Tajemnica Zuzanny

Okładka książki Tajemnica Zuzanny autora Victoria Holt, 8373371923
Okładka książki Tajemnica Zuzanny
Victoria Holt Wydawnictwo: Prószyński i S-ka Seria: Biblioteczka pod Różą literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Ewa Witecka

Kup Tajemnica Zuzanny w ulubionej księgarnii

Oceny książki Tajemnica Zuzanny

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tajemnica Zuzanny

Świetna. Czyta się jednym tchem. To nie tylko romansidło, ale również kryminał :)

To moja ulubiona ksiazka tej autorki. Nie moglam sie od niej oderwac.

To moja ulubiona ksiazka tej autorki. Nie moglam sie od niej oderwac.

113 użytkowników ma tytuł Tajemnica Zuzanny na półkach głównych
15 użytkowników ma tytuł Tajemnica Zuzanny na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Tajemnica Zuzanny

Victoria Holt
Victoria Holt
Autorka uwielbiana przez czytelników na całym świecie, napisała ponad sto powieści, z których większość rozgrywa się w jej rodzinnej Anglii. Urodzona jako Eleanor Hibbert, tworzyła pod wieloma pseudonimami. Jako Jean Plaidy pisała powieści o angielskiej rodzinie królewskiej, jako Philippa Carr stworzyła obejmującą całe stulecia angielską sagę rodzinną, a jako Victoria Holt odniosła ogromny sukces dzięki romantycznym kryminałom.

