Ala Makota. Maksymalnie ja 1

Okładka książki Ala Makota. Maksymalnie ja 1 autora Małgorzata Budzyńska, 9788324014309
Okładka książki Ala Makota. Maksymalnie ja 1
Małgorzata Budzyńska Wydawnictwo: Znak Cykl: Ala Makota (tom 0.1) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
Ala Makota (tom 0.1)
2010-01-01
2010-01-01

Kup Ala Makota. Maksymalnie ja 1 w ulubionej księgarnii

Ala Makota. Maksymalnie ja 1

Oceny książki Ala Makota. Maksymalnie ja 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ala Makota. Maksymalnie ja 1

Nie da się ukryć, że to książka przede wszystkim dla młodszych czytelników. Zdecydowanie bardziej trafiła do mnie w wieku 13 lat, teraz wyższa ocena wynika raczej z nostalgii, która pozwala mi przymknąć oko na infantylność głównej bohaterki czy szkolne problemy, które od dawna mnie nie dotyczą - gdyby teraz był mój pierwszy raz, trudniej byłoby mi przebrnąć przez całość. Plusik za humor, wiele sytuacji i tekstów nadal mnie bawi.

Z tego co widzę dużo osobą nie przypadło do gustu według mnie jest fajna lekka i warta przeczytania 7/10.

O ile bardzo lubię kolejne tomy tego cyklu, o tyle przy czytaniu tej części męczyłam się niesamowicie. Momentami bywało zabawnie, ale przez większość czasu było po prostu zwyczajnie do bólu.

657 użytkowników ma tytuł Ala Makota. Maksymalnie ja 1 na półkach głównych
165 użytkowników ma tytuł Ala Makota. Maksymalnie ja 1 na półkach dodatkowych

Małgorzata Budzyńska
Małgorzata Budzyńska
Pisarka, autorka książek dla młodzieży, których bohaterkami są zwariowane nastolatki, przeżywające pierwsze dorosłe problemy z chłopakami, z rodziną. Jeśli ktoś sądzi, że w Polsce nie zdarzają się kariery w stylu pani Rowling, myli się. Małgorzata Budzyńska wymyśliła Alę Makotę, zajmując się dwójką maluchów: Krzysiem i Sylwią. Zamierzała się oderwać od przecierania zupek, a napisała młodzieżowy bestseller, którego dwa tomy sprzedały się w nakładzie ponad 40 tys. egzemplarzy. Z wykształcenia jest lingwistką - iberystką, a mieszka - podobnie jak jej bohaterki - na warszawskim Ursynowie.

