ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać207
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać4
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać11
Walkirie

- As Valkirias
- 2010-10-14
- 2010-10-14
- 2005-01-01
Jedna z najbardziej osobistych książek Paula Coelho.
Kiedy myślisz o Walkiriach, pomyśl o odwadze. Jak wiele potrzeba odwagi, by zajrzeć w głąb siebie? Jak mocno trzeba uwierzyć, by rozum i serce mogły się pojednać? Jak odróżnić prawdziwą miłość od zauroczenia? W poszukiwaniu swojego anioła Paulo wyrusza z żoną w podróż po pustyni Mojave. Droga okazuje się wyboista i usiana kolejnymi, coraz trudniejszymi pytaniami. Opowieść o potrzebie zaakceptowania własnych słabości, pojednania się z przeszłością, o poznawaniu swoich zalet i umiejętności przyjmowania szczęścia bez poczucia winy. Opowieść o przemianie, którą każdy z nas musi przejść, żeby zrobić krok do przodu.
Kup Walkirie w ulubionej księgarnii
Walkirie
Od dłuższego już czasu już zastanawiam co się stało z moim ulubionym niegdyś pisarzem. Kilka lat temu zaliczyłam Paulo Coelho do grona wybranych przeze mnie pisarzy. Musiałabym chyba wrócić do tych książek, które kiedyś mnie urzekły, bo już sama nie wiem czy to ja się zmieniłam, czy jego pisarstwo stało się tak kiepskie. Ta książka to po prostu porażka i nikomu nie mogłabym polecić jej z czystym sumieniem. Pomału zaczynam się obawiać czy autor jest jeszcze w pełni władz umysłowych, czy też gdzieś zagubił się w poszukiwaniu swoich metafizycznych doznań. A balansowanie pomiędzy niby głęboką wiarą a magią i okultyzmem ociera się prawie o herezję. W ubiegłych wiekach chyba zostałby spalony na stosie. Nie chcę więcej pisać, bo obawiam się, że powiem za dużo złego. Niedawno wyszła najnowsza książka Paulo Coelho "Szpieg" i mam poważne obawy do co do jej zawartości.
Oceny książki Walkirie
3899 użytkowników ma tytuł Walkirie na półkach głównych- Przeczytane 2 933
- Paulo Coelho 39
- 2011 25
- 2012 17
- 2014 10
Tagi i tematy do książki Walkirie

Inne materiały dotyczące książki Walkirie

Cytaty z książki Walkirie
Wszystko, co zdarza się raz, może już się nie przydarzyć nigdy więcej, ale to, co zdarza się dwa razy, zdarzy się na pewno i trzeci." [s.11]
Najgorszym więzieniem jest przeszłość." [s.153]
Najgorszym więzieniem jest przeszłość." [s.153]
Kobieta po prostu widzi rzeczy, których mężczyźni nie są w stanie zauważyć." [s.79]

