Niech Ja będzie z Tobą. Przewodnik po dojrzałej trzeźwości

- zdrowie, medycyna
- 2026-02-25
- 2026-02-25
Jak nie zmarnować z trudem wywalczonej trzeźwości i wycisnąć z nowego życia możliwie jak najwięcej.
Odpowiednio ukierunkowana trzeźwość może stać się supermocą i pomóc w realizacji naszego potencjału. Jednak trzeźwość dojrzała – trwająca wiele lat lub dekad – niesie ze sobą problemy i wyzwania, na które powszechnie dostępne metody leczenia uzależnień nie przynoszą odpowiedzi lub rozwiązań. Nawet wtedy, gdy udało się „naprawić pijackie błędy i odbudować okulawione alkoholem życie”.
Ta książka to przewodnik po życiu przeżywanym na surowo, bez znieczulaczy i kompulsywnego kojenia dyskomfortu czy cierpienia, za to z całą skalą uczuć: od pustki po pełnię. Dziedzic daje jednak nadzieję, że można — naprawdę można — wycisnąć z trzeźwego życia jeszcze więcej: sens, wolność, sprawczość i spokój, którego kiedyś szukaliśmy w butelce. To intymna opowieść dla tych, którzy poradzili już sobie z uzależnieniem, ale wciąż szukają kontaktu ze swoim prawdziwym JA.
Grzegorz Dziedzic, dwadzieścia lat po odstawieniu alkoholu, mierzy się z trzeźwościowymi i terapeutycznymi mitami: tymi o idealnej abstynencji, o duchowości, o korzeniach nałogu czy o uzależnieniu jako chorobie emocji. Pokazuje także, co się dzieje, gdy pierwsze zachłyśnięcie wolnością mija, a na powierzchnię wychodzą upiory dawnych zranień, lęków i wstydu. Gdy dopada zmęczenie procesem „wiecznego zdrowienia”.
Kup Niech Ja będzie z Tobą. Przewodnik po dojrzałej trzeźwości w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Niech Ja będzie z Tobą. Przewodnik po dojrzałej trzeźwości
28 użytkowników ma tytuł Niech Ja będzie z Tobą. Przewodnik po dojrzałej trzeźwości na półkach głównych- Chcę przeczytać 20
Cytaty z książki Niech Ja będzie z Tobą. Przewodnik po dojrzałej trzeźwości
Dodaj cytat z książki Niech Ja będzie z Tobą. Przewodnik po dojrzałej trzeźwości
Dodaj cytat

Opinie i dyskusje o książce Niech Ja będzie z Tobą. Przewodnik po dojrzałej trzeźwości
Przyczyn nałogów jest wiele. G. Dziedzic (psychoterapeuta, terapeuta uzależnień oraz autor powieści kryminalnych) przywołuje między innymi teorię psychoanalityka Sándora Ferenczi, która wskazuje, że "z dziecka niechcianego wyrośnie kamikaze, dziecko niechciane będzie lecieć ku autodestrukcji niczym ćma do płomienia". Nałóg to ten właśnie lot, nie do końca być może uświadomione "pragnienie własnego unicestwienia". Celem tej książki jest nie tylko szukanie przyczyn, zajrzenie tam, gdzie boli najbardziej, nazwanie owej traumy, na której nałóg rośnie "niczym grzybnia na martwej materii". To także próba nazwania pewnych mechanizmów, które sprawiają, że człowiek poszukuje tych zewnętrznych "ukajaczy i regulatorów emocji", wybierając zamiast trzeźwego spojrzenia na świat możliwość oglądania go "zza pleksiglasowej ściany".
Atutem jest to, że oprócz wiedzy teoretycznej autor dzieli się swoimi doświadczeniami w walce z nałogiem. Dzięki temu całość to nie zestaw narzędzi i poradnikowej wiedzy z tym nader optymistycznym sztucznym przesłaniem "wszystko będzie dobrze", ale jakby świadectwo z własnej drogi ku świadomej trzeźwości. Nawet jeśli jakaś teza wydaje się prowokacyjna i kontrowersyjna (np. "jeśli trzeźwe życie ma polegać na umartwianiu się, byciu nieszczęśliwym i pokurczonym, to już lepiej pić"),to autor wybiera tutaj szczerość, a nie dawanie złudnej nadziei. Nie waha się napisać, że czasami po prostu trzeba spakować się i z dwiema walizkami wyjść ze swojego dotychczasowego życia, jeśli nasila ono ten "chroniczny brak satysfakcji". Podkreśla także ogromną rolę rozwoju swojej duchowości oraz konieczność wysokiej samoświadomości- czyli pogłębiania relacji także z sobą samym.
Kontrowersyjne mogą wydawać się tezy o skuteczności psychoterapii psychodelicznej w uzależnieniach. Autor jest certyfikowanym terapeutą psychodelicznym. Wyjaśnia więc cały kontekst tej metody, opisuje zagrożenia, wymienia stosowane psychodeliki. Coś, co wydaje się nieco szokujące, dzięki tej książce wydaje się bardziej racjonalne.
Zamiast teoretyzowania i naukowego nadęcia mamy więc tutaj empatię. Przesłanie- by czasem "wyluzować", bo życie z wiecznym "dupościskiem" lub inaczej - "napinając chamski mięsień duszy" to nie oswajanie emocji, ale zamykanie ich w lochach duszy bez pewności, że nie "zmutują, spotwornieją, nabiorą siły, wyłamią kraty i rozsadzą piwnicę" wyjątkowo ze mną rezonuje. Jak również szczera (choć znowu prowokacyjna) puenta, że "żeby trzeźwe życie było satysfakcjonujące, musi być ciekawe" (przynajmniej od czasu do czasu). Wiele zrozumiałam, na wiele prawd nastąpiło owo "otwarcie oczu". Polecam.