ArtykułyCzytamy w weekend. 17 kwietnia 2026
LubimyCzytać313
Artykuły"Malarz" Piotra Chomczyńskiego - mamy dla Was 30 egzemplarzy książki
LubimyCzytać4
ArtykułyWiosenne porządki w księgarni Matras. Setki hitów już od 5 złotych!
LubimyCzytać1
ArtykułyJak dobrze znasz Katarzynę Bondę? Alfabet pisarki.
LubimyCzytać12
Dragon Ball: Son Goku i jego przyjaciele

- komiksy
- Dragon Ball (tom 1)
- Doragon Bōru
- 2001-01-01
- 2001-01-01
- Rafał Rzepka
Głównym bohaterem Dragon Balla jest chłopiec z ogonem imieniem Son Gokū, który wraz z nowo poznaną przyjaciółką Bulmą wyrusza w podróż w poszukiwaniu tajemniczych Smoczych Kul. Gdy zbierze się siedem kul, pojawia się smok – Shen Long (pol. Boski Smok),który spełni jedno życzenie. Mimo, iż od wielu lat nikt nie zdołał zebrać wszystkich kul, w dalszych losach udaje się to. Son Gokū już jako dziecko dysponuje potężną siłą (potrafi udźwignąć samochód),a z biegiem czasu staje coraz silniejszy, i wraz z przyjaciółmi broni losów Ziemi, a nawet wszechświata.
Kup Dragon Ball: Son Goku i jego przyjaciele w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Dragon Ball: Son Goku i jego przyjaciele
Wiedząc teraz, jak ta cała historia się rozwinęła, co działo się później i ile zależało od tego jednego spotkania i tej jednej Smoczej Kuli... to była cholernie sentymentalna podróż. Obiektywnie patrząc pewnie nie jest to najlepsza z pozycji na rynku, ale ja przyznaję się bez bicia, że nie umiem patrzeć na Dragon Balla obiektywnie. To moje dzieciństwo (choć po zastanowieniu nie wiem czy powinno... ale nie żałuję!) i Dragon Ball miał ostatecznie jakiś wpływ na to, jaką osobą teraz jestem. Głupkowate, dziwaczne, ze specyficznym humorem, który może okazać się dla kogoś niesmaczny - Ulong i Genialny Żółw na pewno tu przodują! Tylko że jednocześnie to świetna historia o wyruszeniu na przygodę życia i dążeniu do celu. Świat poznajemy razem z Goku, który wydaje się kompletnie do niego nie pasować ze swoją naiwnością i szlachetnością, ale i tak zawsze jakoś wychodzi na jego... No i Bulma - rozpieszczona, samolubna nastolatka, która co rusz dupą (chcący lub nie) świeci... no w tym tomie wciąż jeszcze jest rozpieszczoną, samolubną nastolatką, która dupą świeci, ale nie da się zaprzeczyć, że to właśnie ona zapoczątkowała coś, co nie tylko zmieniło maleńki świat Goku, ale rozpoczęło jedną z najbardziej epickich przygód, która trwa do teraz.
Oceny książki Dragon Ball: Son Goku i jego przyjaciele
879 użytkowników ma tytuł Dragon Ball: Son Goku i jego przyjaciele na półkach głównych- Przeczytane 776
- Manga 112