Pamiętnik jedynaczki 2. Sekret Dzikiego Hanna Kowalska-Pamięta
Pamiętnik jedynaczki 2. Sekret Dzikiego
Hanna Kowalska-Pamięta
Jeśli po zakończeniu ,,Pamiętnika Jedynaczki”, pomyśleliście, że życie Pauliny stanie się spokojne, to byliście w błędzie. Mama dziewczyny wciąż nie może znaleźć pracy, rodzina znów zaczyna coś ukrywać. Paulina spotyka się z Maćkiem, synem pani Abramskiej, ale chłopak też nie mówi jej wszystkiego. Problemy nie omijają też Beaty, której chłopak również nie jest z nią do końca szczery, oraz Iwona, która zakochała się w nowym nauczycielu matematyki. Nie czytałam ,,Sekretu Dzikiego” jako dziecko, więc to było moje pierwsze spotkanie z tą książką. Podobnie jak pierwsza część, jest napisana w prosty i przyjemny sposób, nie brak tu humoru, życiowych mądrości i poruszania codziennych problemów takich jak bezrobocie jednego z rodziców czy niesympatyczni ludzie z klasy. Hanna Kowalska – Pamięta zwraca uwagę na to jak ważna jest przyjaźń oraz rodzina. Paulina jest jedynaczką, więc tym bardziej lgnie do swoich dwóch przyjaciółek – Iwony i Beaty. Dziewczyny zawsze się wspierają i pomagają sobie w każdej sytuacji, traktują się wyrozumiale, nawet gdy nie zgadzają się ze sobą. Paulina ma małą rodzinę z którą nie zawsze potrafi się dogadać, ale bardzo silna więź łączy ją z ciocią Małgosią. Autorka pokazuje również ciepłe relacje nastolatki z rodzicami. Mimo, że nie zawsze jest kolorowo, obie strony starają się, by ich rodzina była dobra i kochająca. Podejrzewam, że gdybym przeczytała tą książkę w tym samym wieku, co pierwszą część, również byłabym nią zachwycona. Chyba jednak nie jestem już grupą docelową dla ,,Sekretu Dzikiego”, no i nie mam już sentymentu z dzieciństwa jak w przypadku ,,Pamiętnika Jedynaczki”. Tajemnice bohaterów nie wydawały mi się już takie ekscytujące, sekrety cioci Małgosi i Maćka odgadłam dość szybko. Niektóre kwestie nie zostały dokładnie wyjaśnione bądź stało to się zbyt szybko i to też mi się nie podobało – to jest książka dla dzieci. Kowalska – Pamięta skupiła się tu bardzo na wątkach miłosnych, co nie do końca było dobre, ponieważ ucierpiały na tym inne kwestie, no i bardzo młodzi bohaterowie chwilami wydawali się bawić w dorosłych. Oceniam ,,Sekret Dzikiego” na siedem gwiazdek, ponieważ niższa ocena byłaby niesprawiedliwa. Nie jestem już grupą docelową tej książki i to oczywiście, że nie spodobała mi się tak jak osobom młodszym. Dla dzieci i wczesnych nastolatków to naprawdę dobra propozycja, ponieważ nie porusza zbyt trudnych tematów, bohaterowie są sympatyczni, a książka ma wyraźny morał i pokazuje dobre wzorce, nie będąc moralizatorską. ,, Wiesz, czasami, nie zawsze, ale czasami… Trzeba komuś zaufać(…) Nie pytać o nic, po prostu zaufać. I to tylko tyle.”
FannyBrawne - awatar FannyBrawne
Ślicznotka Andrzej Klawitter
Ślicznotka
Andrzej Klawitter
Tak jak jest napisane na książce "polskie realie powieści dla młodzieży" to nie wiem dlaczego ale jak dla mnie ta książka jest jakby powiązana z jeziorem osobliwości (Krystyny s.)....Wiktoria, piękna dziewczyna która ma piękne kluczyki od właśnie zabawa słowami... Pięknego porsche, zostawionego jej przez chłopaka... Angażuje się że tak powiem w ustabilizowane się między 2 szkołami pierwsza dom dziecka i druga,w ten sposób zadaje pytania uczniom i inne papierowe zadania potrzebne jej do własnej prywatnej pracy. Lecz między dwoma szkołami nie ma lekko, ciągła rywalizacja pomiędzy dwoma uczniami (nie powiem o kogo chodzi.. Czytać ^^) o dziewczynę o styl życia po prostu,totalna walka na ego a Wiktoria pomiędzy tym wszystkim. Lecz sytuacja wymyka się spod kontroli gdy jeden z uczniów "Roman" (to mogę powiedzieć) zdaje sobie sprawę że sam siebie oszukuje próbując odzyskać uczucia do jego koleżanki do której tak dzielnie podchodził lecz ona jest z zgadnijcie kim? Tym z domu dziecka... To oczywiście jak nie a to b i to b widzi w Wiktorii. Jedyna alternatywa żeby porzucić to wszystko za sobą to romans z W. ... Lecz gdy Roman zdaje se sprawie ze Wiktoria minimalnie nawet się nim nie interesuje to sięga po tabletkę.. Jakom i w jaki sposób? Jakie to będzie mieć konsekwencje? Arcydzieło to nie jest ale bardzo dobrze rozbudowana powieść autobiograficzna że tak powiem o samej głównej bohaterce.
sebastian x - awatar sebastian x

Cytaty z książki Ala Makota. Maksymalnie ja 1

Małgorzata Budzyńska Ala Makota. Maksymalnie ja 1 Zobacz więcej