Księga jesiennych demonów

Okładka książki Księga jesiennych demonów autora Jarosław Grzędowicz, 8389011182
Okładka książki Księga jesiennych demonów
Jarosław Grzędowicz Wydawnictwo: Fabryka Słów fantasy, science fiction
2003-10-14
2003-10-14

Kup Księga jesiennych demonów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Księga jesiennych demonów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Księga jesiennych demonów

Moje pierwsze spotkanie z autorem i ostatnie. Męczyłam tę książkę pół roku i ostatecznie porzuciłam.
Opowiadania nudne, kończyły się zanim się rozkręciły. Styl totalnie mi nie podszedł.
2/10

2/10

Tę książkę wypożyczyłam w mojej osiedlowej bibliotece ponieważ moją uwagę przyciągnęła okładka i dwa słowa - klucze w tytule, które zawsze na mnie działają 😅 nie wiązałam z nią nie wiadomo jakich nadziei tym bardziej, iż nazwisko autora było mi nie znane. Jednak muszę przyznać, że bardzo pozytywnie się zaskoczyłam.
Książka ta ma dość nietypową formę. Nie jestem fanką opowieści w opowieści jednak tutaj zrobiło to robotę. Dostajemy tu kilka historii opowiadanych głównemu bohaterowi tej książki. Historie te są mocno niepokojące, wzbudzające ciarki na plecach. Opowieści otoczone mgiełką tajemnicy i grozy. Powodujące to nieprzyjemne łaskotanie na karku.
Dla mnie - idealne!
Autor tak prowadzi każdą opowieść, że właściwie od pierwszych zdań wiemy, że mamy do czynienia z czymś innym, czasem mrocznym, czasem mistycznym, wplecionym w codzienne życie pozornie zwykłych osób. Sposób prowadzenia narracji sprawia, że po prostu nie możemy skończyć czytać dopóty, dopóki nie poznamy ostatecznego zakończenia poszczególnych opowiastek. Każda z tych kilku historii skrywała dużo głębszy sens i zostawiała mnie z licznymi przemyśleniami natury etycznej i filozoficznej. Uwielbiam kiedy książki robią mi przysłowiowe "pranie mózgu" i zmuszają do myślenia i poszukiwania ukrytych w tekście znaczeń.
Polecam każdemu kto lubi nie szablonowe schematy.

Książka ta ma dość nietypową formę. Nie jestem fanką...

Zbiór czterech opowiadań Grzędowicza z odrobiną fantastyki. Jesienny mrok. Złota karta? Czy może istnieć? Czy możemy zaciągać dług w nieskończoność, płacić fikcyjną walutą? Czy takie coś w ogóle jest możliwe? Władca ciemności wychodzi i każe oddać swoją własność. Może ktoś po drodze będzie chciał nas skrępować oponami, oblać benzyną i gdzieś w kieszeni odnaleźć swoją zapalniczkę?

Czy Bóg może zapisać się do terapeuty? Raczej wątpliwe, skoro to On ten świat zaprojektował. Chyba nie mógł lepiej. Skoro jest wszechmocny, to zrobił to najlepiej, jak potrafił. Tylko czemu my cierpimy i czemu On cierpi?

Czy można ujarzmić bestię? Czy chciałbyś być jej zaklinaczem? Podpowiedzieć, podszkolić, nauczyć, pokazać dobre maniery. Dzięki Tobie wyszła na ludzi, wpasowała się w społeczeństwo. Nie możesz się z nią wiązać — umrzesz z nudów. W kobiecości jest pewien paradoks. W byciu mężczyzną jest albo furia, gniew, albo smutek.
Łatwiej — i pewnie przyjemniej — być bestią. Może dlatego świat epatuje złem?

O rozpadzie małżeństwa nie będę się rozpisywał — to było najlepsze z czterech opowiadań i właściwie chciałbym cofnąć czas, by go nie przeczytać.

Może to jest właśnie najgorsze. Demony nie przychodzą, nie pokazują wielkiego miecza, nie ma armii nacierającej na nasze mury. Raczej przychodzą i pokazują nam odbicie w lustrze, słabnące siły, apatie, skrzywione pragnienia. Przypominają nam o nas samych.

„Awantura jest uczciwsza. Jest potyczką na argumenty. Towarzyszą jej konkretne zarzuty, które można przyjąć albo odrzucić, albo ostatecznie zrozumieć. Ciche dni natomiast nie naprawiły ani nie rozwiązały niczego.”

9630 użytkowników ma tytuł Księga jesiennych demonów na półkach głównych
2296 użytkowników ma tytuł Księga jesiennych demonów na półkach dodatkowych

Okładka książki A.D.XIII, tom 1 Ewa Białołęcka, Tomasz Bochiński, Rafał Dębski, Krzysztof Kochański, Jacek Komuda, Maja Lidia Kossakowska, Magdalena Kozak, Jacek Piekara, Adam Przechrzta, Mirosława Sędzikowska, Marcin Wroński
Okładka książki A.D.XIII, tom 2 Jakub Ćwiek, Janusz Cyran, Cezary Frąc, Anna Kańtoch, Krzysztof Kochański, Maja Lidia Kossakowska, Eva Mroczek, Łukasz Orbitowski, Jacek Piekara, Andrzej Pilipiuk, Krzysztof Piskorski

Cytaty z książki Księga jesiennych demonów