Wykwintne zwłoki

2025-11-26
2025-11-26
1996-08-01
Jolanta Kozak

Kup Wykwintne zwłoki w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wykwintne zwłoki

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wykwintne zwłoki

Najbardziej kontrowersyjna powieść grozy lat 90. – dziś to kultowa powieść ekstremalnego horroru, która przekracza granice nie tylko gatunku, ale i ludzkiej wytrzymałości. Odarta z cenzury, bezkompromisowa, brutalna i hipnotyzująco piękna w swoim szaleństwie. Długo była uznawana za „zbyt obrzydliwą”, „zbyt kontrowersyjną”, „zbyt gejowską”. Obecnie jest uznawana za klasyk w swym gatunku, który do tej pory wzbudza kontrowersje. Tyle w teorii, a jak było w praktyce? 😏 kto widział moje storki ten już wie, pozostali zaraz się przekonają 🤭 przyznam, że podchodziłem z ogromną rezerwą do tej książki, a i tak wywołała we mnie jakieś emocje 😏 krótko o fabule, acz łatwo nie będzie, bo tu ciężko wskazać jakiś konkretny zarys fabularny. Mamy dwóch seryjniaków, zwyrodnialców, jeden siedzi w angielskim więzieniu, ale z niego ucieka, a drugi grasuje po ulicach Nowego Orlenu. Andrew Compton zbieg z brytyjskiego więzienia ucieka do USA i przypadkowo poznaje pokrewną dusze w postaci Jaya Byrne'a, obaj psychopaci łączą siły zatracając się w swoich chorych seksualnych i kanibalistycznych obsesjach 😳 i powiem Wam szczerze, że mój opis brzmi dużo lepiej niż treść tej książki, serio, sam bym ją ciekawiej napisał 😂 trochę szybko się zdradziłem co do mojej opinii o tej książce, ale cóż. Nie będę ukrywał, będzie rant 😂

Zacznę od tego, że trochę mi przykro iż muszę zglanować książkę wydaną akurat przez Move, bo uważam iż to wydawnictwo na ogół wydaje co najmniej dobre, w jakimś sposób wartościowe książki, no ale cóż, zdarza się najlepszym 🤷‍♂️ ale tak szczerze gdyby nie fakt, że ta książka jest tak świetnie wydana, to nawet bym jej chyba nie doczytał, a mi dnfy się nie zdarzają, lecz tu miałem ochotę 😏 powieść ta liczy raptem niespełna 300 stron, a męczyłem ją 3 dni, a to już wiele o niej mówi. Po bardzo obiecującym 1.rozdziale, który był dość długą sekwencją gdzie podążamy za seryjnym mordercą i jego wymyślną ucieczką z więzienia jest już niestety tylko gorzej 🫣 powiem brutalnie, ta książka wygląda jakby ją jakiś ultraprawicowy homofob napisał, który sobie gejów wyobraża właśnie w taki sposób. Jako krwiożercze, zdegenerowane, skrajnie zboczone, wiecznie nafurane i popaprane bestie 😂 no tego momentami nie dało się czytać. To jest tak obrzydliwe, te sceny perwersyjnego seksu są tak opisane, że się rzygać chce 🤢 coś okropnego, a co najgorsze ta książka zwyczajnie nie ma fabuły, dodatkowo bohaterowie są tak beznadziejni i wykreowani na jedno kopytu, że ciężko się w ogóle wkręcić w te historię, przejąć się losem kogokolwiek, przez dłuższy czas części tych postaci nawet nie rozróżniałem, bo oni byli tak podobni do siebie 😂 same ćpuny i degeneruchy 😂 Od technicznej strony książka nie jest źle napisana, da się to czytać, ale sama treść, fabuła, skala patologii i wynaturzeń tu opisanych przekracza wszelkie normy, nawet moje, choć nie jestem szczególnie wrażliwy 😂 no i te długie opisy o niczym plus pseudointelektualne przemyślenia bohaterów, porażka 🤦‍♂️ książka niby jest krótka, ale ciągnie się jak glut z nosa 😂 Nie spodziewałem się po tej książce niczego wybitnego, ale że to będzie aż taki gniot to nie przypuszczałem 😳 no tyle to nie 😂 poza 1.rozdziałem ja tu nie mam żadnego pozytywnego punktu zaczepienia. Tu nie było nic poza perwersyjnym seksem, wymyślnymi sposobami na morderstwo i kanibalizmem. Fabuła jest kompletnie pusta, nie wiem co trzeba mieć we łbie, aby wypocić z siebie taki twór, bo o ile to nie jest jakaś prowokacja to raczej niewiele 🤦‍♂️ chore, obrzydliwe, popaprane, a do tego kompletnie nudne, nie dążące do niczego z fatalnymi, jednowymiarowymi bohaterami. Tutaj poza ćpającymi nosicielami HIV, zboczonymi aż do przesady i zwyrolami nie ma innych postaci. Nic tylko ręce załamać nad taką książką. To chore gówno, rzadko aż tak ostro oceniam książki, ale tutaj trudno za cokolwiek pochwalić autorkę 🙄 bo przy takim braku fabuły, braku próby opowiedzenia ciekawej historii, płaskich postaciach za co ją chwalić? Że dość sprawnie operuje językiem i jakoś da się to czytać? Bo chyba za nic więcej 🤷‍♂️ autorka napisała jakiegoś obrzydliwego, chorego, homoseksualnego pornosa 😳

