ArtykułyNowa powieść Wojciecha Chmielarza - przeczytaj fragment!
LubimyCzytać1
ArtykułyAlfabet pisarza: Adam Przechrzta
LubimyCzytać4
Artykuły„Kosmiczna kuźnia. Bastion Boga”: co kryje niebo?
LubimyCzytać4
ArtykułyWielka sztuka, zakazane miłości i biblioteka pośród ruin. Nowości pod patronatem Lubimyczytać.
LubimyCzytać2
Proszę państwa do gazu

- reportaż
- 2008-01-01
- 2008-01-01
Czyta: Ryszard Nadrowski
Kup Proszę państwa do gazu w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Proszę państwa do gazu
Króciutkie opowiadanie obok którego nie da się przejść obojętnie. Najsłynniejsze z opowiadań Borowskiego, zaliczających się z kolei do najważniejszych obrazów II wojny światowej. Jak na marne kilka stron wywiera gigantyczny wpływ, stanowi opis świata, który z ludzi, wszystkich znajdujących się pod jego wpływem, zarówno SS-manów jak i więźniów, wyciska ostatnie krztyny człowieczeństwa. Pokazuje ludzi w obliczu niewyobrażalnego odczłowieczenia, jest świadectwem największej zbrodni w historii ludzkości. Jeden opis, niezbyt rozbudowany, kilka godzin z obozowego życia. Przeczytać zdecydowanie warto.
Oceny książki Proszę państwa do gazu
9406 użytkowników ma tytuł Proszę państwa do gazu na półkach głównych- Przeczytane 7 187
- Chcę przeczytać 2 184
- Lektury 282
- Lektury szkolne 69
- Literatura polska 45
- II wojna światowa 23
Tagi i tematy do książki Proszę państwa do gazu

Inne materiały dotyczące książki Proszę państwa do gazu

Lista lektur na rok szkolny 2020/21. Jakie książki będą czytać uczniowie?