Czas na milczenie Philippa Carr
Czas na milczenie
Philippa Carr
Philippa Carr (pseudonim Victorii Holt) w powieści "Czas na milczenie" splata wielką historię z osobistymi dramatami, serwując nam sagę, która od pierwszych stron tętni niepokojem nadchodzącej zmiany. Autorka przenosi nas do dusznego od letniego upału sierpnia 1914 roku, gdzie luksusowa szkoła La Pieniere staje się mikrokosmosem kończącej się epoki niewinności. Główna bohaterka, Lucinda Greenham, to postać nakreślona z dużą dozą empatii – inteligentna, obserwatorka świata, która nagle musi porzucić bezpieczne mury pensjonatu na rzecz brutalnej rzeczywistości frontowej Europy. Moment pojawienia się munduru w gabinecie madame Rochere to symboliczny koniec "belle époque", po którym następuje desperacka ucieczka w stronę brytyjskich brzegów. Wątek podróży przez ogarniętą chaosem Francję jest napisany z ogromnym wyczuciem tempa, a my niemal fizycznie czujemy narastające zagrożenie. Postać majora Merrivale’a wprowadza do fabuły niezbędny pierwiastek romantyzmu i tajemnicy, typowy dla stylu Carr. Jego pomoc w ucieczce dziewcząt nie jest jedynie aktem rycerskości, ale początkiem skomplikowanej sieci powiązań, która będzie ciągnąć się latami. Autorka doskonale radzi sobie z konstruowaniem fabuły opartej na przeznaczeniu, sugerując, że przypadkowe spotkania w cieniu wojny rzadko bywają tylko epizodami. Styl powieści jest elegancki i płynny, co sprawia, że przez kolejne rozdziały przechodzi się z dużą lekkością, mimo ciężkiego tematu, jakim jest Wielka Wojna. Autorka buduje kontrasty między kruchą elegancją wyższych sfer a surowością wojennej machiny. Lucinda, choć początkowo chroniona przez status społeczny ojca, szybko odkrywa, że w obliczu globalnego konfliktu dawne przywileje tracą na znaczeniu, ustępując miejsca instynktowi przetrwania. Philippa Carr z dużą precyzją kreśli tło społeczne tamtych lat, pokazując nie tylko lęk przed wrogiem, ale też powolną emancypację kobiet, które przez wojnę zostały zmuszone do przejęcia ról dotychczas im niedostępnych. Finałowe poczucie niedopowiedzenia w relacji z majorem Merrivale’em zostawia nas z pytaniem o to, jak wielkie wydarzenia historyczne potrafią na zawsze związać ze sobą obcych ludzi. Powieść udowadnia, że tytułowe „milczenie” często skrywa tajemnice, które kształtują życie całych pokoleń. Carr unika taniego sentymentalizmu, skupiając się raczej na tym, jak ekstremalne warunki kształtują charakter młodej kobiety. "Czas na milczenie" to nie tylko romans historyczny, ale przede wszystkim opowieść o przetrwaniu, lojalności i bolesnym procesie dojrzewania w świecie, który na oczach bohaterów rozpada się w pył. To obowiązkowa lektura dla miłośników sag, które potrafią połączyć intymne emocje z rozmachem historycznych wydarzeń.
Feliznami - awatar Feliznami
ocenił na61 miesiąc temu
Cud u Świętego Brunona Philippa Carr
Cud u Świętego Brunona
Philippa Carr
Philipp Carr zabiera nas w podróż do siedemnastowiecznej Anglii, gdzie granica między religijną ekstazą a ludzkim wyrachowaniem jest cieńsza niż pergaminowe strony klasztornych ksiąg. „Cud u Świętego Brunona” to barwny romans historyczny, ale również przede wszystkim studium tożsamości ufundowanej na zbiorowej iluzji. Wszystko zaczyna się od obrazu niemal ikonicznego – znalezienia niemowlęcia w bożonarodzeniowej szopce. Ten gest, odczytany przez mnichów jako dar od niebios, staje się fundamentem życia Bruna, chłopca naznaczonego piętnem domniemanej świętości. Carr kreśli atmosferę opactwa, w którym zapach kadzidła miesza się z dusznością tajemnic, a dziecięca niewinność Bruna, Damask i Kate zostaje wystawiona na próbę przez brutalnie wkraczającą dorosłość. Najbardziej fascynującym elementem powieści jest psychologiczna pułapka, w którą wpada główny bohater. Autorka odchodzi od sielankowej wizji wybrańca, pokazując, jak obsesyjna potrzeba potwierdzenia własnej wyjątkowości i „boskiego” rodowodu potrafi zatruć umysł i relacje z najbliższymi. Obserwujemy jak młodzieńcza fascynacja dwiema tak różnymi kobietami staje się tłem dla bolesnego procesu demitologizacji własnego życia. Carr pisze z elegancją typową dla najlepszej prozy gatunkowej serwując nam opowieść o tym, że prawda, choć bywa bolesna i odarta z metafizycznego blasku, jest jedynym fundamentem, na którym można zbudować autentyczne „ja”. To lektura dla tych, którzy w historii szukają czegoś więcej niż tylko dat i kostiumów – to poszukiwanie człowieka zagubionego między niebem a ziemią.
