Moja piękna pralnia

- My Beautiful Laundrette and Other Writings
- 2005-01-01
- 2005-01-01
- Małgorzata Golewska-Stafiej
Nierówności klasowe, społeczne i narodowościowe, bandy skinów znęcające się nad angielskimi Pakistańczykami i miłość gejowska na zapleczu podupadającej pralni to tylko część problemów, z jakimi mierzy się Kureishi.
Nowatorski scenariusz "Moja piękna pralnia" napisany przez Hanifa Kureishiego w roku 1984 błyskawicznie zdobył nominację do Oscara w kategorii najlepszego scenariusza.
Kup Moja piękna pralnia w ulubionej księgarni
Oceny książki Moja piękna pralnia
123 użytkowników ma tytuł Moja piękna pralnia na półkach głównych- Chcę przeczytać 70
- LGBT 4
- LGBT - G 2
- LGBTQ 2
- LGBT 2
- Sfilmowana 1
- Zekranizowane 1
- Human Rights 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Moja piękna pralnia
Książka to scenariusz filmu i kilka felietonów polityczno obyczajowych z Wielkiej Brytanii lat osiemdziesiątych. Felietony znacznie ciekawsze niż scenarusz.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toScenariusz filmu Stephana Frearsa (z wątkiem gejowskim).
Raczej nudne.
Jeśli już, to raczej warto obejrzeć film.
Scenariusz filmu Stephana Frearsa (z wątkiem gejowskim).
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRaczej nudne.
Jeśli już, to raczej warto obejrzeć film.
Raczej jako dodatek do filmu, a nie osobna pozycja.
Raczej jako dodatek do filmu, a nie osobna pozycja.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpinia dobra, bo to w końcu na podstawie tego scenariusza nakręcony został świetny film z Danielem Day - Lewisem w roli Johnny'ego. Kilka scen zostało ukazanych nieco inaczej, doliczyłam się jednej, którą usunięto całkowicie, prawdopodobnie ze względów obyczajowych, ale ogółem film jest wiernym odwzorowaniem tego co w zamyśle miał do przekazania Hanif Kureishi. "Moja piękna pralnia" ukazuje pod wieloma względami trudną miłość, trudną nie tylko z racji tego, że łączy dwóch mężczyzn, lecz również dlatego, że wywodzą się oni z odmiennych narodowościowo, wrogich sobie nastawionych środowisk. Dotyka zatem i problemów szerszych, takich jak tolerancja, tradycja, prób zerwania z tradycją i dopasowania do nowych wzorców kulturowych, jak i osobistych tragedii poszczególnych postaci, błędów z przeszłości i prób ich naprawienia.
Objętościowo scenariusz zajmuje około połowę książki, resztę stanowi coś w rodzaju kilku autobiograficznych szkiców, notek, za pomocą których autor umiejscawia wydarzenia ukazane w scenariuszu w konkretnym kontekście społecznym, co pozwala odczytywać film nie tylko w kategorii kolejnej słodko - gorzkiej opowieści miłosnej, lecz opowieści jako próby skondensowania wszystkiego co w dyskursie publicznym Anglii lat 80. XX wieku było ważnego.
Można sięgnąć w ramach poszerzania wiedzy o świecie i ludziach.
Opinia dobra, bo to w końcu na podstawie tego scenariusza nakręcony został świetny film z Danielem Day - Lewisem w roli Johnny'ego. Kilka scen zostało ukazanych nieco inaczej, doliczyłam się jednej, którą usunięto całkowicie, prawdopodobnie ze względów obyczajowych, ale ogółem film jest wiernym odwzorowaniem tego co w zamyśle miał do przekazania Hanif Kureishi. "Moja...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedyna wada - scenariusz filmowy, a więc umyka wszystko to, co uczyniło ten film tak przejmującym. Ciekawie, dla porównania.