Inne materiały dotyczące książki Dragon Ball: Son Goku i jego przyjaciele

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dragon Ball: Son Goku i jego przyjaciele
Kocham tę historię
Kocham tę historię
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKocham wracać do tych mang.
Kocham wracać do tych mang.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo obejrzeniu z bratem jednego z odcinków „Dragon Ball” postanowiłam sprawdzić, jak wygląda oryginalna historia w formie mangi. To moje pierwsze spotkanie z typowo japońskim komiksem i muszę przyznać, że sposób czytania był na początku zaskakujący – książkę zaczyna się od „tyłu”, a kadry czyta od prawej do lewej. Wymaga to chwili skupienia, ale po kilku stronach można się przyzwyczaić.
Pierwszy tom wprowadza nas w początki poszukiwań Smoczych Kul. Son Goku jest niezwykle silny, a jednocześnie bardzo prostolinijny i nastawiony na przygodę. Bulma z kolei jest zdeterminowana, by odnaleźć kule za wszelką cenę, co prowadzi do drobnych napięć między bohaterami. To zestawienie dwóch zupełnie różnych charakterów wypada naprawdę ciekawie.
Najbardziej polubiłam Goku – za jego siłę, spryt i gotowość do pomocy. Komiks czyta się szybko, nie ma w nim nudy, a humor i przygodowy klimat sprawiają, że historia wciąga. Z przyjemnością sięgnę po kolejne tomy.
Po obejrzeniu z bratem jednego z odcinków „Dragon Ball” postanowiłam sprawdzić, jak wygląda oryginalna historia w formie mangi. To moje pierwsze spotkanie z typowo japońskim komiksem i muszę przyznać, że sposób czytania był na początku zaskakujący – książkę zaczyna się od „tyłu”, a kadry czyta od prawej do lewej. Wymaga to chwili skupienia, ale po kilku stronach można się...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSiadło! Codownie spędzony czas. Ta historia jest idealna, by zapomnieć o tym całym polskim "brudzie", który płynie z wiadomości.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMając naście lat, czytałem kilka tomów Dragon Balla, ale w moim kiosku Ruchu często był problem z dostępnością, więc wiele przygód mnie ominęło. Ostatnio postanowiłem odświeżyć sobie całą serię i muszę przyznać, że przy pierwszym tomie bawiłem się bardzo dobrze!
Oczywiście, z perspektywy dorosłego czyta się to trochę inaczej, ale gdy dochodzi do tego sentyment, manga nadal daje radę. Lekka, zabawna i pełna uroku, idealna podróż w czasie.
Pozdro Wariacie!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOczywiście, z perspektywy dorosłego czyta się to trochę inaczej, ale gdy dochodzi do tego sentyment, manga nadal...
W czasach kiedy serial leciał w telewizji na RTL7 to nie miałem tego kanału, potem jak leciał to w czasie kiedy pracowałem. Jakiś czas temu dowiedziałem się, ze manga jest w mojej bibliotece ale zawsze ktoś miał te pierwsze tomy. W końcu udało się, wypożyczyłem i zacząłem czytać.
Może to kwiestia wieku ale pierwsze tomy są bardzo infantylne dla mnie. Potem się rozkręca aby następnie wpaść w taką eskalację, że jest to dziwne bo zawsze gdzieś znajdzie się ktoś zły, który jest przypadkowo silniejszy od bohaterów.
Może gdybym to czytał te naście lat temu ocenia byłaby wyższa.
Czytałem opinie niektórych użytkowników i mam wrażenie, że zapominają o tym, że manga ma prawie 40 lat przez co ma naleciałości tamtych lat. Czasy były inne (czy lepsze nie wiem).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoże to kwiestia wieku ale pierwsze tomy są bardzo infantylne dla mnie. Potem się rozkręca aby...
Jestem pod koniec kompletowania tomów. Wspomnienia i RTL7 kręcą łezkę w oku...
Jestem pod koniec kompletowania tomów. Wspomnienia i RTL7 kręcą łezkę w oku...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspomnienia i dzieciństwo wracają...
Wspomnienia i dzieciństwo wracają...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy tom Dragon Ball: Son Goku i jego przyjaciele to wyjątkowe wprowadzenie do świata, który stał się kultowy dla fanów mangi i anime. Historia rozpoczyna się od poznania młodego Son Goku – chłopca o niezwykłej sile i dobrym sercu – oraz jego przyjaciół, z którymi wyrusza na poszukiwanie Smoczych Kul. Przy okazji, manga płynnie wprowadza czytelnika w pełen humoru, fantastycznych przygód i zaskakujących zwrotów akcji świat stworzony przez Akirę Toriyamę.
Tom ten, oprócz wartkiej akcji, pokazuje także, jak różnorodne charaktery i interesujące relacje łączą bohaterów – od sprytnej Bulmy, przez przebiegłego Yamchę, aż po sympatycznego Puar i Oolonga. Dodatkowo, humorystyczne podejście autora oraz dynamiczna kreska sprawiają, że lektura jest nie tylko ekscytująca, ale i przyjemna wizualnie. Całość wciąga już od pierwszych stron, a przygody Goku w tej mangowej wersji wydają się jeszcze bardziej wyjątkowe.
Pierwszy tom Dragon Ball świetnie wprowadza w świat przygód Goku i jego przyjaciół, pozostawiając czytelnika z nieodpartą chęcią sięgnięcia po kolejne części. To doskonały start dla tych, którzy jeszcze nie poznali tej historii, i cudowna podróż sentymentalna dla wieloletnich fanów serii.
Pierwszy tom Dragon Ball: Son Goku i jego przyjaciele to wyjątkowe wprowadzenie do świata, który stał się kultowy dla fanów mangi i anime. Historia rozpoczyna się od poznania młodego Son Goku – chłopca o niezwykłej sile i dobrym sercu – oraz jego przyjaciół, z którymi wyrusza na poszukiwanie Smoczych Kul. Przy okazji, manga płynnie wprowadza czytelnika w pełen humoru,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy raz mam styczność z przygodami Son Goku. Spodobała mi się ta historia, dzięki temu że jest prosta i bardzo szybko się ją czyta. Myślę że sukcesywnie czas na kolejne tomy.