Niewolnica

Okładka książki Niewolnica autora Mende Nazer, 9788373593985
Okładka książki Niewolnica
Mende Nazer Wydawnictwo: Albatros Seria: Literka biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik

Kup Niewolnica w ulubionej księgarnii

Niewolnica

Oceny książki Niewolnica

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niewolnica

„Niewolnica” to niezwykle przejmujący, poruszający reportaż o szokującym zjawisku niewolnictwa w XXI wieku. Mende Nazer była zwykłą „dziewczynką z buszu”, dzieckiem z afrykańskiego plemienia, porwaną i sprzedaną do niewoli jako pomoc domowa w arabskim domu.
Książka przedstawia dzieciństwo bohaterki, przybliżając czytelnikowi zwyczaje ludu Nuba z górskich obszarów Sudanu. Z perspektywy kultury europejskiej niektóre są oczywiście absolutnie nie do przyjęcia, jak obrzezanie kobiet, czy wykorzystywanie dzieci do pracy, i budzą myśl o brutalności i prymitywności tych zacofanych ludzi, ale jednocześnie podkreślają, jak trudne jest życie w tak niecywilizowanych warunkach, a tamtejsi mieszkańcy prości i skupieni przede wszystkim na podstawowym przetrwaniu.
W Sudanie, przynajmniej w czasach, które przedstawia reportaż, czyli początek lat dwutysięcznych, panował arabski reżim, postulujący wyższość Arabów nad czarnoskórymi mieszkańcami kraju. Takie przekonanie niejako uprawomocniało traktowanie „buszmenów” jak zwierząt, które można złapać i zaprząc do pracy. Bohaterka przeżyła ogromną traumę, gdy w wieku 12 lat podczas napadu na swoją wioskę została uprowadzona i wywieziona z dala od domu, wyrwana z bezpiecznego świata plemiennego i wbrew swej woli umieszczona w roli czyjegoś popychadła. Została ofiarą wieloletniej przemocy psychicznej i fizycznej, aż w końcu, już jako młoda kobieta, w ciężkiej depresji i pełna desperacji, powzięła decyzję o ucieczce.
„Niewolnica” to kolejne studium przypadku tego, jak okropnymi potworami są ludzie – niezależnie, czy do okrutnych czynów zachęca ich bezsensowna ideologia, czy bzdurne przekonania religijne, ludziom naprawdę niewiele potrzeba, aby przestać w drugim człowieku widzieć istotę, która tak jak oni myśli i czuje. Mende Nazer była muzułmanką zupełnie tak jak jej oprawcy, a mimo to, choć islam głosi równość wszystkich jego wyznawców, była przez nich upokarzana i wykorzystywana z uwagi na kolor skóry. Pokazuje to nie tylko bezmyślność rasizmu, ale również fałsz religii jako takiej: przecież i u nas, w Polsce, choć tak dużo ludzi uważa się za katolików, którzy teoretycznie powinni odznaczać się miłosiernością wobec bliźnich, są w większości zawistni i podli dla innych, nie mówiąc już u samym Kościele, w którym dominują pedofilia i chciwość.
„Niewolnica” to lektura, która na pewno zapadnie mi w pamięć. Obok cierpienia bohaterki po prostu nie można przejść obojętnie, a cały aspekt społeczno-kulturowy na pewno daje odbiorcy do myślenia. „Niewolnica” wzbudza współczucie, angażuje emocjonalnie, wywołuje słuszny gniew wobec niesprawiedliwości i przede wszystkim przypomina, że potwory nie czają się nocą pod łóżkiem – chodzą po ulicach i mijamy je w autobusie, na klatce schodowej, we własnym domu każdego dnia.

Przerażająca historia! I to nie z przed kilku wieków a ok 20 lat. Mamy 2024 a na przełomie wieku wciąż (przypuszczam, że nadal- nie zagłębiałam się w temat) istnieje problem niewolnictwa! Bardzo dobrze napisana historia- szczęśliwe wspomnienia z dzieciństwa dodatkowo potęgują okropność wydarzeń po porwaniu Mende. Bardzo, ale to bardzo smutna historia.

Ta książka bardzo mną wstrząsnęła.

Ta książka bardzo mną wstrząsnęła.

