Córka rabina. O seksie, narkotykach i ortodoksyjnych Żydach opowieść prawdziwa

Okładka książki Córka rabina. O seksie, narkotykach i ortodoksyjnych Żydach opowieść prawdziwa autorstwa Reva Mann
Reva Mann Wydawnictwo: Cyklady biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
The Rabbi's Daughter: A True Story of Sex, Drugs and Orthodoxy
2010-09-27
2010-09-27
978-83-60279-44-1
Maciej Świerkocki
Reva Mann okazała się paskudnym dzieckiem, zakałą porządnej rodziny. Jej dziadek był naczelnym rabinem Izraela, ojciec cieszył się opinią szacownego rabina w Londynie. Tymczasem Reva buntuje się przeciwko przyzwoitemu wychowaniu i wszystkiemu, co wyniosła z domu. Aby żyć po swojemu, zrywa z rodziną i jej tradycjami, popadając w całkowitą skrajność - rzuca się w wir narkotyków i seksualnej swobody.

Kilka lat później przychodzi opamiętanie, Reva wstępuje do szkoły dla pobożnych kobiet w Jerozolimie. Chce zapomnieć o błędach młodości i zacząć nowe życie. Wychodzi za mąż za ortodoksyjnego Żyda, zostaje przykładną żoną i matką gromadki dzieci.

W swoich zdumiewająco szczerych wspomnieniach Reva odsłania nam zamknięty świat skrajnie ortodoksyjnego żydostwa. Opisuje, jak swatka raiła jej kolejnych kandydatów i jak wyglądały aranżowane randki ze studentami Talmudu. Bez cienia zażenowania opowiada o rytuałach związanych z małżeństwem, o swojej nocy poślubnej, kodzie zachowań seksualnych i partnerskich obowiązkach.

Kup Córka rabina. O seksie, narkotykach i ortodoksyjnych Żydach opowieść prawdziwa w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Córka rabina. O seksie, narkotykach i ortodoksyjnych Żydach opowieść prawdziwa

Oceny książki Córka rabina. O seksie, narkotykach i ortodoksyjnych Żydach opowieść prawdziwa

Opinie i dyskusje o książce Córka rabina. O seksie, narkotykach i ortodoksyjnych Żydach opowieść prawdziwa

Mniej myslenia o rozporku majstra a wiecej o wlasnych dzieciach i byloby dobrze.
Liczyłam na wiecej informacji o zyciu, o zwyczajach ortodoksyjnych Żydów. Dostalam pamietnik napalonej i nieszczesliwej kobiety.

W sumie to nie jestem do końca pewna swojej oceny, bo z jednej strony dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy o obyczajach i kulturze Żydów, która mnie pociąga i interesuje. Mam jednak wobec tej książki bardzo wiele uwag i zastrzeżeń. Główna bohaterka, będąca jednocześnie autorką nie wzbudziła mojej sympatii. Nie przemawia do mnie jej wewnętrzna przemiana , zresztą ortodoksyjna Żydówka raczej nie uprawialaby miłości lesbijskiej i nie byłaby napalona na każdego spotkanego faceta. Gdyby nie ciekawe fragmenty ukazujące żydowskie obrzędy i zwyczaje z pewnością rzuciłabym tą książkę w najdalszy kąt, bo czytanie o fantazjach erotycznych Revy i jej perypetiach łóżkowych w ogóle mnie nie interesowało , a jej głupota i beztroska zniechęcała mnie do czytania .Jestem lekko zawiedziona i chyba drugi raz nie sięgnęłabym po ,, Córkę rabina'' .

Dla mnie interesująca książka o przeskakiwaniu ze skrajności w skrajność. Pozycja, która może okazać się ciekawa dla ludzi, którzy chcą poszerzać swoje horyzonty i dowiedzieć się choć odrobinę o nowych kulturach, które są czytelnikowi obce.

