Oczami psa

- flora i fauna
- Inside of a Dog. What Dogs See, Smell, and Know
- Czarna Owca
- 2010-11-10
- 2010-11-10
- 2012-04-12
- Magdalena Bugajska
- psy wychowanie
O czym myślą psy? Jak postrzegają świat i to dziwne zwierzę – człowieka? Jak to jest czuć zapach ludzkiego smutku i mijającego czasu? Dlaczego nie da się nie pobiec za rowerzystą? Na te i wiele innych pytań odpowiada w swej książce dr Alexandra Horowitz. Autorka omija pułapkę antropomorfizacji, nie próbuje uczłowieczać psa na siłę, bada umysł zwierzęcia, które samo nie może o sobie niczego powiedzieć. Książka zawiera opisy najnowszych badań wskazujących na niezwykłe umiejętności czworonogów m.in. wyczuwania ludzkich nastrojów i wykrywania chorób, zanim zrobi to człowiek.
Chyba każdy właściciel psa zgodzi się, że j e g o pies jest wyjątkowy. Zdrowy rozsądek podpowiada, że to nie może być prawdą. Nie każdy pies...
RozwińDopiero gdy znika język, zaczyna się naprawdę głęboka relacja.
Bardzo lubię tego typu książki i czytałam z przyjemnością. Podobała mi się bardziej niż Nosem psa (w tamtej moim zdaniem było zbyt dużo wątków na temat używania nosa przez samą autorkę). Zarzucić jej można to, że czuć, że książka nie jest już najnowsza (pierwsze wydanie w 2009 roku). Za przykład mogę podać to jak autorka opisuje podawanie swojemu psu winogron i rodzynek, które teraz są powszechnie znane z tego że są dla psów trujące. Myślę jednak, że nadal wiele można z niej wyciągnąć. Przede wszystkim zachęca do uważniejszej obserwacji naszych psów - niestety na codzień widzę, że wielu opiekunów tego nie robi. Może też skłonić do całkowicie innego spojrzenia na psy, jak na… psy, a nie małych ludzi, do czego bardzo zachęcam!
więcej Pokaż mimo toPierwsze rozdziały nudne, potem było już raczej ciekawiej i wciągająco. W każdym razie można się czegoś więcej dowiedzieć o naszych czworonożnych przyjaciołach.
Pokaż mimo toZdecydowanie najlepsza psią książka jaką do tej pory przeczytałam! Pełno w niej zrozumienia, miłości i wrażliwości, którymi autorka darzy psy.
Publikacja uświadamia nam, że musimy znaleźć środek między antropomorfizacją psów, a traktowaniem go jak "domowych wilków". Bogata bibliografia, w tym liczne odwołania do eksperymentów i badań potwierdzają rzetelność treści. Grzechem byłoby nie wspomnienie o prostej, ale zarazem tak bardzo trafnej i pięknej okładce....
Książka zatem jest jednocześnie wartościwym źródłem informacji o tym jak świat wygląda oczami psów i swoistym aktem miłości do nich. Z całego serduszka polecam!!
więcej Pokaż mimo toPublikacja uświadamia nam, że musimy znaleźć środek między antropomorfizacją psów, a traktowaniem go jak "domowych wilków". Bogata bibliografia, w tym liczne odwołania do eksperymentów i badań potwierdzają rzetelność treści....
W przystępny sposób opisuje podstawy psychologii psów. Odwołuje się do ciekawych badań i w dość plastyczny sposób przedstawia omawiane zagadnienia. Jako osobie, która nie miała wiele styczności z psami, pomogła mi lepiej zrozumieć zachowania, których byłem świadkiem.
Pokaż mimo toDobry początek na drodze do zrozumienia psów, choć trzeba mieć świadomość, że każdy z nich może wymykać się schematom.
Pokaż mimo toOd teraz trochę inaczej spoglądam na swojego Goździka. Bardziej zdroworozsądkowo i bez spiny.
Bardzo dobra. Autorka przytacza wiele badań naukowych, ale czyta się to bardzo łatwo i przyjemnie. Po tej książce czuję, że bardziej rozumiem psy.
Pokaż mimo toKsiążka może być interesująca dla laików, dla osób, dla których dopiero zaczyna się przygoda życia z psem, jak również dla tych, którzy wcześniej nie interesowali się psią psychiką. Jednak raczej nie polecam dla osób, które już mają jakieś pojęcie. Mi ta książka się dłużyła i mnie nudziła.
Pokaż mimo toNie porwała mnie ta książka, łatwo się ją czytało, ale nieco drażniła mnie autorka (szczególnie jej opisywanie jakie wypadki miały jej psy, z jakąś taką nonszalancją, infantylnością).
Pokaż mimo toTroszkę rozwlekle ale pouczająco.
Troszkę rozwlekle ale pouczająco.
Pokaż mimo toBardzo cenna pozycja dla każdego, kto intetesuje się psychiką psa. Oczekiwałam więcej naukowych rzeczy, ale ostatecznie też jest dobrze, napisane od serca, na podstawie doświadczenia i obserwacji autorki.
Pokaż mimo toMogłaby być krótsza, bo trochę niektóre wątki się ciągną i powtarzają, ale koniec końców - polecam miłośnikom psowatych!