75. rocznica wyzwolenia obozu Auschwitz. Cytaty z książek o Zagładzie
Cytaty z książki Proszę państwa do gazu
Jest prawo obozu, że ludzi idących na śmierć oszukuje się do ostatniej chwili. Jest to jedyna dopuszczalna forma litości.
- Słuchaj Henri, czy my jesteśmy ludzie dobrzy?
- Czemu się głupio pytasz?
- Widzisz, przyjacielu, wzbiera we mnie zupełnie niezrozumiała złość na tych ludzi, że przez nich muszę tu być. Nie współczuję im wcale, że idą do gazu. Żeby się ziemia pod nimi wszystkimi rozstąpiła. Rzuciłbym się na nich z pięściami. Przecież to jest patologiczne chyba, nie mogę zrozumieć.
- Słuchaj Henri, czy my jesteśmy ludzie dobrzy?
- Czemu się głupio pytasz?
- Widzisz, przyjacielu, wzbiera we mnie zupełnie niez...
Nie, ludzi nie zabraknie. Spalą się Żydzi, spalą się Polacy, spalą się Rosjanie, przyjdą ludzie z Zachodu i Południa, z kontynentu i wysp.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Proszę państwa do gazu
Najbardziej wymowne: "Proszę państwa do gazu" i "Ludzie, którzy szli". Bierność, zlagrowanie, egoizm i obojętność jako obrona przed nieludzkim czasem zagłady
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to,, Proszę państwa do gazu "autorstwa Tadeusza Borowskiego to bardzo smutna opowieść o życiu ludzi podczas II wojnie światowej. Czytałam ją z wielkim niedowierzanie, mimo że wiedziałam z opowiadań starszego pokolenia jak wyglądało życie ludzi w tamtym okresie. Jednak opisy zbrodni jakich dopuszczali się zabory były dla mnie tak przerażające, że musiałam ją czytać na,, raty ". Cieszę się, że jednak ja przeczytałam,a oparta na niej matura została zdana. Warto po nią sięgnąć i pamiętać o tych trudnych czasach pełnych cierpienia, ale także ogromnej wiary, nadziei i miłości. Obyście nie zapomnieli jak wiele poświęcili dla nas nasi przodkowie byśmy mogli dziś żyć bezpiecznie i szczęśliwie.
,, Proszę państwa do gazu "autorstwa Tadeusza Borowskiego to bardzo smutna opowieść o życiu ludzi podczas II wojnie światowej. Czytałam ją z wielkim niedowierzanie, mimo że wiedziałam z opowiadań starszego pokolenia jak wyglądało życie ludzi w tamtym okresie. Jednak opisy zbrodni jakich dopuszczali się zabory były dla mnie tak przerażające, że musiałam ją czytać na,, raty...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpowiadania Borowskiego miażdżą swoją atmosferą znieczulicy. Na końcu każdego z nich nie ma żadnego morału. Nieraz puentą jest tragiczny los przedstawionych w nich ludzi. Nie wszystkie trzymają równy poziom, z pewnością jednak można znaleźć tu perełki. Niezbyt spodobały mi się historie z końcowego segmentu "Kamiennego świata". Uważam, że są za krótkie i stanowią bardziej strumień świadomości niż opowiadania. Za to pozostałe, czyli "Pożegnanie z Marią" i "Pewien żołnierz", potrafią strzelić w pysk bezwzględną rzeczywistością... Dobrze, że jest to lektura obowiązkowa dla maturzystów. Dla młodszych mogłaby być zbyt brutalna. W końcu nikt nie jest w stanie przedstawić lepiej realiów obozów i wojny niż naoczny świadek. W przeciwieństwie do, przykładowo, książki Grzesiuka o obozie, nie ma tu humoru ani pozytywnego podejścia do życia. Jest rozpacz i beznadzieja, z której uwolnić może tylko śmierć. Przybijająca, ale bardzo potrzebna lektura. Otwiera człowiekowi oczy na to jak wojna jest w stanie zmienić ludzi. Warto poznać więcej niż maturalne opowiadanie „Proszę państwa do gazu”. Naprawdę fajnie się czytało, pomimo ciężkiej tematyki.
Opowiadania Borowskiego miażdżą swoją atmosferą znieczulicy. Na końcu każdego z nich nie ma żadnego morału. Nieraz puentą jest tragiczny los przedstawionych w nich ludzi. Nie wszystkie trzymają równy poziom, z pewnością jednak można znaleźć tu perełki. Niezbyt spodobały mi się historie z końcowego segmentu "Kamiennego świata". Uważam, że są za krótkie i stanowią bardziej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPozycja wręcz obowiązkowa aby nigdy nie zapomnieć o tych strasznych czasach. Pisane na "gorąco" przez tego, któremu udało się przeżyć!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo raz pierwszy, odkąd pamiętam, miałem wrażenie, że czytam o człowieku, który próbuje przetrwać piekło, nie wierząc już w nic – nawet w dobro.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo nie jest książka o bohaterstwie, o nadziei ani o moralności. To książka o systemie, który odebrał ludziom sens człowieczeństwa i o tych, którzy mimo to żyli dalej, robili swoje, oddychali, pomagali, kradli, umierali.
Hmmm...czytałem kilka, bodajże 3 opowiadania w liceum, z tego tomiku. Po latach postanowiłem przeczytać cały zbiór. Sądzę, że jest to jedna z ważniejszych lektur życiowych. Szczególnie znaczące, a zarazem najbardziej wstrząsające jest opowiadanie "Proszę Państwa do gazu" - tam bowiem uwidacznia się to, co Hannah Arendt, Viktor Frankl, Emmanuel Levinnas mówili o odczłowieczenie w totalitarnym świecie obozów - o "innym świecie", parafrazując Grudzińskiego. Straszna jest konkluzja, że... ludzie w obozach mogli żyć dzięki śmierci innych.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMocno męcząca i przytłaczająca. Choć historię krótkie, trudno się czytało.
Mocno męcząca i przytłaczająca. Choć historię krótkie, trudno się czytało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie daję oceny, bo uważam, że takich książek nie da się osądzić sprawiedliwie. Przeżycia i czasy tragiczne, ale sposób ich opisania mnie nie ujął.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciężko się czyta Borowskiego. Tematykę już znam i jeśli porównać niektóre dzienniki obozowe z tymi opowiadaniami, Borowski traci. Nie zamierzam tu umniejszać przeżyć autora, jednak jego styl wyrażania się nie podszedł mi po paru próbach zabrania się do książki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jest to lektura na wakacje, trudno też wystawić opinię czy ilość gwiazdek. Opowiadania omawiałam jeszcze w szkole średniej, dopiero teraz zabrałam się za przeczytanie całej pozycji. Warto, nie jest to długie.