcyjniak, literatura rozrywkowa klasy B, pulpa - ale WYDAWCA NIE WYDAŁ DRUGIEGO TOMU!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTom 1 i jedyny jaki ukazał się w Polsce. Ocena niska za brak kontynuacji .
Tom 1 i jedyny jaki ukazał się w Polsce. Ocena niska za brak kontynuacji .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę przeczytałem tak mimochodem - a niech będzie - i może być. Nie jest to jakieś cudo. Łatwa miła i przyjemna, wchodzi gładko... i równie gładko wychodzi. I chociaż ciekawy jest wątek Bestii to okładka nazbyt zdradza fabułę. I chociaż ciekawy, nie nowy to wątek połączyć postapo z fantasy. Wyszło bez zbytniej sztuczności ale też bez specjalnego polotu. Ograne motywy fantasy. Dobrze się czyta a gdyby nie to pewnie nie doczytałbym do końca. A tak książka odfajkowana i idzie sobie w świat. Na pewno znajdzie sowich amatorów ale dla mnie to przelotny epizod. A! No i jak to w życiu bywa - to jest tom pierwszy... i już nie wydano kolejnych. Zakończenie jest zamknięte ale ktoś może chcieć więcej. Mi już wystarczy ;)
Książkę przeczytałem tak mimochodem - a niech będzie - i może być. Nie jest to jakieś cudo. Łatwa miła i przyjemna, wchodzi gładko... i równie gładko wychodzi. I chociaż ciekawy jest wątek Bestii to okładka nazbyt zdradza fabułę. I chociaż ciekawy, nie nowy to wątek połączyć postapo z fantasy. Wyszło bez zbytniej sztuczności ale też bez specjalnego polotu. Ograne motywy...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW mojej opinii książka dobra. Ma prostą acz ciekawą historię. Czasami miałam wrażenie, że w niektórych momentach fabuła płynie zbyt szybko w innych się dłuży, ale to pewnie tylko osobiste odczucie. Brak dokładniej opisanego świata w którym historia ma miejsce wpływa niestety na minus. Mimo wszystko książkę czytało się przyjemnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWydana w 68' powieść fantasy łącząca magię z elementami technologii. Nic odkrywczego, fabuła uboga, podobnie świat przedstawiony. Na plus kilka ładnie napisanych i fajnie dopracowanych opisów. Bawiłem się nieźle.