![Kto zdobędzie Literackiego Nobla 2025? Wytypuj i wygraj książki! [transmisja LIVE]](https://s.lubimyczytac.pl/upload/texts/22300/22388/22388_1759745403_grafika800x600.jpg)
Artykuły„Kawa z Mistrzem Zbrodni” – wygraj spotkanie z Wojciechem Chmielarzem z okazji Światowego Dnia Książki
LubimyCzytać7
Artykuły"Przejścia. Którędy do miłości" Natalii de Barbaro. Mamy dla Was 40 egzemplarzy książki!
LubimyCzytać2

- 2003-01-01
- 2003-01-01
- angielski
- Alfred Birnbaum, Philip Gabriel
The true story behind an act of terrorism that turned an average Monday morning into a national disaster.
In spite of the perpetrators' intensions, the Tokyo gas attack left only twelve people dead, but thounsands were injured and many suffered serious after-effects. The novelist Haruki Murakami interviews the victim to try and establish precisly what happened on subway that day. He also interviews members and ex-members of the doomsday cult responsible, in the hope that they might be abble to explain the reason for the attack and how it was that their guru instilled such devotion in his followers.
Kup Underground. The Tokyo Gas Attack and the Japanese Psyche w ulubionej księgarnii
Underground. The Tokyo Gas Attack and the Japanese Psyche
OCENA - 6/10 DOBRA Kolejna książka Murakami’ego, którą miałem zaszczyt przeczytać. Muszę przyznać, że reportaż, który wyszedł z pod pióra Japończyka nie jest najwyższych lotów, więc wystawię mu ocenę tylko dobrą. Z pewnością jest to spowodowane faktem, że Murakami nie jest rasowym reporterem więc trudniej było mu poruszać się w tej kategorii. Nie zmienia to jest faktu że, w relacja pod tytułem„PODZIEMIE”, powinna zainteresować część czytelników, ponieważ opisuje interesujący temat dotyczący zamachu w tokijskim metrze w roku 1995. Jest to zbiór relacji bezpośrednich świadków tamtych wydarzeń, ale nie tylko bowiem ta książka pozwoli nam lepiej zrozumieć samych Japończyków i Japonię. Było to ciekawe doświadczenie, bowiem miałem okazję poznać Murakami’ego z innej strony. Co ważne autor wykonał kawał solidnej pracy, aby sporządzić ten reportaż, relacja jest uporządkowana, dokładna, przejrzysta, więc nie będzie problemów ze zrozumieniem wszystkich aspektów tej historii. Czytając tę opowieść będziemy zmuszeni do refleksji i zadawania pytań jak takim zdarzeniom zapobiegać, bowiem był to zamach terrorystyczny, których we współczesnym świecie nie brakuje. Warto więc zapoznać się z tą relacją ponieważ skierowana ona jest do szerszej grupy odbiorców nie tylko fanów Murakami’ego co w mojej ocenie jest największą zaleta tej książki. Pozdrawiam. Jack_
Oceny książki Underground. The Tokyo Gas Attack and the Japanese Psyche
2437 użytkowników ma tytuł Underground. The Tokyo Gas Attack and the Japanese Psyche na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 587
- 2021 41
- 2022 27
- Reportaż 27
- Japonia 19
- Reportaże 15
Tagi i tematy do książki Underground. The Tokyo Gas Attack and the Japanese Psyche

Inne materiały dotyczące książki Underground. The Tokyo Gas Attack and the Japanese Psyche

