ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać388
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać14
LubimyCzytać12
Historia sztuki w zarysie

- popularnonaukowa
- 1973-01-01
- 1973-01-01
- 83-01-03664-8
Kompendium wiedzy o sztuce od czasów prehistorycznych do XX wieku. Książka przydatna zarówno jako wprowadzenie do dziejów sztuki, jak i uzupełnienie posiadanych wiadomości.
Kup Historia sztuki w zarysie w ulubionej księgarnii
Historia sztuki w zarysie
Historia Sztuki w Zarysie towarzyszyła mi pod koniec szkoły podstawowej, kiedy zdawałam do liceum plastycznego. Pozycja ta opisuje zaledwie zarys historii, jak mówi sam tytuł, ale daje to doskonały obraz całości, zarówno przemian, jak i swojego rodzaju tendencji do których dążyli artyści w poszczególnych epokach. Książka jest poprowadzona w przejrzysty sposób, choć przypomina nieco te maleńkie książeczki, będące streszczeniem wiedzy. Jest doskonała do nabycia podstaw z dziedziny historii sztuki i uporządkowania wiedzy, opisując powstałe dzieła z różnych dziedzin sztuki, a więc: malarstwa, architektury i rzeźby. Jeśli kogoś ten temat bardziej interesuje, musi jednak swoją wiedzę wzbogacić o inne pozycje... Co z resztą jest rzeczą całkowicie naturalną, że szukamy wiedzy z różnych źródeł. Jak najbardziej więc polecam tę książkę do zdobycia podstawowej wiedzy.
Oceny książki Historia sztuki w zarysie
743 użytkowników ma tytuł Historia sztuki w zarysie na półkach głównych- Przeczytane 390
- Sztuka 17
- Historia sztuki 16
- sztuka 7
- Historia 6

Cytaty z książki Historia sztuki w zarysie
Artystą jest i ten, który spostrzega piękno, i ten, który przekazuje je dalej.
Artystą jest i ten, który spostrzega piękno, i ten, który przekazuje je dalej.
Artystą jest ten, kto wywołuje i utrwala (za pomocą ruchu, mimiki, słów, dźwięku, form plastycznych) swe wizje, wiedzę, swe przeżycia i wiarę.
Artystą jest ten, kto wywołuje i utrwala (za pomocą ruchu, mimiki, słów, dźwięku, form plastycznych) swe wizje, wiedzę, swe przeżycia i wiar...
Rozwiń ZwińSztuka jest przekazywaniem - do takiej prostej, uproszczonej konkluzji dochodzimy. Przekazywaniem świadomym lub nieświadomym stanu naszych uczuć”.
Sztuka jest przekazywaniem - do takiej prostej, uproszczonej konkluzji dochodzimy. Przekazywaniem świadomym lub nieświadomym stanu naszych u...
Rozwiń Zwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Historia sztuki w zarysie
Klasyk z literatury na temat historii sztuki, pomimo braku nowszych wydań wiedza przekazana w sposób merytoryczny z naznaczonymi kontekstami historycznymi, pomimo ponad 500 stron czyta się ją przyjemnie. Dobra pozycja do wdrożenia się w temat historii sztuki
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSwietna pozycja dla laika, dla kogos kto chcialby nieco uporzadkowac/ skonsolidowac wiedze w zakresie sztuki i tym samym cywilizacji. Dobry punkt wyjsciowy do dalszej eksploracji tematu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNawet interesująca, ale myślałam że będzie lepsza..
Nawet interesująca, ale myślałam że będzie lepsza..
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę tą czyta się jak stronę Wikipedii. Jest w niej mnóstwo danych, dat, imion i nazwisk sławnych artystów ale treść jest całkowicie nieprzyswajalna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyślę że przeczytanie tej książki było dla mnie stratą czasu. Książka ta może być jednak pomocna dla studentów myślę jednak że są książki o tej tematyce napisane o wiele lepiej po które lepiej sięgnąć aniżeli po tą.
Trzeba przeczytać.
Trzeba przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra, korzystałam na studiach 2001-2004. Polecam.
Bardzo dobra, korzystałam na studiach 2001-2004. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo przystępna pozycja dla kogoś kto budzi się rano z myślą "chcę dokształcić się w temacie historii sztuki". Przyjemny język (zrozumiały i bez dygresji) i dużo miejsca poświęcono sztuce nie-europejskiej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie byłoby wznowić tę książkę - szczególnie, że część informacji lekko się zestarzała. Oraz wydać ją z lepszej jakości reprodukcjami.
Czytamy Gombricha, zapominamy o Estreicherze - błąd. Jego Historia Sztuki, to absolutna podstawa, dla każdego, kto interesuje się sztuką.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam do tej książki sentyment. Wydana dawno, z kiepskimi, siermiężnymi ilustracjami, co powinno być dyskwalifikujące dla książki omawiającej dzieje malarstwa. Ale ponieważ nie czytałam lepszej, więc dalej profesor Karol Estreicher jest dla mnie guru i czytam tę starą książkę raz po raz, oglądając reprodukcje omawianych obrazów w internecie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor podjął się karkołomnej próby przedstawienia dziejów sztuki powszechnej. I trzeba przyznać, że całkiem mu się to udało. Oczywiście można mieć zastrzeżenia, że o tym lub owym nie napisał, ale wszak to tylko zarys. Jestem pod wrażeniem erudycji autora.
Nie dałam maksymalnej ilości gwiazdek, bo jak zwykle w książkach wydanych w latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych XX w. ilustracje, a właściwie ich jakość pozostawiają wiele do życzenia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie dałam maksymalnej ilości gwiazdek, bo jak zwykle w książkach wydanych w latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych...