Filozofia horroru

Okładka książki Filozofia horroru
Noël Carroll Wydawnictwo: słowo/obraz terytoria Seria: Media popularnonaukowa
popularnonaukowa
Media
Philosophy of horror or paradoxes of the heart
2005-01-01
2005-01-01
1990-03-16
Mirosław Przylipiak

Kup Filozofia horroru w ulubionej księgarnii

Oceny książki Filozofia horroru

OPINIE i DYSKUSJE o książce Filozofia horroru

To nie jest książka o horrorach i trzeba to zaznaczyć na samym początku. To pozycja o kognitywnej teorii filmu na podstawie horroru. Więcej tu jest jednak o samych teoriach filmu niż o gatunku.

Sama pozycja jest jak najbardziej OK. Czyta się to dobrze, ale nieco chaotycznie, bo autor nieznośnie często się powtarza. Chęć usystematyzowania wszystkiego w bardziej formalną strukturę skutkuje tym, że wiele oczywistości jest opisane w rozwlekły i przesadnie skomplikowany sposób.

Początkowo wrażenie robi ilość przytaczanych przykładów, ale im dalej w las tym mniej drzew. W połączeniu z uwielbieniem autora do powtórek wychodzi sytuacja, w której co chwile jest przytaczany np. Drakula.

Ogrom przypisów. 55 stron mniejszą czcionką niż tekst właściwy, koło 300 pozycji. Umieszczone na końcu książki przez to bardzo wybija z ciągłości czytania takie żonglowanie, a przypisy to nie tylko odniesienia do innych autorów, ale i kontynuacja jakiegoś wątku (niektóre mają po 1-2 strony).

Co do samego podejścia do gatunku to bardzo wygodne dobieranie definicji pod tezę, a całość jest zwyczajnie przestarzała. Od lat 80, w których pisano tę książkę doszło wiele elementów zaburzających to co Carroll pisał chociażby o identyfikacji, wstręcie czy narracji.

Książka fajna, ale bardziej dla ludzi zainteresowanych kinem niż horrorem w sensie stricte, bo ci tu raczej nic nowego nie znajdą.

Choć zdarza się Carrollowi pewna rozwlekłość i redundancja, gdy kilkakrotnie powtarza właściwie to samo i rozwodzi się nad kwestiami oczywistymi, książka mimo wszystko po pierwsze czyta się rewelacyjnie, a po drugiej przekonuje i daje do myślenia. Bogactwo przykładów sprzężone jest z filozoficzno-teoretyczną dyscypliną: Carroll starannie przygląda się teoriom konkurencyjnym, zbijając ich argumenty, zanim zaproponuje własną. Najbardziej inspirujące jest omówienie poznawczych aspektów horroru - według Carrolla przyciągają one przede wszystkim tym, że budzą ciekawość Innego. Nie będę kłamać, podobał mi się też zdroworozsądkowy sceptycyzm wobec wielkich teorii psychoanalitycznych, postmodernistycznych i ideologicznych - dawno nie czytałam ich inteligentnej krytyki.

Straszne lanie wody. Autor przez 30 stron o czymś pisze, człowiek robi notatki, po czym dodaje, że on tak nie uważa, to jedynie zdanie X. Na pewno nie jest to pozycja do wspomagania się podczas pisania jakiejś naukowej pracy.

373 użytkowników ma tytuł Filozofia horroru na półkach głównych
56 użytkowników ma tytuł Filozofia horroru na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Filozofia horroru

Noël Carroll
Noël Carroll
(Ur. 1947) Amerykański estetyk, filozof, teoretyk filmu i sztuki, związany przez lata z Uniwersytetem w Wisconsin, jeden z twórców kognitywistycznej metody badania dzieła filmowego.

Cytaty z książki Filozofia horroru

Dodaj cytat z książki Filozofia horroru

Ciekawostki historyczne