Wyspa dusz

L'isola delle anime
2026-02-25
2026-02-25
Tomasz Kwiecień

Kup Wyspa dusz w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wyspa dusz

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wyspa dusz

Rytualne morderstwa, zamknięta i stroniąca od innych społeczność wyspiarzy oraz obsesja na punkcie nierozwiązanych z przeszłości spraw - czy może być lepszy przepis na trzymający w napięciu thriller?

Piergiorgio Pulixi stworzył dla swojej opowieści piękne tło – Sardynia, pachnąca mirtem i słoną morską bryzą, połyskująca błękitem fal. Byłaby rajem, gdyby nie fakt, że na przestrzeni kilkudziesięciu lat, w starożytnych świętych miejscach, znajdowane są ciała kobiet. Ciała są okaleczone, a inscenizacja przywodzi na myśl składanie ofiar dla pradawnych bogów.

Mara Rais, policjantka zdegradowana do rozplątywania spraw archiwalnych i Eva Croce, przybyła do Cagliari z wielkomiejskiego Mediolanu, trafiają w sam środek śledztwa związanego z zaginięciem młodej dziewczyny. Korzystają z pomocy Morena Barrali, starego policjanta wiedzącego o rytualnych morderstw najwięcej. Świetnie się Autorowi udały te postacie. Mara, wyglądająca jak z żurnala, cieszy niewyparzonym językiem i darem ciętych ripost. Eva, przygnieciona żałobą, zaczyna na wyspie oddychać i to naprawdę czuć. Najpełniejszą według mnie postacią jest stary, doświadczony policjant, targany wyrzutami sumienia, że na przestrzeni lat nie udało mu się schwytać mordercy. Zjadająca go obsesja jest bolesna, odbija się na jego zdrowiu i z łatwością przenosi się na jego młodsze koleżanki, jakby była zaraźliwa.

Pulixi stworzył mroczny i klaustrofobiczny klimat, mimo, że akcja umiejscowiona jest na oblanej słońcem wyspie. Dużo jest w tej książce opisów przyrody i uczuć, co dla fanów szybkiej akcji może stanowić niewielką przeszkodę. Tym bardziej, że nie tylko o morderstwach, śledztwie czy policyjnych procedurach jest ta opowieść – ocieramy się w niej o poczucie winy, niewyobrażalną żałobę, dyskryminację kobiet, ból, pasję i obłęd. Autor potrafi opisywać uczucia, co nie jest częste w przypadku pisarzy kryminałów.

Czuję niewielki niedosyt – jeden z wątków nie został według mnie dostatecznie wyjaśniony. I jednak lepiej się czuję w mroźnym klimacie skandynawskich kryminałów.
Mimo to uważam, że jest to bardzo dobry thriller.

„Wyspa dusz” Piergiorgia Pulixiego przeczytałam z mieszanymi odczuciami i muszę przyznać, że trudno mi ją jednoznacznie ocenić. Książka ma momenty interesujące, ale w wielu miejscach czułam, że czegoś jej brakuje – przede wszystkim świeżości i wyraźniejszego napięcia, które naprawdę przykułoby moją uwagę.

Styl pisania jest poprawny, narracja płynna, jednak czasem zbyt przewidywalna. Miałam wrażenie, że autorka powtarza dobrze znane schematy, co nieco osłabiało efekt zaskoczenia i sprawiało, że momentami traciłam zaangażowanie. Emocje bohaterów są obecne, ale dla mnie nie do końca przekonujące – brakowało im intensywności, która pozwoliłaby mi naprawdę wczuć się w historię.

Podsumowując, „Wyspa dusz” to książka, którą można przeczytać bez większego wysiłku, ale raczej nie zostanie w pamięci na długo. Dla mnie to lektura poprawna, ale zbyt bezpieczna i przewidywalna, by móc ją polecić jako coś wyróżniającego się w swoim gatunku.

Styl pisania jest poprawny, narracja płynna, jednak czasem zbyt...

nie wiem po jednej trzeciej odpuściłem strasznie mnie nużyło wtrącanie w obcym języku za dużo tego jak na mój gust

202 użytkowników ma tytuł Wyspa dusz na półkach głównych
31 użytkowników ma tytuł Wyspa dusz na półkach dodatkowych

Piergiorgio Pulixi
Piergiorgio Pulixi
Pracował jako księgarz, zanim wspomnienia Stephena Kinga „O pisaniu” zainspirowały go do zostania pisarzem. Pulixi był uczniem włoskiego pisarza kryminałów Massimo Carlotto i członkiem jego kolektywu pisarskiegot, który badał i opisywał historię wojskowej strefy wykluczenia w regionie Salto di Quirra na Sardynii w czterech powieściach. Pulixi opublikował kilka powieści kryminalnych, które zdobyły liczne nagrody. Za „Wyspę dusz” Pulixi otrzymał w 2019 roku Premio Giorgio Scerbanenco, najbardziej prestiżową włoską nagrodę dla powieści kryminalnych. Mieszka w Mediolanie.

Cytaty z książki Wyspa dusz

Dodaj cytat z książki Wyspa dusz