Córka rabina. O seksie, narkotykach i ortodoksyjnych Żydach opowieść prawdziwa

- 2010-09-27
- 2010-09-27
- 978-83-60279-44-1
- Maciej Świerkocki
Reva Mann okazała się paskudnym dzieckiem, zakałą porządnej rodziny. Jej dziadek był naczelnym rabinem Izraela, ojciec cieszył się opinią szacownego rabina w Londynie. Tymczasem Reva buntuje się przeciwko przyzwoitemu wychowaniu i wszystkiemu, co wyniosła z domu. Aby żyć po swojemu, zrywa z rodziną i jej tradycjami, popadając w całkowitą skrajność - rzuca się w wir narkotyków i seksualnej swobody.
Kilka lat później przychodzi opamiętanie, Reva wstępuje do szkoły dla pobożnych kobiet w Jerozolimie. Chce zapomnieć o błędach młodości i zacząć nowe życie. Wychodzi za mąż za ortodoksyjnego Żyda, zostaje przykładną żoną i matką gromadki dzieci.
W swoich zdumiewająco szczerych wspomnieniach Reva odsłania nam zamknięty świat skrajnie ortodoksyjnego żydostwa. Opisuje, jak swatka raiła jej kolejnych kandydatów i jak wyglądały aranżowane randki ze studentami Talmudu. Bez cienia zażenowania opowiada o rytuałach związanych z małżeństwem, o swojej nocy poślubnej, kodzie zachowań seksualnych i partnerskich obowiązkach.
Kup Córka rabina. O seksie, narkotykach i ortodoksyjnych Żydach opowieść prawdziwa w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Opinia społeczności
Córka rabina. O seksie, narkotykach i ortodoksyjnych Żydach opowieść prawdziwa
Oceny książki Córka rabina. O seksie, narkotykach i ortodoksyjnych Żydach opowieść prawdziwa
1294 użytkowników ma tytuł Córka rabina. O seksie, narkotykach i ortodoksyjnych Żydach opowieść prawdziwa na półkach głównych- Chcę przeczytać 689
- 2013 9
- 2014 8
- Z biblioteki 6
- Do kupienia 6

Opinie i dyskusje o książce Córka rabina. O seksie, narkotykach i ortodoksyjnych Żydach opowieść prawdziwa
Mniej myslenia o rozporku majstra a wiecej o wlasnych dzieciach i byloby dobrze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLiczyłam na wiecej informacji o zyciu, o zwyczajach ortodoksyjnych Żydów. Dostalam pamietnik napalonej i nieszczesliwej kobiety.
W sumie to nie jestem do końca pewna swojej oceny, bo z jednej strony dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy o obyczajach i kulturze Żydów, która mnie pociąga i interesuje. Mam jednak wobec tej książki bardzo wiele uwag i zastrzeżeń. Główna bohaterka, będąca jednocześnie autorką nie wzbudziła mojej sympatii. Nie przemawia do mnie jej wewnętrzna przemiana , zresztą ortodoksyjna Żydówka raczej nie uprawialaby miłości lesbijskiej i nie byłaby napalona na każdego spotkanego faceta. Gdyby nie ciekawe fragmenty ukazujące żydowskie obrzędy i zwyczaje z pewnością rzuciłabym tą książkę w najdalszy kąt, bo czytanie o fantazjach erotycznych Revy i jej perypetiach łóżkowych w ogóle mnie nie interesowało , a jej głupota i beztroska zniechęcała mnie do czytania .Jestem lekko zawiedziona i chyba drugi raz nie sięgnęłabym po ,, Córkę rabina'' .
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla mnie interesująca książka o przeskakiwaniu ze skrajności w skrajność. Pozycja, która może okazać się ciekawa dla ludzi, którzy chcą poszerzać swoje horyzonty i dowiedzieć się choć odrobinę o nowych kulturach, które są czytelnikowi obce.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyślałam, że będzie to książka, którą zresztą bardzo polecam!, w stylu "Najtrudniej jest spotkać Lilit" - A. Grupińskiej. No niestety, niestety, niestety - jedno wielkie rozczarowanie, okraszone fizjologicznym seksem kapiącym z prawie kazdej kartki. Można sobie darowac, wyjatkowo nudna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMożna by powiedzieć, że to taka spowiedź ku przestrodze. Książka pokazuje, że skrajności są bardzo destrukcyjne, a brak odpowiednich relacji w rodzinie prowadzi do upośledzenia społecznego i autodestrukcji. Książka ukazuje jak szowinizm religijny potrafi być ksenofobiczny, egoistyczny i destrukcyjny. Nie inaczej jest z drugiej strony. Źle rozumiana wolność i kultura przyjemności prowadzi do depresji, samotności i samounicestwienia.
Są to jednak oczywistości, o których wszyscy wiedzą, ale nie chcą ich zauważać.
Nic mnie tu nie wstrząsnęło, nic specjalnie nie zastanowiło. Dla mnie jest to tylko potwierdzenie tego, o czym od dawna wiem i czego nie akceptuję.
Można by powiedzieć, że to taka spowiedź ku przestrodze. Książka pokazuje, że skrajności są bardzo destrukcyjne, a brak odpowiednich relacji w rodzinie prowadzi do upośledzenia społecznego i autodestrukcji. Książka ukazuje jak szowinizm religijny potrafi być ksenofobiczny, egoistyczny i destrukcyjny. Nie inaczej jest z drugiej strony. Źle rozumiana wolność i kultura...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDość ciekawa książką dla kogoś kto nie zna realiów życia w innej kulturze. Niektóre elementy trochę potratowane po łebkach i to delikatnie przeszkadzało.
Polecam dla kogoś zainteresowanego poszerzeniem wiedzy o innych obyczajach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam dla kogoś zainteresowanego poszerzeniem wiedzy o innych obyczajach.
Ciekawa książka z powodów obyczajowych. Okładka książki uruchamiająca stereotypowe myślenie jest - w moim przekonaniu - nieadekwatna do treści, w których, na ile to możliwe, unika się stereotypów. Opowieść Revy Mann pokazuje, że nic nie jest oczywiste w świecie, w którym źródłem konfliktu jest napięcię między wolą emancypacji bohaterki a kostyczną religijnością. Niejasna jest formuła gatunkowa tej książki, ale autorka zdobyła się na odwagę, gdy się uwzgledni złożoność sytuacji kobiet w środowiskach ortodoksyjnych.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa pewno warta przeczytania pozycja choćby ze względu na to, aby uświadomić sobie, że skarajność w żadnym wypadku nie jest dobra. Córka rabina, która święta nie jest, a wprost przeciwnie: narkotyki, przygodny seks, alkohol, postanawia ,,nawrócić się", co doprowadza do ślubu z ortodoksyjnym żydem. Czy to się uda?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaskakująca lektura, otwierająca oczy na wiele spraw związanych z ortodoksyjnymi Żydami. Warto przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBaaardzo poszerza horyzonty
Baaardzo poszerza horyzonty