Słomka - kotek, który rozładował napięcie

- literatura dziecięca
- 2026-03-01
- 2026-03-01
- 9788397195066
To już 6. część uwielbianej serii o Słomce – kotku, który w czuły i przystępny sposób pomaga dzieciom oswajać emocje. Tym razem Słomka mierzy się z czymś, co zna wiele dzieci: z napięciem, które pojawia się wtedy, gdy wokół jest zbyt dużo bodźców, nawet tych przyjemnych. Hałas, ekscytacja, obowiązki, rozmowy… Aż w końcu ciało mówi: Potrzebuję przerwy. Książka w prosty i wspierający sposób pokazuje dzieciom, jak znaleźć własne sposoby na wyciszenie i odzyskanie równowagi.
Kup Słomka - kotek, który rozładował napięcie w ulubionej księgarni
Oceny książki Słomka - kotek, który rozładował napięcie
5 użytkowników ma tytuł Słomka - kotek, który rozładował napięcie na półkach głównych- Przeczytane 4
- Must have 1
- Katarzyna Ogonowska 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Słomka - kotek, który rozładował napięcie
Uwielbiany przez wszystkich, którzy już go poznali kotek Słomka powraca w 6 tomie, by znów wspierać w codziennych wyzwaniach swoich małych odbiorców. Tym razem porusza jakże ważny w obecnych czasach temat napięcia.
Zbliża się wielkie wydarzenie - stulecie wioski Cebulaków. Tytułowy bohater jako redaktor naczelny jest odpowiedzialny za specjalne wydanie miejscowej gazety. Na swoich barkach dźwiga wiele istotnych zadań. Na dodatek bezustannie pracownicy kierują do niego pytania oraz czegoś potrzebują. W redakcji panuje harmider, zewsząd słychać hałasy, ściany obwieszone są pstrymi plakatami, w radiu gra muzyka, mruga jubileuszowy neon. Słomce zaczyna doskwierać panujący wokół chaos. Kotek bardzo lubi swoją pracę, ale jego ciało mocno reaguje na tę ilość bodźców. Jest zmęczony, niewyspany, niespokojny. Narastające w nim napięcie powoduje, że emocje aż kipią. Słomka końcu wybiega na zewnątrz, marząc jedynie o spokoju.
Na szczęście w ukojeniu rozdrażnienia naszego bohatera pomagają Pan Kozioł i Sowa. Dzięki nim kotek rozumie skąd wzięło się to całe napięcie i dochodzi do tego, jak może sobie z nim poradzić.
Gdy nadchodzą intensywne emocje i czujecie, że nastąpi erupcja wulkanu, warto zaznajomić się z cennymi radami, które pomogą maluchom się wyciszyć. A jest ich aż pięć (zarówno w książce, jak i dołączonym plakacie, doskonałym do zawieszenia w pokoju),więc każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego.
Fantastyczne, barwne ilustracje autorstwa Kasi Zielińskiej świetnie współgrają z mistrzowskim, płynącym tekstem Kasi Ogonowskiej, i wraz z nim budują historię, która jest znakomitym wstępem do rozmowy o regulacji emocji i okiełznaniu wybuchowych sytuacji.
Jeśli ktoś mnie pyta o wartościową serię, idealną dla przedszkolaków z całego serca polecam Słomkę. Wszystkie tomy to prawdziwe perełki, którymi warto wzbogacić domowe biblioteczki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbliża się wielkie wydarzenie - stulecie wioski Cebulaków. Tytułowy bohater jako redaktor naczelny jest odpowiedzialny za specjalne wydanie miejscowej gazety....
