Oczami psa

- Inside of a Dog. What Dogs See, Smell, and Know
- Magdalena Bugajska
- Czarna Owca
- psy wychowanie
- Inside of a Dog. What Dogs See, Smell, and Know
- flora i fauna
- Magdalena Bugajska
- psy wychowanie
O czym myślą psy? Jak postrzegają świat i to dziwne zwierzę – człowieka? Jak to jest czuć zapach ludzkiego smutku i mijającego czasu? Dlaczego nie da się nie pobiec za rowerzystą? Na te i wiele innych pytań odpowiada w swej książce dr Alexandra Horowitz. Autorka omija pułapkę antropomorfizacji, nie próbuje uczłowieczać psa na siłę, bada umysł zwierzęcia, które samo nie może o sobie niczego powiedzieć. Książka zawiera opisy najnowszych badań wskazujących na niezwykłe umiejętności czworonogów m.in. wyczuwania ludzkich nastrojów i wykrywania chorób, zanim zrobi to człowiek.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
Chyba każdy właściciel psa zgodzi się, że j e g o pies jest wyjątkowy. Zdrowy rozsądek podpowiada, że to nie może być prawdą. Nie każdy pies...
Rozwiń
Opinie [48]
Ten, kto choć raz żył pod jednym dachem z psem niczego odkrywczego się nie dowie. Mimo wszystko lektura całkiem przyjemna.
Pokaż mimo toTemat ciekawy, jednak jego przestawienie jest kiepskie. Brak spójności, chaotyczność i niedopowiedzenia utrudniają kontakt z książką.
Pokaż mimo toMało konkretnych informacji byłem z tego w stanie wyjąć, niektóre można poddawać w wątpliwość. Szczerze mówiąc, ciężko jest je sprawdzić, bo na te tematy nadal nie ma wielu badań.
Lekkie rozczarowanie.
Dobrze, że zaczęłam czytać książki autorki od "Nosem psa", bo była ona zdecydowanie uboższa w wiedzę od tej pozycji.
więcej"Oczami psa" jest dużo bardziej konkretna. Podczas gdy w drugiej części jest opisanych bardzo wiele osobistych doświadczeń autorki ze zmysłem węchu, tutaj jest dużo wiedzy naukowej, potwierdzonej badaniami. I to mi się bardzo podobało. Co prawda o większości...
Sympatyczna opowieść o ukochanym psie, ale dla mnie rozczarowanie. Spodziewałam się pozycji bardziej naukowej, bardziej opartej na badaniach. Być może (jak zresztą twierdzi sama autorka) nie ma ich zbyt dużo, ale być może zabrakło ich w tej książce.
Pokaż mimo toBardzo fajny punkt widzenia czterech łapek. Polecam posiadaczom pupili, gdyż pozycja jest warta uwagi :)
Pokaż mimo toKocham swojego psa i jest on moim najlepszym przyjacielem, więc z chęcią sięgnąłem po książkę,która zgłębia tajniki psiej psychiki.Autorka podeszła do zagadnienia w sposób naukowy i bardzo rzetelny.Sama jest posiadaczką psa,więc mogła też spisać własne obserwacje i wnioski.Wyjaśnia ona różnice między psem,a innymi psowatymi,opisuje ich zmysły i jak są one przez zwierzęta...
więcejCiekawa, ale oczekiwałam czegoś innego. Dużo opisów badań. Wartościowa lektura - po przeczytaniu zaczęłam lepiej rozumieć "pieskie zachowania".
Pokaż mimo toPozwól swojemu psu być psem - to myśl przewodnia całej książki. Przeczytałam ją i jestem wdzięczna autorce, że pozwoliła mi zrozumieć bardziej mojego psiego przyjaciela. Odtąd wystrzegać się będę antropomorfizowania, wymagania rzeczy, których wymagać się nie powinno. Dzięki niej spojrzałam krytycznie na siebie i z większym zrozumieniem patrzę na psią naturę.
więcejPatrzmy,...
Polecam!!! Zdecydowanie i dla osób zajmujących się profesjonalnie psami i dla laików, którzy mają psa jako towarzysza.
Pokaż mimo toBardzo ciekawa lektura, skłaniająca do wielu przemyśleń na temat naszych relacji z psami, ich sposobu postrzegania świata i nas, ludzi. Polecam.