Podwyższam ocenę o 1⭐️ za to, że dało się to jakoś czytać i za ładne wydanie 😏 poza tym nie mam nic dobrego do powiedzenia o tym tworze 🤷‍♂️ środowiska gejowskie powinny pozwać autorkę za taką obrzydliwą "reklamę" społeczności LGBT. I teraz deser. Niektóre sceny są wręcz obrazą dla inteligencji czytelnika, takie rzeczy może i by mogły się dziać publicznie gdzieś w kraju trzeciego świata (a i tak wątpię),a nie w USA, w centrum dużego miasta na oczach biernej policji. Nagi, naćpany i poraniony młody chłopak biega po ulicach miasta, zatrzymuje go policja, ale od razu oddaje w ręce swojego opawcy, bo ten dał im 100 dolarów łapówki tłumacząc, że to jego przyjaciel 😂 a nie to luz, normalna sprawa, czasem się z kimś pokłócisz, a ten wylatuje nago z domu mając rozerwany odbyt, przecież to się zdarza na codzień, zero podejrzeń 🤷‍♂️😂 Tutaj nic nie ma sensu, jest scena gdzie gość morduje faceta i kradnie mu karty kredytowe. Potem zastanawia się jak z nich skorzystać, bo przecież nie ma PINu, a nagle w następnej scenie płaci tymi kartami za bilety lotnicze 😳 no jak? Olśniło go? Zgadł PIN? Ja mam wrażenie, że dla autorki jedynym ważnym elementem było, aby jak najdokładniej opisać proces połykania spermy i analizy jej składu, a także smaku 🤦‍♂️ to chyba jedyny obszar zainteresowań tej autorki, ręce i nie tylko opadają 😂

"𝚆𝚜𝚣𝚢𝚜𝚌𝚢 𝚌𝚑ł𝚘𝚙𝚌𝚢 𝙹𝚊𝚢𝚊 𝚜𝚝𝚊𝚕𝚒 𝚜𝚒ę 𝚓𝚎𝚐𝚘 𝚌𝚣ęś𝚌𝚒ą. 𝚉𝚘𝚜𝚝𝚊𝚗ą 𝚣 𝚗𝚒𝚖 𝚗𝚊 𝚣𝚊𝚠𝚜𝚣𝚎, 𝚌𝚒𝚊ł𝚘 𝚣 𝚓𝚎𝚐𝚘 𝚌𝚒𝚊ł𝚊, 𝚔𝚘𝚌𝚑𝚊𝚓ą𝚌𝚎 𝚐𝚘 𝚘𝚍 𝚠𝚎𝚠𝚗ą𝚝𝚛𝚣."

"Wykwintne zwłoki" to kanibalistyczna, nekrofilska opowieść miłosna o seryjnym mordercy Andrew, który zakochuje się w Jayu, mężczyźnie dzielącym jego wspólne zwyrodniałe "pasje". Razem wyruszają w krwawą pogoń po ulicach Nowego Orleanu szukając młodych chłopców w celu spełnienia swoich chorych fantazji.

To historia, która ukazała się w latach 90.- przedstawiana jako horror ekstremalny ale polskiego przekładu doczekała się dopiero teraz. Okrzyknięta klasykiem gatunku. Szokującym, prowokacyjnym klasykiem.

🙊O mamo, zmiotło mnie. Ostra jazda bez trzymanki. Gdybym miała określić tę książkę jednym słowem napisałabym: OBRZYDLIWA. Uwielbiam pokręcone historie, im dziwniej tym lepiej ale tutaj perwersja goni perwersję. Kanibalizm, nekrofilia, dewiacje i wynaturzenia. Poppy Z przekracza wszelkie granice dając nam książkę pełną kontrowersji.