Testowane na Żywiołach
Kotek Słomka oraz cała wioska Cebulaków szykują się do świętowania 100 – lecia istnienia ich ukochanej mieścinki. Słomka otrzymał ważne zadanie jakim jest przygotowanie jubileuszowego wydania gazety „Głos Cebulakowa”. Ma być pięknie i bajkowo! Dookoła dzieje się bardzo dużo – wywiady, zdjęcia, przygotowywanie specjalnych rubryk, horoskopy, quizy! Z kotkiem współpracują inne zwierzęta. Robi się głośno, ciasno, kolorowo na ścianach od poprzyczepianych plakatów. Nagle Słomka czuje, że coś się z nim dzieje. Coś dziwnego, niepokojącego… W głowie kompletny chaos, wzrasta napięcie! Kotek tego nie wytrzymuje, ucieka z redakcji. Co się wydarzyło dalej? Przeczytajcie koniecznie! Rymowane teksty, które poruszają problemy z codzienności dziecka sprawiają, że Słomka stanie się prawdziwym przyjacielem malucha. Należy zwrócić uwagę na przecudowne ilustracje autorstwa Katarzyny Zielińskiej. Dodają one niepowtarzalnego uroku! Polecamy Wam bardzo !
Testowane na Żywiołach
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKotek Słomka oraz cała wioska Cebulaków szykują się do świętowania 100 – lecia istnienia ich ukochanej mieścinki. Słomka otrzymał ważne zadanie jakim jest przygotowanie jubileuszowego wydania gazety „Głos Cebulakowa”. Ma być pięknie i bajkowo! Dookoła dzieje się bardzo dużo – wywiady, zdjęcia, przygotowywanie specjalnych rubryk, horoskopy, quizy! Z...
W wiosce Cebulaków, szykuje się wielkie wydarzenie - stulecie!
Wszyscy mieszkańcy, mają mnóstwo pracy, a Słomka, otrzymał poważne zadanie. Jako redaktor naczelny, ma przygotować wyjątkowe wydanie miejscowej gazety. Rzeczy do zrobienia - jest masa. Każdy Słomkę o coś pyta, każdy coś od niego chce. W redakcji zaczyna panować chaos, który po pewnym czasie - jest nie do wytrzymania.
Mimo iż Słomka uwielbia to, co robi - zbyt duża ilość bodźców sprawiła, że musiał wybiec na zewnątrz. Jego ciało, dość dosadnie dało mu do zrozumienia, że więcej nie zniesie.
Początkowo, Pan Kozioł nie rozumiał co się dzieje, ale po chwili dotarło do niego, że przerwa jest wskazana. Okazał Słomce zrozumienie, a kiedy wrócili do środka - Sowa, dała mu kilka rad, które pozwoliły mu zrozumieć - jak doszło do napięcia i jak może sobie z nim radzić.
Książki, od @bajki_pod_parasolka - są niezwykle piękne i przede wszystkim bardzo wartościowe. Dają ogrom dobroci dzieciom, ale i nam rodzicom również. Dzięki Słomce, mali czytelnicy w cudowny sposób zrozumieją siebie i emocje, które w nich narastają oraz będą wiedzieli, jak sobie z nimi radzić.
W wiosce Cebulaków, szykuje się wielkie wydarzenie - stulecie!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWszyscy mieszkańcy, mają mnóstwo pracy, a Słomka, otrzymał poważne zadanie. Jako redaktor naczelny, ma przygotować wyjątkowe wydanie miejscowej gazety. Rzeczy do zrobienia - jest masa. Każdy Słomkę o coś pyta, każdy coś od niego chce. W redakcji zaczyna panować chaos, który po pewnym czasie - jest nie do...
To piękna, rymowana opowieść o emocjach, która naprawdę trafia do dzieci. Tekst czyta się bardzo przyjemnie, a ilustracje przyciągają uwagę i budują klimat historii.
Książka pokazuje, jak wygląda napięcie u dziecka i skąd się bierze – nawet wtedy, gdy wokół dzieje się coś miłego. Największym plusem są konkretne sposoby radzenia sobie z emocjami, które maluch może wykorzystać na co dzień.
Ciepła, mądra i wspierająca historia, do której chce się wracać.
To prawdziwy majstersztyk wśród książeczek o emocjach!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka pokazuje, jak wygląda napięcie u dziecka i skąd się bierze – nawet wtedy, gdy wokół dzieje się coś miłego. Największym plusem są konkretne sposoby radzenia sobie z emocjami, które maluch może...