Fioletowy

Okładka książki Fioletowy autora Agnieszka Lis, 9788383109190
Okładka książki Fioletowy
Agnieszka Lis Wydawnictwo: Purple Book Cykl: Aury (tom 4) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller

Oceny książki Fioletowy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Fioletowy

6 użytkowników ma tytuł Fioletowy na półkach głównych
4 użytkowników ma tytuł Fioletowy na półkach dodatkowych

Okładka książki Nim zapłonie pierwsza gwiazdka Ewa Bauer, Agata Bizuk, Karolina Filuś, Izabella Frączyk, Anna Kasiuk, Agnieszka Lis, Agata Suchocka, Sylwia Winnik
Agnieszka Lis
Agnieszka Lis
Pisarka. Z wykształcenia pianistka (Akademia Muzyczna w Warszawie) i dziennikarka (Uniwersytet Warszawski). W roku 2010 została laureatką konkursu ogłoszonego przez wydawnictwo REPLIKA na najlepsze kobiece opowiadanie erotyczne. W wyniku wygranej jej opowiadanie Płomień cedru zostało wydrukowane w antologii Rozkoszne, która została bestsellerem wydawnictwa za rok 2010. Jej debiutancka powieść Jutro będzie normalnie ukazała się w 2011 w wydawnictwie Replika. W tym samym okresie wydała także cykl piętnastu bajek dla kilkulatków zatytułowanych Przygody Pana Parasola (Drzewo Laurowe, 2010). Wydanie tychże bajek to wynik wygranej Konkursu na dobrą powieść ogłoszonego przez nieistniejące już wydawnictwo Drzewo Laurowe. Przez wiele lat (1996-2005) publikowała w branżowych czasopismach muzycznych - przede wszystkim w Hi-Fi i Muzyka, gdzie była także redaktorem odpowiadającym za dział Muzyka, płyty audiofilskie. Publikowała także w magazynie STUDIO oraz KLASYKA - w tym ostatnim współpracowała z redakcją przy tworzeniu wszystkich numerów pisma, jakie ukazały się na rynku. W kwartalniku biznesowym Marketer+ ukazały się dwa cykle artykułów jej autorstwa. W 2016 roku rozpoczęła współpracę z Wydawnictwem Poznańskim (Czwarta Strona),a cztery lata później, w 2020 z wydawnictwem Skarpa Warszawska. Jest członkiem Stowarzyszenia Autorów Polskich oraz Stowarzyszenia Autorów i Wydawców Copyright Polska. W roku 2021 otrzymała honorową odznakę MKDNiS Zasłużony dla Kultury Polskiej. Charakterystyczną cechą jej powieści jest zróżnicowanie stylu i charakteru – pod względem treści, nastroju, sposobu narracji, a także innych środków technicznych. Koszalinianka. Na studia przyjechała do Warszawy, i tutaj została, a dokładniej pod Warszawą, z dala od hałasu i biegu. Uczy muzyki, gry na fortepianie, czyta i cieszy się życiem. I, oczywiście, pisze. Nagrody i wyróżnienia Przygody Pana Parasola - nagroda w konkursie „Na dobrą powieść” w kategorii bajek dla dzieci, Wydawnictwo Drzewo Laurowe, 2010 Rozkoszne - nagroda w konkursie na najlepsze kobiece opowiadanie erotyczne, Replika, kwiecień 2010 Pozytywka książka miesiąca portalu Książka zamiast kwiatka, luty 2016 książka roku portalu Książka zamiast kwiatka Jutro będzie normalnie książka miesiąca portalu Książka zamiast kwiatka, listopad 2017 książka stycznia 2018 na Literatura kobieca – co czytać? Karuzela książka miesiąca portalu Książka zamiast kwiatka, luty 2017 najlepsza powieść przeczytana w 2017 roku na nieperfekcyjnie.pl książka roku portalu Książka zamiast kwiatka, 2017 finalista konkursu Brakująca litera 2018 Przytulajka Książka miesiąca portalu Książka zamiast kwiatka, marzec 2018 Huśtawka II miejsce w plebiscycie „Najlepsza książka na wakacje 2018” Imperium Kobiet lipiec 2018 finalista konkursu Brakująca litera 2019 Latawce finalista konkursu Brakująca litera 2019 Inne nagrody Autor miesiąca portalu Książka zamiast kwiatka, luty 2016 Autor miesiąca portalu Książka zamiast kwiatka, luty 2017 Stacja Południe - Nagroda w konkursie gazety dla Najlepszej Kulturystki 2017 Odznaczenie „Zasłużony dla kultury polskiej” MKDNiS - 2021

Cytaty z książki Fioletowy

Dodaj cytat z książki Fioletowy