1294 użytkowników ma tytuł Córka rabina. O seksie, narkotykach i ortodoksyjnych Żydach opowieść prawdziwa na półkach głównych
158 użytkowników ma tytuł Córka rabina. O seksie, narkotykach i ortodoksyjnych Żydach opowieść prawdziwa na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Córka rabina. O seksie, narkotykach i ortodoksyjnych Żydach opowieść prawdziwa

Czytelnicy Córka rabina. O seksie, narkotykach i ortodoksyjnych Żydach opowieść prawdziwa przeczytali również

Człowiek, który wkradł się do Auschwitz Denis Avey
Człowiek, który wkradł się do Auschwitz
Denis Avey Rob Broomby
To historia brytyjskiego żołnierza, o tym co przeżył podczas wojny, jak dobrowolnie dostał się do obozu w Oświęcimiu, jak się z niego wydostał i co działo się po tych wszystkich zdarzeniach. Do tej pory rzadko sięgałam po literaturę obozową. Z doświadczenia wiem, że taką książkę należy czytać w odpowiednim czasie. Zazwyczaj jej treść zostaje w głowie na dłużej i nie można jej tak poprostu skończyć, odłożyć i zapomnieć. Historia głównego bohatera Denisa jest wstrząsająca, to bez wątpienia. Zresztą wszystko co działo się w tamtych czasach do takich należy. Jest to obecnie nie do wyobrażenia. Auschwitz już jako samo słowo budzi strach i przerażenie. Ogrom zła i cierpienia, którego doświadczyło tyle ludzi. Pamiętam, że chodząc do gimnazjum każda ostatnia klasa odwiedzała Oświęcim. Uwierzcie mi, że nigdy chyba nie zapomnę tego, jak to miejsce wpłynęło na grupę gówniarzy jaka z nas była wówczas. Wiadomo wycieczka szkolna, nie ma lekcji, nauki, swawola, żarty, żarciki. Tak zaczynaliśmy wizytę w Auschwitz, podejrzewam, że jak większość młodzieży. Mam wrażenie, że do domu wracaliśmy zupełnie inni. Nie było już śmiechu. Wszyscy byliśmy przybici, mało rozmowni, przerażeni wybrażając sobie co działo się w tym miejscu. A widok tak ogromnej ilości butów w gablocie, pozostałych po więźniach zostanie ze mną długo. To straszne. To miejsce to coś okropnego na mapie naszego kraju. Tymbardziej mocno poruszyła mnie historia Denisa, który opisuje to co się tam działo od wewnątrz. Tym samym wchodząc tam zupełnie dobrowolnie.
uwielbiam_to_czytam - awatar uwielbiam_to_czytam
Córki hańby Jasvinder Sanghera
Córki hańby
Jasvinder Sanghera
Jest taki odcinek drogi kolejowej w Anglii prowadzącej do stacji Londyn Paddington, na którym stwierdzono „nieproporcjonalnie wysoki odsetek” ogólnej liczby samobójstw poprzez śmierć pod kołami nadjeżdżającego pociągu, Brytyjek azjatyckiego pochodzenia. Jednak nie sam fakt samobójstw był powodem zainteresowania się tym problemem lokalnych władz, ale jego niekorzystny wpływ na wizerunek kolei państwowych. Takie podejście do problemu nie zdziwiło autorki tej książki. Kobiety, która przyczyną targnięcia się na własne życie tak wielu kobiet, czasami nawet razem z dziećmi, jaką jest wymuszone małżeństwo i zabójstwo honorowe, zajmuje się od lat wraz z założoną przez siebie fundacją Karma Nirvana. Sama będąc ofiarą przemocy ze strony najbliższych, wie jak pomóc kobietom mającym odwagę sprzeciwić się tradycji i źle pojmowanemu honorowi rodziny, pod którymi kryją się tragedie "kobiet faszerowanych narkotykami, bitych, więzionych, gwałconych i terroryzowanych w czterech ścianach rodzinnych domów". Celowo użyłam pojęcia „tradycji”, ponieważ zwyczaj aranżowanych małżeństw i przymuszania do nich nawet dzieci (dotyczy to nawet dwunastolatek) nie ma podłoża religijnego. Jak sama autorka podkreśla, cytując wypowiedź lorda Ahmeda, członka Izby Lordów: "Żadna religia – chrześcijaństwo, judaizm, hinduizm, sikhizm czy islam – nie zezwala na takie praktyki." Przeciwnie, potępia je. Dlatego właśnie należy traktować je tak, jak przemoc w rodzinie i łamanie praw człowieka i dzieci. Anglia dzięki działalności fundacji Karma Nirvana zaczyna powoli rozumieć ten problem właśnie w taki sposób, przyjmując ustawy ułatwiające ściganie tego typu przestępstw, tworząc Jednostkę do spraw Wymuszonych Małżeństw, przeprowadzając szkolenia dla policjantów, do których zgłaszają się kobiety z prośbą o pomoc, tworząc system wsparcia dla ofiar, które uciekły z domu i wreszcie wspierając działalność fundacji autorki. I mimo, że na okładce widnieje takie zdanie: "Otwiera oczy na okropności będące udziałem niektórych kobiet." To do tytułu tej książki, dopisałabym również słowo „i synowie”, ponieważ problem wymuszanych małżeństw i zabójstw honorowych dotyczy również mężczyzn i chłopców. Brytyjski raport rządowy donosi nawet o piętnastu procentach ich udziału w tym zjawisku społecznym. To ważna książka dla nas, Polaków. Ważne doświadczenie, z którym podzieliła się autorka. Jesteśmy krajem otwartym. Coraz więcej wśród nas obcokrajowców. Warto być przygotowanym na tego typu problemy. Warto uczyć się od innych, jak sobie z nimi radzić. Jak reagować, gdy na posterunek policyjny zgłosi się nastolatka mówiąc: Ojciec chce mnie zabić, bo rozmawiałam z kolegą z klasy. Dzisiaj brzmi to komicznie, ale za kilka lat może zabrzmieć bardzo realnie. To dzięki takiej książce, jak ta "coraz więcej osób uświadamia sobie, że wymuszane małżeństwa, przemoc i zabójstwa honorowe zdarzają się nie tylko w odległych, obcych krajach, ale tuż pod ich nosem, w Wielkiej Brytanii, może w sąsiednim domu", a niedługo również w Polsce. Nie unikniemy tego, wiec bądźmy przygotowani. Posłuchajmy uważnie już w tym doświadczonych. http://naostrzuksiazki.pl/
Maria Akida - awatar Maria Akida
oceniła na76 lat temu
Kobiety z Kabulu Gayle Tzemach Lemmon
Kobiety z Kabulu
Gayle Tzemach Lemmon
.Ledwie Kamila Sidiqi ukończyła studia i zdobyła dyplom nauczycielki, świat wokół niej gwałtownie się zmienił. W Kabulu władzę przejęli talibowie, którzy narzucili drakońskie zasady ograniczające wolność kobiet. Zakazano im pracy poza domem, opuszczania mieszkań bez towarzystwa męskiego opiekuna, a życie w przestrzeni publicznej stało się dla nich niemal niemożliwe. W tych trudnych realiach, Kamila, będąca jedną z rodziny z jedenaściorga dzieci swoich rodziców, musiała znaleźć sposób na wsparcie bliskich. Postanowiła nauczyć się szyć, korzystając z pomocy starszej siostry, i wkrótce rozpoczęła działalność krawiecką. Początkowo realizowała niewielkie zamówienia, ale jej determinacja i umiejętności przyciągnęły kolejne kobiety, które również szukały możliwości zarobku. Tak narodziła się w jej domu szwalnia, która z czasem stała się źródłem utrzymania dla wielu rodzin. Praca nie była łatwa – talibowie często odcinali dostęp do prądu, co zmuszało kobiety do szycia ręcznego, a ciągła obawa przed wykryciem przez władze wymagała zachowania najwyższej ostrożności. Historia Kamili to opowieść o sile, odwadze i przedsiębiorczości w świecie pełnym ograniczeń i przemocy. To także obraz kobiet, które mimo represji potrafiły stworzyć coś niezwykłego – nie tylko zapewniły przetrwanie swoim rodzinom, ale i dały nadzieję całej społeczności. Po upadku reżimu talibów Kamila stała się inspiracją dla wielu, angażując się w działalność społeczną i rozwijając swoje przedsiębiorstwo. Gayle Tzemach Lemmon w swojej książce opisuje nie tylko losy Kamili, ale i szerzej – rolę kobiet w strefach konfliktu. Podkreśla ich zaradność, determinację i umiejętność przekształcania najtrudniejszych wyzwań w szanse na lepsze życie. "Kobiety z Kabulu" to lektura pełna uznania dla zwyczajnych bohaterek, które swoją codzienną walką zmieniają świat.
