Najkrótszą drogą

biografia, autobiografia, pamiętnik
1992-01-01
1992-01-01
83-11-07918-8

Kup Najkrótszą drogą w ulubionej księgarnii

Oceny książki Najkrótszą drogą

OPINIE i DYSKUSJE o książce Najkrótszą drogą

1961
1962

Książka to unikalny historyczny dokument, spisany przez twórcę i dowódcę 1 Samodzielnej Brygady Spadochronowej.
Autor opisuje jej historię od chwili powstania w Anglii, do udziału w operacji " Market Garden " we wrześniu 1944 r w Holandii.
Trzeba dodać, że gen. Sosabowski po nieudanej akcji pod Arnhem stał się " kozłem ofiarnym " podłego postępowania Anglików, a w szczególności marszałka B. Montgomery, faktycznie odpowiedzialnego za klęskę i olbrzymie straty.
To obrzydliwe zachowanie naszych sojuszników było powodem pozbawienia generała dowództwa Brygady w grudniu 1944 r.
Polski bohater narodowy po wojnie został na emigracji i pracował jako magazynier w fabryce urządzeń elektrycznych.
WSTYD ANGLIO !!!
Polacy jako jedyny z aliantów ( ok. 30 państw ) nie brali udziału w wielkiej defiladzie zwycięstwa 08. 06. 1946. r. w Londynie !!!
JESZCZE WIĘKSZY WSTYD ANGLIO !!!
Książkę POLECAM !!!

Z racji osoby autora książkę czytało się bardzo dobrze. W ciekawy sposób opisuje formowanie 1 Samodzielnej Brygady Spadochronowej z punktu widzenia jej pomysłodawcy i dowódcy, a potem jej kluczowe użycie w operacji "Market-Garden". Według mnie jednak lepiej mieć już jakąś wiedzę na temat Sosabowskiego i działań na froncie II wojny Światowej, ale to rzecz praktycznie naturalna przy wspomnieniach. Nie można tej książki traktować jako autobiografii Sosabowskiego, generalnie jest to raczej książka o Brygadzie Spadochronowej niż o jej dowódcy. Formę autobiografii spełnia natomiast inna pozycja napisana przez Stanisława Sosabowskiego, a mianowicie "Droga wiodła ugorem", która jest też godną polecenia książką i może być dobrym wstępem do "Najkrótszą drogą".

Generał Stanisław Sosabowski to postać wybitna, lecz niestety całkowicie zapomniana. Był twórcą 1 Samodzielnej Brygady Spadochronowej, nowatorskiej i elitarnej jednostki Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie, którego usiłowali skazać na zapomnienie nie tylko komunistyczni wrogowie polskiej tożsamości narodowej, ale także Brytyjczycy, którzy po porażce operacji Market-Garden usiłowali właśnie generała Sosabowskiego obciążyć własną nieudolnością i niekompetencją, która kosztował życie setek żołnierzy.
Generał Sosabowski był dla Brytyjczyków jak wyrzut sumienia, bo ostrzegał Brytyjczyków przed słabościami planowanej operacji desantowej i nie omylił się, a więc w haniebnie niski, tchórzliwy sposób publicznie go sponiewierano i wyklęto. Bardzo cenna książka i warta lektury choćby po to, aby poznać sylwetkę generała Sosabowskiego, także jako ojca nie mniej bohaterskiego syna, powstańca warszawskiego Stanisława Janusza Sosabowskiego, ps.Stasinek.

110 użytkowników ma tytuł Najkrótszą drogą na półkach głównych
26 użytkowników ma tytuł Najkrótszą drogą na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Najkrótszą drogą

Stanisław Sosabowski
Stanisław Sosabowski
Polski dowódca wojskowy, generał brygady Wojska Polskiego. Przed I wojną światową działał w organizacjach niepodległościowych. W czasie wojny służył w armii austro-węgierskiej,a po wojnie wstąpił do Wojska Polskiego. Ukończył studia w Wyższej Szkole Wojennej w Warszawie, potem pracował w niej jako wykładowca. Z początkiem II wojny światowej został dowódcą 21 pułku piechoty „Dzieci Warszawy”. Walczył we Francji a następnie w Wielkiej Brytanii, gdzie zorganizował I Samodzielną Brygadę Spadochronową, która wzięła udział w największej operacji powietrzno-desantowej sprzymierzonych w Holandii (Arnhem). Po wojnie został zdemobilizowany, pozostał na emigracji w Wielkiej Brytanii. Zmarł na zawał serca w Londynie, jego proch zostały zgodnie z jego wolą przewiezione do Polski i złożone na warszawskich Powązkach. Sosabowski został odznaczony w Wielkiej Brytanii Komandorią Orderu Imperium Brytyjskiego, w Holandii Orderem Brązowego Lwa i w Polsce: Krzyżem Kawalerskim Orderu Wojennego Virtuti Militari, Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski, Krzyżem Walecznych, Krzyżem Niepodległości, Złotym Krzyżem Zasługi z Mieczami.

Cytaty z książki Najkrótszą drogą

Dodaj cytat z książki Najkrótszą drogą