Trail of Cthulhu

- 2022-08-11
- 2007-01-01
- angielski
- 978-1-934859-07-0
System Pelgrane Press to nowa odsłona znanej i cenionej gry Zew Cthulhu, oparta na mechanice GUMSHOE. Gracze wcielają się w role Badaczy, którzy tropią pradawne tajemnice i bronią ludzkości przed potężnymi istotami czającymi się w mrocznych zakamarkach świata. Gra jest utrzymana w konwencji horroru, opierając się na mitologii stworzonej przez H.P. Lovecrafta i innych autorów z jego kręgu.
Nowa mechanika zaprojektowana jest tak, by wspierać sesje detektywistyczne. Gracze wydają punkty z puli przypisanej do poszczególnych umiejętności, by zdobywać wskazówki, które popychają fabułę do przodu. Mechanika losowa została ograniczona jedynie do prostych zasad dotyczących walki oraz reguł dotyczących utraty zdrowia psychicznego. Reguły umieszczone w podręczniku pozwalają konwertować materiały oparte o mechanikę Zewu Cthulhu na system GUMSHOE.
Trail of Cthulhu oferuje także nowatorskie pomysły i wizje istot z Mitów. Gra została umieszczona w zmodyfikowanym settingu: ponurych latach trzydziestych dwudziestego wieku.
Kup Trail of Cthulhu w ulubionej księgarni
Oceny książki Trail of Cthulhu