Andarielka - awatar Andarielka
oceniła na71 rok temu
Droga utraconej niewinności Somaly Mam
Droga utraconej niewinności
Somaly Mam
To zdumiewające, ile wartościowych książek można znaleźć zupełnie przypadkiem, w koszach pełnych podniszczonych egzemplarzy, między kiepską literaturą grozy, a jeszcze słabszymi "powieściami sentymentalnymi". Zdarza mi się wyłowić dobre książki. Takie, których potem nie sposób zapomnieć. Ostatnio trafiłam na książkę "Droga utraconej niewinności", autorstwa kambodżańskiej aktywistki, Somaly Mam. To poruszająca opowieść o upokorzeniu, bólu, wstydzie. O dzieciństwie zniszczonym przez biedę, poniżenie i przemoc. O pełnej fizycznego i psychicznego cierpienia, długiej drodze do bezpiecznego życia. Wreszcie - o trudnej walce i zwycięstwie. Somaly Mam przez wiele lat była prostytutką. Nie wybrała takiej drogi. Sprzedano ją do burdelu, gdy była dzieckiem. Wielokrotnie bito ją, gwałcono i poniżano. Klienci i alfonsi stosowali wymyślne tortury i rozmaite sposoby zastraszania. Pomimo ogromnego bólu Somaly znalazła w sobie siłę, by wyrwać się, rozpocząć nowe życie, a później chronić dziewczęta, którym przysparzano podobnych cierpień. Somaly jest cenioną działaczką. Walczy o godność i bezpieczeństwo kobiet, które padały ofiarami przemocy i handlu ludźmi. Dziś działa nie tylko na terenie Kambodży, ale także m.in. w Wietnamie, Laosie. Odebrała wiele prestiżowych nagród za zaangażowanie społeczne. Książka Somaly Mam to niezwykła opowieść. Nie ma w niej nawet małego pierwiastka fikcji literackiej. Jest brutalna prawda do kambodżańskich (i nie tylko) realiach, o upadku człowieczeństwa. Jest ogromny smutek, złość i bijąca z każdego zdania niezwykła siła autorki. Siła, którą Somaly Mam potrafi wykorzystać, by żyć - pomimo traumatycznych zdarzeń z przeszłości, oraz by działać - budować kolejne placówki dla młodych kobiet uratowanych z domów publicznych, dawać swym podopiecznym wsparcie. Somaly jest wyjątkową kobietą. Jej siła i odwaga inspirują. Jej życie pokazuje, że wszystko jest możliwe. Polecam "Drogę utraconej niewinności". Otwórzmy oczy.
nicniepowiem - awatar nicniepowiem

Cytaty z książki Córka rabina. O seksie, narkotykach i ortodoksyjnych Żydach opowieść prawdziwa

Życie jest jak gobelin.(...)Na tym świecie widzimy tylko jego ściegi i nitki, ale na tamtym zobaczymy w końcu cały obraz, w jaki się układają.

Życie jest jak gobelin.(...)Na tym świecie widzimy tylko jego ściegi i nitki, ale na tamtym zobaczymy w końcu cały obraz, w jaki się układaj...

Rozwiń
Reva Mann Córka rabina. O seksie, narkotykach i ortodoksyjnych Żydach opowieść prawdziwa Zobacz więcej

Całe moje ciało rozpacza, kiedy dołączam do wszystkich matek świata, poznawszy na własnej skórze, na czym polega klątwa Ewy, ale kiedy spoglądam na moją śliczną dziewczynkę, jestem naprawdę szczęśliwa.

Rozwiń

Przeszłam przez piekło, ale ku swojemu zdziwieniu odkryłam, że piekło to nie nieskończona męczarnia, tylko przejściowa udręka, którą trzeba po prostu przeczekać.