OPINIE i DYSKUSJE o książce Walkirie
Na prawdę, na mało której książce tak się wynudziłam jak na tej. Jakby autorowi brakowało pomysłu na fabułę i musiał coś dać wydawnictwu - rzekomo opisując swoją podróż z żoną przez pustynię i dość nieziemskie doświadczenia. Znajdzie się tam jakaś mądrość warta zapamiętania, ale odniosłam wrażenie straty czasu, który mogłam poświęcić na ciekawszą lekturę. Skończyłam ją tylko dlatego, że była cienka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOd razu nasuwa mi się pytanie o tytułowe postacie. Pochodzą one z mitologii nordyckiej. Walkirie to pomniejsze boginie, córki Odyna, zwykle przedstawiane jako piękne dziewice-wojowniczki dosiadające skrzydlatych koni (czasem wilków),uzbrojone we włócznie i tarcze. Zadaniem walkirii jest sprowadzanie dusz najdzielniejszych poległych w boju wojowników do krainy wiecznej szczęśliwości o nazwie Walhalla. Takie oto stworzenia Paulo Coelho wraz z żoną spotyka na pustyni Mojave w Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej. Zachodzą tam nierealne sytuacje.
W tej autobiograficznej powieści z 1992 roku jasno widać zagubionego duchowo Paula Coelha. Wchodzi w magię i powiązany z nią okultyzm. Już w pierwszym rozdziale (podział tekstu na sekcje traktuję jako podział na rozdziały) zaczynają pojawiać się głupoty. W powieści występuje ich bardzo dużo, a wśród głównych znajdują się: "czy anioł ma skrzydła", "drugi umysł", "wzrost duszy", "channeling", osiem "walkirii". Odczuwam przykrość, że tracę czas na czytanie tak prostackiej książki.
Od razu nasuwa mi się pytanie o tytułowe postacie. Pochodzą one z mitologii nordyckiej. Walkirie to pomniejsze boginie, córki Odyna, zwykle przedstawiane jako piękne dziewice-wojowniczki dosiadające skrzydlatych koni (czasem wilków),uzbrojone we włócznie i tarcze. Zadaniem walkirii jest sprowadzanie dusz najdzielniejszych poległych w boju wojowników do krainy wiecznej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajsłabsza książka tego autora, którą czytałam w ostatnim czasie. Początek jest ok, jak i wątek, gdzie prawie wyzionęli ducha na pustyni. Ale później, jak spotykają walkirie dzieje się jakiś kompletny odlot i to w złym tego słowa znaczeniu. Kompletnie to do mnie nie przemówiło. Jednocześnie zastanawiam się, czy na tą ocenę nie wpływa w dużej mierze fakt, że większość książek Coehlo czytałam będąc młodszą...
Najsłabsza książka tego autora, którą czytałam w ostatnim czasie. Początek jest ok, jak i wątek, gdzie prawie wyzionęli ducha na pustyni. Ale później, jak spotykają walkirie dzieje się jakiś kompletny odlot i to w złym tego słowa znaczeniu. Kompletnie to do mnie nie przemówiło. Jednocześnie zastanawiam się, czy na tą ocenę nie wpływa w dużej mierze fakt, że większość...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo się czyta szybko, przystępnym językiem - do tego Coelho już przyzwyczaił. Parę ciekawych mądrości zawartych. Co ważne, Coelho ma przyjemny nieskomplikowany styl.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Walkirie" Paulo Coelho to fascynująca opowieść o duchowej podróży i poszukiwaniu wewnętrznej harmonii. Książka wciąga czytelnika swoją mistyczną atmosferą, zachęcając do refleksji nad siłą wiary i transformacją osobistą.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie do końca ze mną rezonuje ta książka. Ale nie można zarzucić, że brakuje w niej osobistych przemyśleń autora. To osobisty pamiętnik przeplatany z elementami fantasy. Coehlo snuje swoją opowieść na temat podróży z żoną przez pustynię i poszukiwania swoich aniołów. Zaduma, refleksja, wiara, filozofia, poszukiwanie, próba dla małżeństwa, wytrwałość. To wszystko znajdziemy w tej nietuzinkowej książce. Zamyśliłam się nad nią chwilami, ale nie zachwyciłam na tyle, by do niej wrócić.
Nie do końca ze mną rezonuje ta książka. Ale nie można zarzucić, że brakuje w niej osobistych przemyśleń autora. To osobisty pamiętnik przeplatany z elementami fantasy. Coehlo snuje swoją opowieść na temat podróży z żoną przez pustynię i poszukiwania swoich aniołów. Zaduma, refleksja, wiara, filozofia, poszukiwanie, próba dla małżeństwa, wytrwałość. To wszystko znajdziemy w...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNieco filozoficzna , o poszukiwaniu sensu w życiu i swego miejsca na świecie.
Nieco filozoficzna , o poszukiwaniu sensu w życiu i swego miejsca na świecie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tonie mojw klimaty
nie mojw klimaty
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDruga pozycja z pięciu pożyczonych od szefa Coelho... Przeczytana i zwyczajnie jak dla mnie słaba... zmęczona i szczęśliwie dokończona!...tyle...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna filozoficzna podróż w głąb siebie. Moment gdy główni bohaterowie poznają "Walkirie" na motocyklach jest dla mnie punktem zwrotnym i przełomowym.