540 użytkowników ma tytuł Niewolnica na półkach głównych
74 użytkowników ma tytuł Niewolnica na półkach dodatkowych

Mniej niż nic Elizabeth Kim
Mniej niż nic
Elizabeth Kim
Całość na: http://www.ksiazkowewyliczanki.pl/2026/03/czy-mozna-znaczyc-mniej-niz-nic.html Dawno nie czytałam książki nasyconej tak wielką ilością trudnych emocji. Mimo niepozornych rozmiarów, historia opowiadana przez narratorkę — przedstawiająca jej losy od najmłodszych lat — niesie ze sobą ogromny emocjonalny ciężar. To opowieść o dziecku narodzonym ze związku Koreanki i Amerykanina, od pierwszych chwil odrzucanym przez wszystkich poza własną matką. Zastanawiam się, jak wielką siłę trzeba w sobie mieć, by przetrwać wszystko, co wydarzyło się w jej życiu. Myślę, że książka miała dla autorki w pewnym stopniu działanie uzdrawiające. Poprzez opowiedzenie swojej historii mogła ponownie zmierzyć się z bolesnymi doświadczeniami. Jednocześnie wiele z nich opisuje nie z perspektywy dorosłej osoby, lecz oczami dziecka — dziecka, które szukało jedynie akceptacji i miłości, a wielokrotnie doświadczało odrzucenia i trudnych emocji. Podczas lektury nie raz i nie dwa miałam ochotę potrząsnąć dorosłymi bohaterami, uświadomić im, że ich działania niszczą dziecięcą duszę i pozostawiają wiele niewidocznych ran. Elizabeth Kim nie miała imienia przed adopcją. Jej matka nazywała ją jedynie pieszczotliwie „małą dziewczynką”, nigdy jednak nie nadano jej prawnego imienia. Nie wie, kiedy się urodziła ani ile dokładnie ma lat. Nie zna imienia matki ani ojca. To, co przywołuje w książce, to wspomnienia kilkuletniego dziecka, które wie, że ma matkę, dziadka i wuja, lecz nie zna ich imion. Dokładnie to samo widnieje w jej dokumentacji adopcyjnej. Kolejnym niezwykle oburzającym elementem tej historii jest rzeczywistość w Stanach Zjednoczonych, w której dziewczynka — już od początku nosząca w sobie poczucie bycia gorszą — została w tym przekonaniu utwierdzona przez nowych rodziców. Wiedziała, że powinna być wdzięczna za „uratowanie” z pogańskiego kraju, że powinna cierpieć razem z Jezusem, a jednocześnie przez całe lata żyła w lęku, że jeśli zrobi coś źle, zostanie odesłana. Do tej pory nie zaznała bowiem prawdziwego poczucia bezpieczeństwa — zniknęło ono wraz ze śmiercią matki. Mniej niż nic to książka niosąca ze sobą ogromny ładunek trudnych, bolesnych emocji. Jej lektura nie jest łatwa i pozostawia po sobie poczucie czegoś złego — ciężaru, który nie znika wraz z przewróceniem ostatniej kartki. Polski tytuł różni się od oryginału, który brzmi Tysiąc smutków i być może trafniej oddaje koleje losu autorki.
Książkowe_Wyliczanki - awatar Książkowe_Wyliczanki
ocenił na81 miesiąc temu
Sabatina Sabatina James
Sabatina
Sabatina James
Recenzja ,,Sabatina" autobiografia Sabatina która w młodym wieku wyjeżdża z Pakistanu do Austrii, bo jej ojciec ma dobrą pracę i chcę ściągnąć rodzinę do obcego kraju. Spędza w kraju, który różni się kulturą i religią oraz zwyczajami, ale w miarę się aklimatyzuje w nowym środowisku. Ale jej rodzice przypominają jej że wrócą do Pakistanu,by ją wydać za mąż za kuzyna Salmana. Nadchodzi dzień powrotu do korzeni by zmienić Sabatinę w porządnę pakistańską dziewczynę rodzina wysyla ją do korańskiej szkoły. Ale to daje złudne nadzieje. Gdy wraca do Austrii powoli przechodzi na chrześcijanstwo ktore dla niej staje się zmorą oraz groźbą utraty zycia i wiecznego ukrywania. Sabatina opowiedziała w tej książce swą smutną historię z którą mogą się inne mlode dziewczyny z biedniejszych krajów utożsamiać. Od dziecka jest obiecana dla swego kuzyna a gdy spędza u nich 6 msc spotyka ją piekło w postaci szkoły korańskiej ale również samego Salmana, ktory nocą zaprasza ją do pokoju, by na jej oczach się zaspokaja. Jedyna nadzieja dla niej to powrot do Austrii, ale musi się zaręczyć by mogła wyjechać. Tam poznaje inną religię niż Islam czyli chrześcijaństwo. I to jest dla niej gwóźdż do trumny rodzina się jej wyrzeka i ona żyje w strachu. Książka pokazuje obraz kobiet w islamie który wogóle nie mają żadnych praw mają tylko zajmowac sie domem i mężem ale Sabatinie taka rola nie odpowiadała. Nie chciała tak żyć. Ona chciała coś osiągnąć w życiu a przeszła za życia piekło. W miarę szybko się czytało, ale chwilami dla mnie opisy miejsc mnie się dlużyły. Jak dla mnie książka warta poznania.
Monika_czyta - awatar Monika_czyta
oceniła na61 miesiąc temu