Haruki Murakami powraca z powieścią. Manuskrypt ma 1200 stron

8 długich książek na jesień

Haruki Murakami. Japoński pisarz przyzwyczaja czytelników do Japonii bez kimon
Cytaty z książki Underground. The Tokyo Gas Attack and the Japanese Psyche
Przezwyciężenie lęku wymaga pozytywnego myślenia. W przeciwnym razie do końca życia zachowuje się mentalność ofiary.
Ale dziwne, wie pan, bo kiedy byłem w Ameryce Południowej, ktoś z ambasady japońskiej w Kolumbii zaprosił mnie na karaoke i na drugi dzień o mało nie poszedłem znowu w to samo miejsce, ale powiedziałem:
-Nie, spróbujmy czegoś nowego.
I właśnie tego dnia wybuchła tam bomba. Pamiętam, że po powrocie do domu pomyślałem: "W Japonii jest przynajmniej bezpiecznie". A nazajutrz jadę do pracy i trafiam akurat na zamach gazowy.
Rozwiń ZwińChyba można złożyć na karb mojego powieściopisarskiego skrzywienia zawodowego to, że mniej interesuje mnie tak zwany "szerszy obraz" niż konkretne, nieupraszczalne człowieczeństwo pojedynczej osoby.
Chyba można złożyć na karb mojego powieściopisarskiego skrzywienia zawodowego to, że mniej interesuje mnie tak zwany "szerszy obraz" niż kon...
Rozwiń Zwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Underground. The Tokyo Gas Attack and the Japanese Psyche
Szkoda, że autor nie poświęcił więcej stron zamachowcom i samej sekcie aby dodać trochę kontekstu. Fajnie się czytało, ale zdecydowanie za mało dramaturgii jak na reportaż
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnakomita. Polecam!
Znakomita. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jest to porywająca lektura, historie się powtarzają co sprawia wrażenie czytania znów tego samego. Rozumiem zamysł relacji poszczególnych osób, ale taki jest mój odbiór.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiby nic odkrywczego, poszczególne wywiady często niewiele sie od siebie różnią - ale byłem ciekaw każdego z nich. Rozmowy z członkami sekty trochę jednak rozczarowują - albo ja się spodziewałem po nich za dużo?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNieszablonowy. Tak można chyba najkrócej określić ten reportaż. 99% autorów piszących o zamachach w tokijskim metrze zrobiłoby 500-stronicowe streszczenie wydarzeń. Murakami zrobił to inaczej. „Podziemie” to wywiady z ludźmi którzy przeżyli atak Najwyższej Prawdy, a w końcówce również z członkami tego ugrupowania. Bez oceniania ze strony autora, w zasadzie Murakami jest tu tylko osobą która wtrąca się tylko kiedy trzeba ruszyć rozmowę dalej. Świetne spojrzenie na japońską mentalność i zachowania społeczne. Książka na swój sposób rewelacyjna, jednak napisana inaczej niż zrobiłby to jakikolwiek aktualny autor. Jest spokojna, cicha i nienastawiona na szokowanie.
Nieszablonowy. Tak można chyba najkrócej określić ten reportaż. 99% autorów piszących o zamachach w tokijskim metrze zrobiłoby 500-stronicowe streszczenie wydarzeń. Murakami zrobił to inaczej. „Podziemie” to wywiady z ludźmi którzy przeżyli atak Najwyższej Prawdy, a w końcówce również z członkami tego ugrupowania. Bez oceniania ze strony autora, w zasadzie Murakami jest tu...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsze 100 stron było ciekawe i wciągające. Z każdą kolejną stroną był już trochę trudniej.
Podobał mi się pomysł z wprowadzeniem krótkiej biografii osób wypowiadających się - dzięki temu został stworozny pewien punkt zaczepienia, który sprawiał, że czytelnik trochę bardziej zaprzyjaźniała się bohaterem. Zdecydowanie plusem tej książki jest również dopuszczenie do głosu członków owej sekty. Dzięki czemu czytelnik ma możliwość zapoznania się z punktem widzenia drugiej strony - sprawców zamachu.