Fabuła skupia się na płci męskiej. Nie ma tu ani jednej kobiecej bohaterki. Homoseksualizm gra tutaj pierwsze skrzypce. Sceny współżycia są opisane delikatnie mówiąc w sposób wulgarny. Bohaterowie to głównie wykluczeni społecznie nosiciele wirusa HIV, którzy "rozdają" go na prawo i lewo.

Minusem tej historii jest brak konkretnej fabuły. Skupiamy się głównie na opisach patroszenia, obdzierania ze skóry, zajadania swoich ofiar ale brak tu akcji. Co prawda zaczęło się całkiem dobrze. Andrew ucieka z więzienia po drodze za.bijając kilka osób i znajduje schronienie w całkowicie odległym miejscu. No i w sumie tyle. Autor (Poppy jest aktualnie transpłciowym mężczyzną) wolał zszokować czytelnika niż rozwinąć tę opowieść fabularnie.

Poppy wręcz poetycko opisuje śmierć i rozkład.
Miłość ukazana jest jako obsesja i forma przemocy. Kocham Cię to Cię skrzywdzę, tak z miłości.

Końcowa scena z śrubokrętem w odb.ycie była porażająca. Czytałam z odrazą wymalowaną na twarzy i na pewno zapamiętam ją do końca życia.

"Wykwintne zwłoki" to zdecydowanie pozycja dla czytelników o mocnych nerwach, lubiących brutalne historie. Serio, nie żartuję 🤭

I'm not sure how I feel about this book. As everybody's saying it's extremely gruesome, disgusting and terrifying but it actually kind of works in its favour with the way it's written. It is definitely not for everybody, actually, not for most people. With every page you read something even more repulsive than the last page when you already thought it was the absolute maximum. And then you find yourself actually curious about what is going on in Jay and Andrews minds. You realize, with constantly changing pov, you're rooting for either/both the serial killers or their victim, Tran.
The ending felt rushed and empty for me, but it also has its purpose and benefits. For me, this ending showcased the fragility of life in a ingenious way.

Multiple times thorough this book I thought if I should dnf because but still reading till the end. Whenever I put the book down I found myself actually curious and constantly thinking about it.
I wasn't really sure how I would rate this book till the last page and I'm still not sure.

393 użytkowników ma tytuł Wykwintne zwłoki na półkach głównych
73 użytkowników ma tytuł Wykwintne zwłoki na półkach dodatkowych

Okładka książki The Living Dead John Joseph Adams, Sherman Alexie, Dale Bailey, Clive Barker, Poppy Z. Brite, Adam-Troy Castro, Catherine Cheek, Andy Duncan, Scott Edelman, Harlan Ellison, Brian Evenson, Jeffrey Ford, Neil Gaiman, Laurell K. Hamilton, Joe Hill, Nina Kiriki Hoffman, Nancy Holder, Nancy Kilpatrick, Stephen King, David Barr Kirtley, John Langan, Joe R. Lansdale, Kelly Link, George R.R. Martin, Will McIntosh, Lisa Morton, Susan Palwick, Norman Partridge, David J. Schow, Darrell Schweitzer, Robert Silverberg, Dan Simmons, Michael Swanwick, David Tallerman, Douglas E. Winter, Hannah Wolf Bowen
Okładka książki Shadows over Baker Street Steven-Elliot Altman, Elizabeth Bear, Poppy Z. Brite, Simon Clark, David Ferguson, Paul Finch, Neil Gaiman, Fergus Gwynplaine MacIntyre, Barbara Hambly, Caitlín R. Kiernan, Tim Lebbon, James Lowder, Richard A. Lupoff, Patricia Lee Macomber, John Pelan, Steve Perry, Michael Reaves, Brian Stableford, John P. Vourlis, David Niall Wilson

Okładka książki Antologia z dreszczykiem Elżbieta Barczyk, Marta Choińska-Młynarczyk, Marzena Herka-Kistela, Natalia Kowalska, Michał P. Lipka, Emilia Małecka, Grzegorz Maryniec, Katarzyna Michalska, Alan Osiński, Piotr Perkowski, Jan Piekutowski, Matt Piotrowski, Krzysztof T. Rapcia, Mateusz Romański, Weronika Róż, Jerzy Salamon, Zachariasz Suchodolski, Piotr Żymełka

Cytaty z książki Wykwintne zwłoki

Dodaj cytat z książki Wykwintne zwłoki