Najnowsze artykuły
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać9
ArtykułyUmrę, jeśli tego nie polubisz - weź udział w konkursie i wygraj wspomnienia influencerki
LubimyCzytać32
ArtykułyDlaczego poziom czytelnictwa w Polsce nie rośnie? Raport Biblioteki Narodowej
Iza Sadowska160
Popularne wyszukiwania
Polecamy
Wszyscy jesteśmy dziećmi bogów: Gdyby groby mogły mówić

- popularnonaukowa
- Wir alle sind Kinder der Götter: Wenn Gräber reden könnten
- 1991-01-01
- 1991-01-01
Ostatnie spotkanie Salomona i królowej Saby miało miejsce w Mieście Palm, Tadmurze. Tam właśnie rozrzutny Salomon kazał wystawić dla swojej wielkiej miłości grobowiec. Nie zachowały się żadne informacje o jej śmierci, ale Muhammed al-Hasan, biograf twórcy islamu, Mahometa, pisze, iż kalif Walid I odkrył w Tadmurze grób z następującym napisem:
OTO JEST GRÓB I KATAFALK
POBOŻNEJ BILKIS
MAŁŻONKI SALOMONA
Kiedy na polecenie kalifa grób otwarto, ukazał się widok mrożący krew w żyłach. Kalif kazał natychmiast zamknąć grób i nigdy już nie otwierać. Nad grobowcem wzniósł budowlę.
Cóż przejęło ludzi taką grozą?
Grób Bilkis był grobem olbrzymki!
Kup Wszyscy jesteśmy dziećmi bogów: Gdyby groby mogły mówić w ulubionej księgarnii
Oceny książki Wszyscy jesteśmy dziećmi bogów: Gdyby groby mogły mówić
409 użytkowników ma tytuł Wszyscy jesteśmy dziećmi bogów: Gdyby groby mogły mówić na półkach głównych- Przeczytane 312
- 2014 2
- Erich von Däniken 2
- Popularnonaukowe 2
- 2021 2
Tagi i tematy do książki Wszyscy jesteśmy dziećmi bogów: Gdyby groby mogły mówić

Erich von Däniken
Däniken uczył się w Kolegium św. Michała we Fryburgu, gdzie jako student poznawał starożytne źródła pisane. Następnie pracował jako dyrektor hotelu, w wolnych chwilach poświęcając się swojej pasji.
Od 1968 roku wydawał książki (ogółem ponad 30 pozycji),w których sugerował, że Ziemia była wcześniej odwiedzana przez kosmitów, po których ciągle pozostały ślady. Autor sugerował, że wiele budowli i znalezisk, pochodzących z dawnych epok, nie mogło być wykonanych przy znanej ówcześnie technice, co sugeruje, że wykonała je cywilizacja pozaziemska. Przykładami, wg Dänikena, są Stonehenge, piramidy w Egipcie itp.
Zobacz stronę autoraCzytelnicy tej książki przeczytali również
Cytaty z książki Wszyscy jesteśmy dziećmi bogów: Gdyby groby mogły mówić
Dodaj cytat z książki Wszyscy jesteśmy dziećmi bogów: Gdyby groby mogły mówić
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wszyscy jesteśmy dziećmi bogów: Gdyby groby mogły mówić
Lektura trochę jałowa. Autor szukał grobów biblijnych patriarchów i ich wciąż nie znajdował, ale za to za każdym razem dochodził do wniosku, że z pewnością w życiu tychże patriarchów maczali palce przybysze z kosmosu. To samo dotyczy Edenu i ogólnie ludzkiej ewolucji, która ponoć ewolucją nie była, bo DNA samo z siebie nie mogło dać finalnie człowieka. Darwin się mylił, że w grę mogła wchodzić jakaś tam ewolucja. Przecież wszyscy wiedzą, że musieli za DNA stać obcy.
Jedna, dwie książki tego typu mogą dać jakąś tam frajdę z umysłowych łamańców, tym bardziej że Dänikenowi nie sposób odmówić oczytania, ale pisać raz za razem takie rzeczy, i to śmiertelnie serio...?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChwytam się za głowę i nie wierzę jak ktokolwiek mógł uwierzyć w te bzdury. Rozumiał bym popularność, gdyby to chociaż było dobrze napisane. Dramat.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Antyczni kosmonauci" zrobili na mnie ogromne wrażenie. Czytanie było jak podróż po starożytnym świecie. Natomiast ta pozycja nie jest już tak interesujaca i bogato ilustrowana. Nie wnosi nic nowego do tematu. Nie polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOstatni dla mnie jak na razie EvD. W sumie podsumowanie innych jego książek. Do przemyślenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDaniken w każdej swojej książce poszukuje dowodów na odwiedziny kosmitów na Ziemi. Spoko. Każda teoria jest warta rozważenia, zwłaszcza że autor ma dużą wiedzę i powołuje się na sporą bibliografię.
Tą pozycję czytało mi się jadnak ciężko. Autor grzebie w Biblii i mimo, że nie jestem przesadnie wierząca zrobiło mi się nieswojo. Teorie znane z innych pozycji wydają się naciągane, kiedy dotyczą religii w której zostałam wychowana. Wizja archanioła Michała jako kosmity nie przemawia do mnie.
Z drugiej strony nie można się zamykać tylko dlatego, że facet węszy wokół Arona i Mojżesza. Wierzenia z Biblii są niejasne, jest wiele niespójności i niedomówień. Książkę warto przeczytać bo jest to możliwość poszerzenia horyzontów i możliwość spojrzenia na teorie Danikena z własnego podwórka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTą pozycję czytało mi się jadnak ciężko. Autor grzebie w Biblii i mimo, że nie jestem przesadnie wierząca zrobiło mi się nieswojo. Teorie znane z innych pozycji wydają się...
Typowy Daniken, lekki styl, przekonywujące argumenty i chwytliwe teorie. Tak sobie myśę, że łatwiej atakować i obalać teorie innych poddając swoje niż tych swoich bronić. Na obalenie teorii Danikena jest zapewne tyle samo argumentów co Daniken ma na obalenie innych. Ale i tak lubię o takich rzeczach czytać, rozmyślać i rozmawiać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo jedna z dobrych hipotez...Tylko dlaczego w śród ludzi nie ma zrozumienia? jak miło zwracasz się do kogoś, to myśli o tobie....
Wariat,czy co?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWariat,czy co?