Natomiast w pewnym momencie reportaż zaczyna nabierać charakteru filozoficznego i narracja staje się w pewien sposób nuda i mało dynamiczna. Wszystko nabiera charakteru typowej literatury azjatyckiej - czas niemal zatrzymuje się w miejscu i akcja powolutku się toczy. Jest to styl narracji, który mi nie odpowiada, dlatego ten fragment opuściłam.
Myślę, że książka jest ciekawa, ale nic by się nie stało, gdyby była trochę krótsza i bardziej konkretna.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodobał mi się pomysł z wprowadzeniem krótkiej biografii osób wypowiadających się - dzięki temu został stworozny pewien punkt zaczepienia, który sprawiał, że czytelnik trochę bardziej zaprzyjaźniała się bohaterem. Zdecydowanie plusem tej książki jest również dopuszczenie do głosu...
Ciężko dobrnąć do końca. Książka w połowie robi się monotonna. Jeśli reportaż jako gatunek Wam odpowiada, to pewnie przypadnie Wam do gustu. Jednak jeśli nie jesteście do niego przyzwyczajeni, to ciężko będzie doczytać go do końca. Trudno było mi porzucić tę książkę w połowie. Choć historia ciekawa (bolesna, ciężka, interesująca),to nie czuć że się rozwija w podobnie intrygujący sposób jak inne książki Murakamiego.
Może potrzebne jest jej więcej cierpliwości.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli poszukujesz reporterskiego śledztwa i odtworzenia zamachu minuta po minucie - ta książka nie jest dla Ciebie. Murakami nie pozostawia z resztą co do tego żadnych złudzeń, już na wstępie zastrzegając: "mniej interesuje mnie tak zwany "szerszy obraz" niż konkretne, nieupraszczalne człowieczeństwo pojedynczej osoby".
To nie jest książka o zamachu. To jest książka o ludziach. I jest tak specyficzna, jak specyficzni są jej bohaterowie w swojej powściągliwości, charakterystycznej dla kultury, w jakiej się wychowali. Jedna po drugiej, swoimi historiami dzielą się zwykli Japończycy, dla których pewien normalny dzień zmienił się w koszmar. Jedni szybko się z niego otrząsnęli, inni prawdopodobnie będą zmagać się z traumą do końca życia.
Murakami nie jest moralizatorem. Najpierw oddaje głos ofiarom, potem - członkom sekty. Ponownie nie są to jednak zamachowcy, ale szeregowi ludzie, którzy z tych czy innych powodów dali się przekonać ideologii Ōmu Shinrikyō (na taki, mniej typowy zapis, zdecydował się tłumacz).
To nie znaczy, że w książce nie ma emocji. Po prostu rzadko są one wyrażane wprost. Osoba kryjąca się pod pseudonimem Akashi Tatsuo ani razu nie mówi "kocham moją siostrę" - tę miłość czytamy między wierszami, gdy obserwujemy Tatsuo z oddaniem pielęgnującego młodszą siostrę, która została poważnie okaleczona w zamachu.
"Podziemie" nie spełnia jasnych wymogów współczesnych reportaży - "if it bleeds, it leads". To subtelna opowieść o ludziach, z których jedni stali się ofiarami a inni potworami, choć ani jedni, ani drudzy wcale do tego nie dążyli. Bez ocen, bez pouczeń, bez monopolu na prawdę, bez moralnej wyższości.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo nie jest książka o zamachu. To jest książka o...
Murakami zszedł w tunele tej sprawy tak głęboko jak się dało. Dla Japończyka.
Murakami zszedł w tunele tej sprawy tak głęboko jak się dało. Dla Japończyka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa książkę trafiłem wiedziony ciekawością i poszukiwaniem wiedzy na temat wydarzeń w trakcie zamachu w Tokio.
Miałem nadzieję przeczytać dobry reportaż pokazujący genezę wydarzeń.
Niestety ksiazka okazała się nudna. Powtarzające się w kółko wypowiedzi, mdłe opisy sytuacji i kompletny brak pokazania genezy wydarzeń sprawiają że oceniam książkę na 5 w skali do 10 .
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiałem nadzieję przeczytać dobry reportaż pokazujący genezę wydarzeń.