Feliznami - awatar Feliznami
Sekret Clary Françoise Bourdin
Sekret Clary
Françoise Bourdin
"Clara prowadziła bardzo ożywione życie towarzyskie. W szalonej atmosferze lat międzywojennych, kiedy to każdy chciał szybko przeżyć jak najwięcej, jej rezydencja na ulicy Malakoff niemal każdego wieczoru tonęła w powodzi świateł." 1945 rok, Vallonue, Prowansja Piękna Clara jest seniorką bogatego rodu Morvanów. Jej mąż Henri zginął w czasie wojny. Kobieta ma dwóch dorosłych synów Charlesa i Edouarda, którzy założyli już swoje rodziny. Ma też szóstkę ukochanych wnuków, dla których jest w stanie zrobić wszystko. Pewnego ranka Clarę budzi huk wystrzału. Kobieta odnajduje w gabinecie swojego syna Edouarda. Mężczyzna nie żyje, obok niego na biurku leży rewolwer ojca. Przybyli na miejsce policjanci stwierdzają samobójstwo. Mijają lata, Clara dbając o dobro rodziny ciągle pomnaża swój majątek. Szczególną troską otacza ukochanych wnuków. Bardzo niepokoi ją los młodszego syna Charlesa, który w czasie wojny stracił w obozie koncentracyjnym ukochaną żonę i córeczkę. Charles coraz bardziej pogrąża się w apatii, tęskniąc za tym co bezpowrotnie minęło. Dorosłe wnuki Clary zaczynają szukać swojej drogi i własnego szczęścia. Kobieta za wszelką cenę chce utrzymać członków klanu razem bo najważniejsza dla niej jest rodzina. Ale Clara ukrywa też przed nimi pewien sekret z przeszłości. Czy tragiczne fatum, które zawisło nad klanem Movanów da o sobie znać? Czy prawda o wydarzeniach z 1945 roku ujrzy światło dzienne? Bardzo lubię ten charakterystyczny francuski klimat w powieściach i tu go odnalazłam. Przepiękny Paryż, klimatyczna wiejska posiadłość w Prowansji, niedaleko Awinionu i opisy przyrody zachwycają. A w tym wszystkim członkowie rodu Morvanów ze swoimi skrywanymi tajemnicami, radościami i smutkami codziennego życia. Śledzimy losy wszystkich wnuków Clary przez dzieciństwo aż po ich dorosłość i życiowe wybory. "Sekret Clary" to ciepła i mądra opowieść o miłości, potędze pieniądza, karierze i kobiecej sile. Zakończenie książki jest bardzo zaskakujące. Ja mam to szczęście, że mogę sięgnąć po 2 część "Potomkowie Clary", która jest kontynuacją tej historii.
Maria Manterys-Storma - awatar Maria Manterys-Storma
oceniła na73 dni temu
Zawsze i na zawsze Cathy Kelly
Zawsze i na zawsze
Cathy Kelly
Mel, Cleo, Daisy i Leah - cztery jakże różne kobiety! Każda z nich ma swój świat, swoje problemy. Mogłoby się wydawać, że poza tym, że mieszkają w jednym miasteczku - Carrickwell, nic je nie łączy... A jednak:) Mel ma dwie córki, kochającego męża i na dodatek robi zawodową karierę. Nie może jednak pozbyć się wyrzutów sumienia, że za mało czasu poświęca dzieciom i mężowi. Rozpatruje rezygnację z pracy... Cleo jest córką właściciela miejscowego hotelu. Ceni rodzinne Willow, dlatego też skończyła hotelarstwo, żeby w przyszłości móc rozsądnie zarządzać rodzinnym interesem. Jednak nikt nie słucha rad i pomysłów Cleo, a hotel popada w ruinę i nie przynosi już zysków. Rodzina bez porozumienia z Cleo postanawia sprzedać Willow... Daisy - z pozoru szczęśliwa 35-latka, która jest współwłaścicielką dobrze prosperującego butiku, a ponadto ma u boku kochającego mężczyznę. Czegóż chcieć więcej? Daisy jednak do pełni szczęścia brakuje dziecka... Po 5 latach bezskutecznych starań Daisy postanawia zacząć walczyć z bezpłodnością. Ale co na to jej partner? Podczas, gdy każda z tych trzech kobiet staje na życiowym zakręcie, w Carrickwell pojawia się Leah, która w tym niewielkim miasteczku buduje luksusowy ośrodek spa. Okazuje się, że Leah, posiadająca solidny bagaż doświadczeń, także i bolesnych, będzie potrafiła ukoić ból, rozwiać wątpliwości i po ludzku pomóc bohaterkom powieści... Powieść jest lekka i przyjemna. Bohaterki są zwykłymi kobietami, z którymi każda z nas może się utożsamić. Akcja książki może nie jest szalenie wciągająca, ale lekturę uważam za ciekawą i godną polecenia:)
katarzynka91 - awatar katarzynka91

Cytaty z książki Tajemnica Zuzanny