Okładka książki Przygody Alicji w Krainie Czarów. Po Tamtej Stronie Lustra i co Alicja tam znalazła Lewis Carroll
Lewis Carroll Wydawnictwo: Czytelnik Cykl: Alicja w Krainie Czarów (tom 1-2) literatura dziecięca
literatura dziecięca
Alicja w Krainie Czarów (tom 1-2)
Alice's Adventures in Wonderland. Through the Looking-Glass and What Alice Found There
Wydawnictwo:
Tagi:
klasyka bajka

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Alicja w zwierciadlanym domu, czyli po drugiej stronie lustra Lewis Carroll, John Tenniel
Alicja w zwier... Lewis Carroll, John...
Okładka książki Alice Lewis Carroll, Laura Wade
Alice Lewis Carroll, Laur...

Z klasykami nigdy nie byłam za pan brat, ale czuję jakiś przymus, żeby co jakiś czas po coś z tej gamy sięgnąć. Alicję od zawsze znam, ale nigdy nie czytałam. Teraz mogę powiedzieć, że czytałam... i tyle. Kiedyś pewnie robiła wrażenie i jak na czasy, w których powstała była nietuzinkowa. Może jestem za stara, ale nie zrobiła na mnie większego wrażenia. Nie nudziłam się jednak podczas czytania i to najważniejsze.

Przygody Alicji w Krainie Czarów - ocena 9
O tym, co Alicja odkryła po drugiej stronie lustra - ocena 7

Przygody Alicji w Krainie Czarów - ocena 9
O tym, co Alicja odkryła po drugiej stronie lustra - ocena 7

Na półkach: , , , ,

Druga część kompletnie szalonego snu na jawie z małą blondyneczką w roli głównej. Jakimś cudem tutaj wszystko jest bardziej stonowane, chociaż co chwilę przeskakujemy z jednej do kolejnej sceny. Mała odskocznia od tradycyjnej literatury chyba nikomu nie zaszkodzi.

„- Spójrz na gałąź nad swoją głową – powiedział Komar – to Nierozważka wigilijna. Tułów ma z budyniu wigilijnego, skrzydła z liści ostrokrzewu, a głowę z palącego się rodzynka namoczonego w spirytusie.”

Kocham!
choćby jedynie dla tej książki warto dobrze poznać język angielski, kulturę i smaczki, bo jest jedną z tych, których [wiernie] przełożyć się nie da. Każde tłumaczenie z konieczności musi być osobnym dziełem zanurzonym w świecie naszego języka.

Kocham!

Ilustracje rewelacyjne, dopełniają klimatu. Jako 8-9 letniemu dziecku, którym byłam w trakcie czytania, ta książka wydała się trochę mroczna, wypaczona - dokładnie jak obraz w lustrze.

Porównywanie tłumaczeń Roberta Stillera i Macieja Słomczyńskiego dostarcza niezłej rozrywki. Zabawa językiem samego autora jest niesamowita. Dzieło niepodobne do żadnego innego, nie dziwi, wprawia w zachwyt, oraz że stanowiła i wciąż stanowi inspirację dla wielu autorów. Ilustracje przyjemne dla oka oddają ducha epoki. Intrygująca sama postać samego autora, który uwielbiał dziewczynki.

Uwielbiam tę książkę, jest wspaniała

Uwielbiam tę książkę, jest wspaniała

Trochę wstyd, że dopiero teraz zapoznałam się z oryginałem. Motyw z Alicją w Krainie czarów jest bardzo często spotykany. Dużo się już zaczynałam mang z tym motywem. Niestety sama w dzieciństwie nie miałam oryginalnej Alicji. Tylko miałam mini książkę z Alicją Disneya. Chyba było to samo co film. Chociaż pewnie był okrojony.
W Krainie Czarów nie mogłam się oderwać od czytania. Natomiast druga część wypada słabiej. Nie porwała mnie .

Zdecydowałam się na wydanie Vespera, bo ma do nich zaufanie. No i, że nie będą ingerować w pierwowzór. Bo nie wiem czy jest tam coś do cenzurowania dla dzieci czy nie. Wydanie w porządku. Nie zdecydowałam się na twarde, ponieważ oryginalne rysunki uważam za paskudne. I szkoda, że nie ma innej wersji z ładniejszymi rysunkami. Wtedy brałabym z twardej.

W Krainie Czarów nie mogłam się oderwać od...

Alicja w krainie czarów.
Nie pamiętam od kiedy byłam zauroczona światem Alicji, jej fandomu, ekranizacji, artów, gier i figurek. Jednak do tej pory nie zapoznałam się z oryginałem i przyznam szczerze obawiałam się tego, bałam się że oryginalny wykreowany świat przez pana Carrolla nie trafi do mnie ze względu na język i oczekiwania jakie miałam względem tej pozycji.
I jakże się cieszę, że w końcu sięgnęłam do źródła ponieważ okazało się fenomenalne :D nie raz miałam uśmiech na ustach podczas czytania i przyznam szczerze że tak pokręconej, zwariowanej książki jeszcze nie czytałam i tym bardziej jestem zachwycona ♥

Alicja w krainie czarów.
I...